cichy300 Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 Cześć Przy corocznym serwisie całego roweru na rurze sterowej amortyzatora zauważyłem takie nadcięcie dookoła. Dość głębokie. Jakieś pomysły od czego to się mogło stać?
elmapeto Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 Jesteś pewny że wcześniej tego nie było? Wygląda jakby ktoś ją chciał uciąć.
cichy300 Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) Dam sobie rękę uciąć że rok temu tego nie było. Jak to zobaczyłem to się przeraziłem. Jakby to się złamało podczas jazdy to byłoby ciekawie... To jest na wysokości górnego łożyska Edytowane 9 Marca 2020 przez cichy300
Gość Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 Sam robiłeś serwis czy gdzieś oddałeś rower? Hmmm… Górna bieżnia czasem wchodzi dość mocno w łożysko ale żeby aż tak by naciąć sterówkę... Jeśli nikt tego nie nacią to nie widzę innej możliwości skoro nacięcie jest na całym obwodzie.
elmapeto Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 Może faktycznie coś było nie tak i przez rok jazdy powstało takie coś. Aluminium jest raczej miękkie. Aż się nie chce wierzyć.
cichy300 Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Opublikowano 9 Marca 2020 Oprócz centrowania kół roboe wszystko sam. Zakładałem to zgodnie ze sztuka
Gość Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 Obejrzyj dokładnie stery. Może coś co nacięło sterówkę nosi jakieś ślady.
Kruk Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 Może między łożyskiem górnym, a kapslem jest jakaś metalowa podkładka ( nie mówię tutaj o tulei kontrującej łożysko), czasami takie podkładki po 0,1mm są dodawane do sterów aby wyregulować idealnie wysokość kapsla do ramy aby nie tarł o nią.
cichy300 Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Opublikowano 9 Marca 2020 Teraz jade do roboty ale jutro zobaczę stery. Bo dziś tylko amor do serwisu wyciagalem i nie patrzylem na nie za bardzo
Franz Mauer Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 Wsadź amor w ramę, wsadź wszystko tak jak było i się przyjrzyj dokładnie to sam ocenisz od czego to. Dla mnie to mało prawdopodobne, aby było od sterów lub podkładek, ale człowiek całe życie się uczy... 🤨 1
vdcmike Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 Bez względu na to jak powstało jeśli jest głębokie to kwalifikuje sterówkę do wymiany.
IOO Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 Na zdjęciu wygląda jak wytarte, może dostał się jakiś paproch, no ziarenko piasku, i przez rok wytarła taki rowek. Na zdjęciu wygląda jakby nad i pod też były jakieś przetarcia.
Kruk Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 Ścianka rury sterowej powinna mieć około 2 mm jeśli wcięcie jest około 0,5mm to jeszcze bez paniki , gorzej jak jest głębsze.
cichy300 Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Opublikowano 10 Marca 2020 Wyczyściłem stery złożyłem to wszystko na sucho i wychodzi ze to bieżnia od łożyska (tak to sie chyba nazywa). Czyli miały taki duży luz?
Gość Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 Mało prawdopodobne, żebyś takiego luzu na sterach nie czuł w czasie jazdy...
BlackDuck Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 @Kruk Nawet jak wcięcie ma 0.5 mm to poziom naprężeń wzrasta w tym miejscu wzrasta ok. 4 razy. A uszkodzenie nie jest od wczoraj, więc może dochodzić zmęczenie materiału. Nie widzę żadnych śladów ścierania, więc obstawiam krawędź bieżni łożyska. Widać nawet na niej wybłyszczenia. Jeżeli nie było luzu (bo byłoby czuć) to możliwe, że górna miska sterów była nieprostopadła do osi sterówki i powodowała bujanie się bieżni na sterówce. Choć nacięcie wygląda na dość równe na całym obwodzie, a w tym przypadku spodziewałbym się głębszych nacięć na 0 i 180* a płytszych 90* i 270*. Jeżeli kolega lubi swoje zęby to polecam odstawić rower aż przyjdzie nowy widelec.
mareq Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 35 minut temu, BlackDuck napisał: @Kruk Nawet jak wcięcie ma 0.5 mm to poziom naprężeń wzrasta w tym miejscu wzrasta ok. 4 razy. A uszkodzenie nie jest od wczoraj, więc może dochodzić zmęczenie materiału. Nie widzę żadnych śladów ścierania, więc obstawiam krawędź bieżni łożyska. Widać nawet na niej wybłyszczenia. Jeżeli nie było luzu (bo byłoby czuć) to możliwe, że górna miska sterów była nieprostopadła do osi sterówki i powodowała bujanie się bieżni na sterówce. Choć nacięcie wygląda na dość równe na całym obwodzie, a w tym przypadku spodziewałbym się głębszych nacięć na 0 i 180* a płytszych 90* i 270*. Jeżeli kolega lubi swoje zęby to polecam odstawić rower aż przyjdzie nowy widelec. Dokładnie. Tzw. "efekt karbu".
aleks2 Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Moderowany przez PrzeLuka: Pisz poprawnie używając dużych liter i polskich znaków. Witam. Ostatnio rozkładam sobie stary rower, bo chcę go troch ponaprawiać. Przechodząc do rzeczy. czy ta rysa/wgłębienie jest szkodliwe i morze powodować luz? Czy wszystko jest ok i omeg tak jeździć? P.S. Nie wiem czy jest luz, bo rower nie ma nawet łożysk sterowa bo były połamane.
Gość Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 @aleks2 zanim założysz jakiś temat sprawdź czy ktoś już o tym nie pisał. Połączyłem oba wątki.
vdcmike Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Nie. Ta rysa wgłębienie nie będzie powodować luzu. Prędzej utratę kilku zębów, połamane żebra itp.
ACTIVIA Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Widzę że ta rysa na rurze jest dość głęboka. Ja bym juz nie ryzykował
elmapeto Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 To nie rysa. To jest już nacięcie. Ciekawe skąd się wzięło?
Gość Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Sterówke da się wymienić. Pytanie czy się w ogóle kalkuluje.
ACTIVIA Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 W tym modelu to juz nie ma sensu wymieniać sterówki
aleks2 Opublikowano 14 Marca 2020 Opublikowano 14 Marca 2020 Jeśli można wymienić tą " rurę ", na której jest ta rysa/nacięcie to ile by to kosztowało i gdzie to można zrobić???
Rekomendowane odpowiedzi