Skocz do zawartości

Marin Hawk Hill 1 2019 luz w kole

Kapelon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, zostałem (nie) szczęśliwym posiadaczem roweru marki Marin, model Hawk Hill 1 z 2019 roku z mocowaniem tylnego koła w systemie boost tzn piasta 141x9 + adaptery. 

opis ze strony producenta (Forged Alloy, 141x9mm, Quad Sealed Bearings, 6-Bolt Disc, 32H, Standard Freehub Body)

Po 200 km w tylnym kole występuje luz boczny, typowy dla wywalonego łożyska ale nie do końca. Sklep stwierdził, że koło było źle osadzone w trójkącie. Skręcili, luz faktycznie mniejszy ale tylko na chwilę, po 10 km wróciło. Czy ktoś w tym modelu miał identycznie?

Da się to reklamować bezpośrednio do producenta w celu wymiany na nowe? Niepojęte jest dla mnie to, żeby łożyska czy cokolwiek się poluzowało w kole po 200 km w rowerze za ponad 5000 zł. Pozdrawiam

Edytowane przez Kapelon
Opublikowano

Nie wiem czy w piastach masz maszyny czy kulki. Obstawiam, że kulki. Faktycznie po bardzo mocnym zaciśnięci u zamykacza bywa, że zmniejsza się minimalnie luz na piastach i mogli to tak doraźnie "naprawić". W pierwszej kolejności wyjąłbym koło z ramy i sprawdził czy "ręcznie" jestem w stanie jakiś luz na oście wyczuć. Jeśli to kwestia prawidłowego skasowania luzu i zakontrowania konusów to robota na 15 minut. W każdym wypadku kiedy rower nie działa prawidłowo masz prawo go reklamować. Jeśli serwis będzie robił problemy wtedy skontaktuj sie bezpośrednio z producentem. Zazwyczaj działa to cuda.

Opublikowano
1 minutę temu, zibi_j1 napisał:

Nie wiem czy w piastach masz maszyny czy kulki. Obstawiam, że kulki. Faktycznie po bardzo mocnym zaciśnięci u zamykacza bywa, że zmniejsza się minimalnie luz na piastach i mogli to tak doraźnie "naprawić". W pierwszej kolejności wyjąłbym koło z ramy i sprawdził czy "ręcznie" jestem w stanie jakiś luz na oście wyczuć. Jeśli to kwestia prawidłowego skasowania luzu i zakontrowania konusów to robota na 15 minut. W każdym wypadku kiedy rower nie działa prawidłowo masz prawo go reklamować. Jeśli serwis będzie robił problemy wtedy skontaktuj sie bezpośrednio z producentem. Zazwyczaj działa to cuda.

Dzięki za szybką odpowiedź. W serwisie twierdzą, że koło jest na kulkach. Co do luzu to pod palcem występuje tylko i wyłącznie od strony kasety i to jakby na samym adapterze, nie bezpośrednio na ośce.

Co ciekawe, na stronie Marina w zdjęciach podglądowych tego modelu widać koło montowane na sztywnej osi 12 mm, skąd takie mocowanie w moim egzemplarzu?

Opublikowano
4 godziny temu, Kapelon napisał:

Co ciekawe, na stronie Marina w zdjęciach podglądowych tego modelu widać koło montowane na sztywnej osi 12 mm, skąd takie mocowanie w moim egzemplarzu?

Toć to zwykły tradycyjny szybkozamykacz, przyjrzyj się.

ss.thumb.jpg.a10902c42016430f28d5d95423875f53.jpg

A nawet jeśli nie to to tak samo jak kupujesz mrożone frytki i na opakowaniu są z kotletem a na samym dole przeczytać można, że to tylko kompozycja podania :D Zdjęcia do katalogów powstają z rowerów pilotów składanych na pół lub więcej roku przed produkcją. Także zmienić może się wiele. Tak jeszcze poza tym producent zastrzega sobie zmianę specyfikacji (i tu nie jestem pewien ale chyba tylko na lepszą)

Opublikowano
6 godzin temu, Kapelon napisał:

Da się to reklamować bezpośrednio do producenta w celu wymiany na nowe? Niepojęte jest dla mnie to, żeby łożyska czy cokolwiek się poluzowało w kole po 200 km w rowerze za ponad 5000 zł. Pozdrawiam

Wszystko się da pytanie w jakim celu. Dadzą taki sam syf i kłopot powróci. Niestety nie bardzo wiem co ma dość śmieszna cena za fulla do kwestii kół? Dają najtańszy szajs a spokój sumienia masz sobie zapewnić sam. Ja miałem luzy boczne w fullu z 11 tys z kołami na maszynach. 

Opublikowano

A nie ma tam insertów wymiennych? Gdzieś mi się obiło o uszy, że wymienne są koncówki trójkąta i rama jest modowalna do 142x12

Opublikowano

Tam na pewno są w wyższych modelach haki pod 148x12 więc jak upchnęli coś mniejszego do tej samej ramy to za pomocą jakiś adapterów. Trzeba zapleść koło na jakiejś nowej porządnej piaście i po kłopocie. 

Opublikowano

Tam jest piasta 141x9 więc jeśli inserty były by wymienne to jest możliwość konwersji na 142x12. Z jednej strony wymiana haka z drugiej "jakiś" element. 

Znalazłem jedno zdanie o tym: https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/15680/marin_hawk_hill_trailowka_z_kalifornii?strona=3

"Z ważnych cech ramy Hawk Hilla należy wymienić w pierwszej kolejności fakt, że z tyłu zastosowano ośkę 135 mm, ale... Marin pozostawia uchyloną furtkę do konwersji na sztywną oś 142x12mm" Wiem, że to się tyczy modelu 2016 ale skoro wtedy to może i dalej się tego trzymają.

Niech autor wrzuci zdjęcie haków.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ares napisał:

Tam na pewno są w wyższych modelach haki pod 148x12 więc jak upchnęli coś mniejszego do tej samej ramy to za pomocą jakiś adapterów. Trzeba zapleść koło na jakiejś nowej porządnej piaście i po kłopocie. 

Właśnie dostałem odpowiedź ze strony marina, że jest możliwość konwersji na sztywną oś 142x12 używając specjalnych capów i tak chyba zrobię, tylko na jakiej piaście? Nie mam możliwości zrobienia teraz zdjęć, Jedyne jakie mam to zdjęcie adapterów.  Postaram się cyknąć foty haków w ramie z rana. IMG_20200310_145636.thumb.jpg.f5ee0d4b94a78d93ebba869d96460aa5.jpg

Edytowane przez Kapelon
Opublikowano
9 godzin temu, Kapelon napisał:

Właśnie dostałem odpowiedź ze strony marina, że jest możliwość konwersji na sztywną oś 142x12 używając specjalnych capów i tak chyba zrobię, tylko na jakiej piaście? Nie mam możliwości zrobienia teraz zdjęć, Jedyne jakie mam to zdjęcie adapterów.  Postaram się cyknąć foty haków w ramie z rana. IMG_20200310_145636.thumb.jpg.f5ee0d4b94a78d93ebba869d96460aa5.jpg

Od siebie polece DT Swiss 350.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co do tej piasty to problem polega po pierwsze na tym, że w specyfikacji jest mowa o łożyskach uszczelnianych ogólnie zwanych maszynowymi na tej drodze można próbować reklamować z tytułu rękojmi na niezgodność towaru z umową. Co do kwestii technicznej oprócz samego luzu na konusach piasty w modelu z tego rocznika miały wadę fabryczną w moim przypadku też tak było piasta wydawała metaliczny dźwięk jakby kręciła się bez smaru i występowało bardzo duże bicie kasety był to problem ze złym osadzeniem bębenek piasty. Podobny problem mieli użytkownicy kilku zagranicznych forów w ich przypadku jak i moim reklamację uznano. Ponadto co do samych adapterów są one dość nieszczęśliwym rozwiązaniem i w sporej części to właśnie przez nie koło luzuje się w ramie dlatego też jedyne sensowne rozwiązanie to przejście na piastę w standardzie boost 148x12 co oczywiście poza zakupem nowej piasty/koła wiąże się również z zakupem osi tylnej piasty we wskazanym standardzie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

I jak udała się zamiana oryginalnej ośki na  148x12 ??

Właśnie mam podobny problem z tą piastą samozamykacz sam się luzuje/ odkręca a jak odkręcę troszkę i próbuję dociągnąć to obrabia się aluminium/kruszy .