kbn Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) Cześć, mam do wymiany dużą tarcze (52t) mechanizmu korbowego Oval Concepts 300 / tarcze Praxis Works (5 śrub, 110BCD, support BB86). Poza stroną producenta (koszt 150$) nigdzie takiej tarczy nie znalazłem. Jakie alternatywne rozwiązanie mógłbym zastosować? Pewnie wymiana całego mechanizmu korbowego, ale na jaki żeby to wszystko pasowało, chyba że da się tam wcisnąć inną tarczę? Może to głupie pytanie, ale wolę głupio zapytać niż się potem bawić. Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 9 Marca 2020 przez kbn
leejoonidas Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) W sklepie Rowerplus.pl, tarcza firmy Miche 52t bcd110. Edytowane 9 Marca 2020 przez leejoonidas 1
kbn Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Opublikowano 9 Marca 2020 14 minut temu, leejoonidas napisał: W sklepie Rowerplus.pl, tarcza firmy Miche 52t bcd110. Dziękuję. Jakieś alternatywy tak do max. 150 zł, czy raczej nie uda się znaleźć?
leejoonidas Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) To wszystko można dostać na bardzo znanym portalu aukcyjnym "Alledrogo" lub w sklepie Cyklomania. Edytowane 9 Marca 2020 przez leejoonidas
kbn Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Opublikowano 9 Marca 2020 Znalazłem coś takiego: https://allegro.pl/oferta/tarcza-szosowa-stronglight-rozstaw-110mm-52t-zew-7520110772?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Tylko, że jest napisane, że jest do napędów 9 i 10 rzedowych. Na pewno nie będzie to pasować (w sumie to co mogło by stanowić przeszkodę)? Jeżeli nie to pozostaje NoQ. I jeżeli ten Stronglight by pasował to czy warto dopłacić do NoQ (inny stop aluminium).
Piotr78 Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 Wpisz sobie bcd 110 i szukaj. 1 minutę temu, kbn napisał: Na pewno nie będzie to pasować będzie ok.
kbn Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Opublikowano 11 Marca 2020 Zakupiłem tą tarczę z firmy Stronglight i dziś już ją otrzymałem. Jednak teraz się zastanawiam czy ją montować, czy zwrócić i dopłacić do tarczy NoQ, która jest z innego stopu aluminium (7075), a ten Stronglight jest z 5083. A oto informacja z pudełku (jest w załączniku). Co o tym myślicie? Nie jestem oczywiście jakimś wybitnym zawodnikiem, ale nie da się ukryć, że jeżdżę na rowerze dla sportu, ściągam się, więc są pewne obciążenia treningowe. I tutaj pytanie czy to gorsze aluminium po prostu się szybciej zużyje czy może dojść do jakiegoś niebezpiecznego zniszczenia podczas jazdy? Czy też będzie znacznie gorsze przełożenie mocy, czy to jakieś kosmetyczne różnice nie znaczące dla amatora. Z góry dzięki za informację.
Piotr78 Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 Z tego co czytam to ten stop jest po prostu bardziej miekki od 7075. Wytrzymałość ma dużą. Czylj pożyje trochę krócej.
Rekomendowane odpowiedzi