Skocz do zawartości

Rama Accent peak 29

Piotr93

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :) moze ktos wypowiedziec sie na temat tej ramy? I czy miał z nia do czynienia?  Jaka piasta na tyl bylaby dobra i czy mufa 73 mm dalaby prawidlowa linie lancucha i prace z korba typu deore fcm590. Czy trzeba ja planowac Jezeli moje pytanie jest dziwne to prosze o wyrozumialosc  poniewaz nabywam od zera i progresywnie wiedze na temat rowerow. Z gory dziekuje za pomoc ☺

Opublikowano (edytowane)

Bardzo dobra rama, ceniona przez wielu użytkowników. Lekko sportowa geometria porównywalna z cenioną ramą Trek Superfly.

Możesz bez problemu zapakować w nią tą korbę Deore, a linia łańcucha zależy od właściwej ilości zastosowanych podkładek (dołączone do korby plastikowe oringi na suporcie, o czym zwykle informuje producent. Przy mufie 73mm zwykle jest to jedna podkładka po stronie napędu (zębatek).

Piasta na tył to temat woda...Różni użytkownicy mają różne doświadczenia z różnymi piastami. Dużo zależy od kwoty jaką chcesz przeznaczyć na piastę. Bardzo popularne i często uważane, za niemalże niezniszczalne są piasty DT SWISS z systemem zapadek Star Ratchet ;)

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
Opublikowano

trzeba też dodać,że jej minusem jest słaba powłoka lakiernicza , dużo jest opini na ten temat na forach.

Opublikowano
3 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Dziekuje za opinie czytalem o niej googlujac inne fora itd. O lakierze tez ale nie przejmuje sie tym mankamentem az tak bardzo. Uwazam ze tu szajbajki wiedza wiecej ;) jezeli mozecie podpowiedziec o co chodzi z tymi trhuboltami  a klasycznym zaciskiem i co mozna byloby zastosowac w tej ramie czy tylko piasta 135x10 tutaj wejdzie. I drugie pytanie czy rodzaj piasty ma wplyw na linie lancucha tak aby srodkowa zebatka kasety byla rowno ze srodkowa korby. Moze przesadzam ale bardzo chcialbym miec wszystko jak w zegarku i aby moj naped sluzyl dluzej i jego komponenty. Dzieki za pomoc z gory ☺

Czyli smialo moge ja kupic ?

Opublikowano
2 godziny temu, Piotr93 napisał:

jezeli mozecie podpowiedziec o co chodzi z tymi trhuboltami  a klasycznym zaciskiem i co mozna byloby zastosowac w tej ramie czy tylko piasta 135x10 tutaj wejdzie. I drugie pytanie czy rodzaj piasty ma wplyw na linie lancucha tak aby srodkowa zebatka kasety byla rowno ze srodkowa korby.

piasta z naciskiem thru bolt różni się od zwykłej tym ze zamiast cienkiej klasycznej szpilki masz os 10 mm jak w linku poniżej http://www.bikestacja.pl/pl/piasta-tylna-novatec-d042-135x10-thru-bolt-cmp-zacisk-135x10-thru-bolt-50-taniej-39517.html

w tej ramie możesz zamontować zwykłą piastę na os z szybko zamykaczem i z zaciskiem thru bolt , wybierz co wolisz.

rodzaj piasty moim zdaniem nie ma wpływ na linie łancucha

Opublikowano
9 godzin temu, samuel_87 napisał:

trzeba też dodać,że jej minusem jest słaba powłoka lakiernicza , dużo jest opini na ten temat na forach.

Ja mam peak-a z 2016r. co prawda 27,5 i nie mam większych problemów z lakierem, natomiast geometria i cała reszta super.

• Pomógł 1
Opublikowano

U mnie Peak 29 ma 2,5 roku i nalot prawie 15.000 km. Oprócz codziennej jazdy po mieście do biura (cały rok i każde warunki) katowana jest na treningach w terenie i zawodach. Cała i zdrowa. POLECAM! 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Dzieki za pomoc powaznie rozwaze ta rame szkoda tylko ze nie ma sztywnej osi za to kellys gate 90 ma i merida big nine lite lecz sa duzo drozsze ok.1300 i nie wiem jak to wyglada  z trwaloscia. Waga u mnie waha sie miedzy 87-90 i chcialbym zeby to wytrzymalo ,geometria byla okej i ta mufa suportu dobra zeby nie bylo pozniej przekosow na lancuchu jak mam obecnie w krossie b3 ☺ 

Edytowane przez Piotr93
Blad
Opublikowano

Peak ma ta przewagę na Kellysem i Meridą że suport jest na gwint, a nie pressfit No i linki na zewnątrz. Jeśli już do czegoś porównywać tą ramę to najbliżej jej do Force Grannus ?