Skocz do zawartości

Demontaż widelca/Gwintowany 1 1/8 + WTB Momentum Comp ST

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam luz na widelcu. Taki 20 letni dziwoląg. Widelec 1 1/8 GT Cr-Mo gwintowany. Stery WTB Momentum Comp ST na rurę bez gwintu. Próbowałem skasować luz kapslem - nie drgnął. Ze względu na aurę i auto w serwisie - zabrałem się za temat. Rozebrałem do tego momentu:

1763538687_2020-03-1213_25_54.thumb.jpg.fca2c9fd2bd6993bc7953c17cc7a7f1f.jpg528537547_2020-03-1213_25_59.thumb.jpg.41a3218ede52f95802177a4ed9c3ee27.jpg

Widelec nawet za namową młotka nie chce się ruszyć. Ta plastikowa podkładka również (chyba to element uszczelnienia). Próbowałem górną miskę chociaż obrócić żabą (przez SZZZZZZZZZMMMMMATĘ) - nic nie chce drgnąć. W lewo, prawo, góra dół. Domyślam się, że górna miska (ta z napisem) oparła się na gwincie. Jakieś sugestie? :P

Opublikowano (edytowane)

No to masz Kolego problem, gdyż jak piszesz stery są przystosowane na rurę bez gwintu a są założone na rurę z gwintem. Czarną podkładkę naciętą z jednej strony pokazaną strzałką należy podważyć płaskim śrubokrętem lub ostrym nożykiem i wydłubać ją, prawdopodobnie podkładka w trakcie tego dłubania ulegnie uszkodzeniu, można jeszcze próbować złapać żabką górną podkładkę z napisami przykrywającą miskę z łożyskiem i próbować odkręcać w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara, potem idź do sklepu i kup stery pod  rurę z gwintem albo wymień widelec na taki bez gwintu. Trzecie rozwiązanie jest takie że można w serwisie zapytać czy nie mają górnej miski i nakrętki ustalającej i kontrującej z jakiś starych sterów pod gwint z rozbiórki.

IMG_20200312_142547.jpg

IMG_20200312_144629.jpg

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Poszło większym młotkiem (prawie jak w małżeństwie :P ). Luz bardzo ciężko skasować niestety dlatego, że w/w przez Ciebie podkładka stożkowa w pewnym momencie blokuje się na gwincie. Trzeba będzie nabyć drogą kupna inny widelec. Puki co wymienione smary, złożone, wyregulowane i jeździ.