Skocz do zawartości

Wadliwa piasta dt swiss 350?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Zakupiłem nową piaste dt swiss 350, po założeniu i dokreceniu kasety szimano 10 rzędowej bębenek sie zblokował i za jakiś czas odblokowal wydając taki dziwny przeskakujący dzwięk po czym znów jest zablokowany. Nie mam pojęcia co może się dziać w nowej piaście? 

Opublikowano

Najprawdopodobniej problem z zapadką. Trzeba by otworzyć. Jak jest na gwarancji - oddać.

Opublikowano

Tak jest Ratchet. By musiały się żeby połamać. Ale w nowej 

s-l300.jpg
Opublikowano

Akurat piast DT serwisuje się bez kluczy,więc zobacz do środka co ją boli ;) 

Poniżej filmik,jak to zrobić

Opublikowano

Ja miałem piastę kiedy 240 szosową na serwisie i okazało się że ośka piasty była o 0,5-1mm za krótka do end capa i po włożeniu w ramę i zaciśnięciu bębenek się blokował.

Wystarczyło dać podkładkę do end capa od strony bębenka o szerokości chyba 1mm i luz powstał na bębenku i działa do dzisiaj. 

Opublikowano (edytowane)

Elementy (ośki i tulejki dystansowe) w dt się kompresują od zbyt mocnego ściągania zaciskaczem. Niektórzy potrafią tak dowalić że bez rury nie podchodź. Ale w tym wątku raczej chodzi o coś innego. Trzeba zajrzeć do brzucha (pociągnąć za kasetę) i będzie wszystko jasne.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Czyli standardowo trzeba podkładke dawać ? Myślałem że z biegu powinno wszystko pasować skoro jest kompatybilne. Jutro odeśle piaste do sklepu i zobaczymy.

Dzięki za podpowiedzi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli Ci piasta pracuje i bębenek też bez włożenia w ramę, a w ramie już kaplica z bębenkiem, to podejrzewam że między end cap a oś trzeba coś dać bo za mocno się ściska i blokuje.