MarcinW78 Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 Witam wszystkich. To mój pierwszy post tutaj. Po blisko 20 latach przerwy postanowiłem w końcu wrócić do jazdy na rowerze. Przez ostatnie pół roku rozważałem różne modele, miałem już duży ból głowy. Ostatecznie jednak wybrałem rower Merida Big.Nine 500 Lite rocznik 2020. Specyfikacja: widelec: manitou markhor comp air 100mm tapered, zdalna blokada skoku przerzutka przód: shimano deore przerzutka tył: shimano deore shadow+ tarcza przód: shimano rt10 180 mm tarcza tył: shimano rt10 160 mm manetki: shimano deore mechanizm korbowy: shimano deore 34-24t wkład suportu: shimano bb71-41a pressfit kaseta: shimano hg500 11-42 10s łańcuch: kmc x10 piasta przód: shimano mt400-b 110x15 32h centerlock piasta tył: shimano mt400-b 148x12 32h centerlock obręcze: merida comp cc 20 iwr opona przód: maxxis ikon 29 x 2,2” zwijana opona tył: maxxis ikon 29 x 2,2” zwijana dętki: ultralite-29 hamulce: shimano mt-200 kierownica: merida expert cc 720mm mostek: merida comp cc 31,8mm siodło: merida comp cc sztyca: merida comp cc 30,9mm Pomijając przyjazd ze sklepu do domu, dzisiaj zaliczyłem pierwszą krótką jazdę w terenie. Wrażenia niesamowite, to jest zupełnie inny poziom, niż to na czym jeździłem ostatnio czyli w zeszłym tysiącleciu. Rower sprawia wrażenie jakby mógł wjechać wszędzie. Pod górę wjeżdża się zaskakująco lekko, nawet w tym błocie jakie zastałem w lesie. Wszystko działa sprawnie i precyzyjnie. Trudno mi teraz coś więcej napisać, ciągle jestem pod wrażeniem. Na zdjęciach rower w takim stanie jak odebrałem ze sklepu, nawet jeszcze nie zmieniałem ustawienia siodełka. Na razie nie planuję nic zmieniać w specyfikacji, muszę najpierw dobrze poznać ten rower. Przede wszystkim jednak planuje jak najwięcej jeździć i nabrać kondycji. 8
Accent_Szaj Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 Bardzo ładna maszyna Witam w klubie "Po 20 letniej przerwie" 3 godziny temu, MarcinW78 napisał: Na razie nie planuję nic zmieniać w specyfikacji, Planujesz czy nie ,te opony schodzą w mgnieniu oka,więc już bym szukał nowych Zdjąłbym również te odblaski z kół,naciskają na szprychy 1
Gość Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 Życzę setek wkreconych kilometrów i rozwoju cyklozy Maszynę masz wspaniałą. Nic tylko jeździć PS. Ja bym wywalił odblaski z kół i plastik zza kasety
TOMALA72 Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Odblaski super, dziki w lesie widzą Ciebie z kilometra:)))) Rower fajny na sztywnych osiach:) W końcu ktoś kto chce jeździć a nie zaczyna od wymiany wszystkiego:) Meridka poprawna a jedyne na czym przyoszczędzili ewidentnie to hamulce - podstawowe MT 200 z długą klamka, które nie nadają się do agresywniejszej jazdy:) Pomyśl o MT 501 albo Deore 6000:) Edytowane 10 Marca 2020 przez TOMALA72
w0jta5 Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 Śmiechy z tych odblasków zawsze tutaj są, ale to jest element bezpieczeństwa i osobiście bym je zostawił. Mamy jedno życie.
mariuszm Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 Bardzo fajny rower z tej Meridy. Brałem ten model poważnie pod uwagę, jednak wygrała chęć sprawdzenia się z napędem 1x12 🙂 Na pewno będzie dobrze służył.
Accent_Szaj Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 50 minut temu, w0jta5 napisał: Śmiechy z tych odblasków zawsze tutaj są, ale to jest element bezpieczeństwa i osobiście bym je zostawił. Mamy jedno życie. Co do bezpieczeństwa.Zgadzam się z tobą,że jest najważniejsze,ale akurat te odblaski są bardzo mało istotne(są z boku roweru).Nawet najprostsza lampka spowoduje,że Meriida będzie dużo bardziej widoczna Tym bardziej nie chodzi o wygląd,a o proste koła. Na deser, masz jak postępować z "Nowerkiem"
nctrns Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 14 minut temu, Accent_Szaj napisał: bardzo mało istotne(są z boku roweru) Właśnie dlatego, że są z boku roweru, są bardzo istotne. 1
w0jta5 Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 8 minut temu, nctrns napisał: Właśnie dlatego, że są z boku roweru, są bardzo istotne. Własnie o aspekt widoczności z boku chodzi. Jeżdżę trochę autem i niewidoczni najtrajderzy to zmora naszych dróg. Pościągają wszystkie elementy bezpieczeństwa, bo na forumach ktoś przyśmieszkował... Jakby te 120 gram coś zmieniło w osiągach. Nie wiem jak trzeba się znęcać nad szprychami żeby je odblaskiem pokrzywić, prędzej odblask się podda i pęknie.
mareq Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 Ja tam wolę opony z paskiem odblaskowym. Do tego na ciemności wybieram ubrania z elementami odblaskowymi. 2
TOMALA72 Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 1 godzinę temu, w0jta5 napisał: Śmiechy z tych odblasków zawsze tutaj są, ale to jest element bezpieczeństwa i osobiście bym je zostawił. Mamy jedno życie. Mi się kiedyś dostało za plastikową osłonę kasety:)
mareq Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 Walić opinie innych. Tobie ma rower odpowiadać. Racja jest jak ()(), każdy ma własną .
Accent_Szaj Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 Tez jeżdżę autem po mieście i napisałem , że 5 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Zgadzam się z tobą,że jest najważniejsze I naprawdę te odblaski mało dają. Tylko kolo krzywią. Podkreślam. Jak byś chciał tylko zdjąć, to lepiej zostawić. Najlepszym rozwiązaniem są nalepki odblaskowe na obręcz. Odblaskowa odzież. Lampki i fakt te 4 godziny temu, mareq napisał: opony z paskiem odblaskowym. To widać z ogromnej odległości!
Martenzyt Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 Też myślę nad kupnem tej Meridy i podobnie jak Ty wracam na rower po 15 latach. Dlatego mam pytanko jaki rozmiar ramy wybrałeś przy jakim wzroście? Rozważam również zakup zwykłej 500-ki, a w wersji LITE obawiam się pressfitu i tego czy geometria nie będzie dla moich pleców zbyt agresywna. Jak na razie przejechałem się testowo na Treku X-Caliber (rozmiar XL przy 193 cm wzrostu) i miałem wrażenie, że na dłuższe dystanse może być niewygodnie.
MarcinW78 Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Opublikowano 10 Marca 2020 17 minut temu, Martenzyt napisał: Też myślę nad kupnem tej Meridy i podobnie jak Ty wracam na rower po 15 latach. Dlatego mam pytanko jaki rozmiar ramy wybrałeś przy jakim wzroście? Rozważam również zakup zwykłej 500-ki, a w wersji LITE obawiam się pressfitu i tego czy geometria nie będzie dla moich pleców zbyt agresywna. Jak na razie przejechałem się testowo na Treku X-Caliber (rozmiar XL przy 193 cm wzrostu) i miałem wrażenie, że na dłuższe dystanse może być niewygodnie. Rama ma rozmiar M i przy moim wzroście 178cm jest w sam raz. Na razie jedyne co zauważyłem to, że kierownica wydaje się bardzo szeroka. Ale pewnie to też jest kwestia przyzwyczajenia.
Accent_Szaj Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 5 godzin temu, MarcinW78 napisał: Ale pewnie to też jest kwestia przyzwyczajenia. Też tak miałem,przyzwyczaisz się.
werber Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 11 godzin temu, MarcinW78 napisał: Rama ma rozmiar M i przy moim wzroście 178cm jest w sam raz. Na razie jedyne co zauważyłem to, że kierownica wydaje się bardzo szeroka. Ale pewnie to też jest kwestia przyzwyczajenia. Ja, przy wzroście 178cm, przekrok 84cm wybrałem rozmiar M, co w przypadku Meridy oznacza ramę 17 cali. Z zastrzeżeniem, że rozmiar dobierałem pod kątem udziału w lokalnych zawodach. Wg. kalkulatora Meridy, rownież rozmiar L (19) byłby ok, więc sugeruję mimo wszystko przymierzyć obie rozmiarówki.
PawełZ Opublikowano 15 Marca 2020 Opublikowano 15 Marca 2020 Mam 180cm i również rozmiar M tego roweru. Jeździłem długo (koło 2h ) na L i M na zmianę i pomimo tego że na prostej drodze na asfalcie L była wygodniejsza większą kontrolę miałem nad M rower kupiony z myślą o zawodach XC
kolaNka Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Jak Panowie przy takich wzrostach mają rozmiar M, to jaki ja będę dobierać na moje 164 cm..:D na obecnym Kellys mam 17', jednak przy dedykowanej damskiej geometrii. Piękna maszyna i również jest u mnie w planach w najbliższym czasie do zakupu również do XC. oby służyła!
AdamSm Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Martenzyt: Kupiles w koncu Meride? Jak tak to jaki rozmiar i jak pasuje?
Qba. Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 12.04.2020 o 16:18, AdamSm napisał: Martenzyt: Kupiles w koncu Meride? Jak tak to jaki rozmiar i jak pasuje? Też się nad tym modelem zastanawiam. Trochę zniechęca mnie ten szary kolor. Mam 197 cm więc chyba wybiorę XXL. A jak koła? Są ok dla osób cięższych tj. ok.100kg? Jedyny problem, brak możliwości montażu bagażnika, który potrzebuje raz w roku zamontować. Udało się komuś w tej ramie założyć bagażnik? Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez Qba.
jvc Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 W dniu 15.04.2020 o 18:14, Qba. napisał: Mam 197 cm więc chyba wybiorę XXL. A jak koła? Są ok dla osób cięższych tj. ok.100kg? Przy lekko ponad 190 cm XXL była za duża i już obijała to i owo. Co do kół to przy mojej masie 140 kg dają rade. Co prawda nie skacze na rowerze, a 90% to ścieżka rowerowa z kilkoma delikatnymi "łupnięciami", które staram się amortyzować nogami. Rower kupiłem pod koniec stycznia. Do teraz zrobiłem prawie 800 km (byłoby więcej gdyby nie pandemia). Jedynie co zastanawia mnie czy podczas kręcenia ręką korbą normalnym jest wyczuwalny delikatny przeskok/pyknięcie, w momencie jak pedał (z jednej i drugiej strony jest tak samo) mija 1/3 drogi do dołu (pomiędzy godziną 2 a 3). W serwisie stwierdzili, że wszystko ok, więc jeżdżę dalej.
Rekomendowane odpowiedzi