Skocz do zawartości

Kellys Gate 50 2019 rozmiar ramy

kikas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie odnośnie wielkości ramy jaką powinienem wybrać w wyżej wymienionym rowerze (decyzja na temat modelu już definitywnie podjęta). Rower raczej do celów rekreacyjnych i zabawy; asfalt, szutry, lasy. Mój wzrost 183cm i mniej więcej 83cm przekrok. Waham się pomiędzy rozmiarami M i L, mam nadzieje, że ktoś może się podzielić swoją opinią i doradzić jaka wielkość byłaby lepsza, niestety nie mam możliwości aby przetestować stacjonarnie.

Opublikowano

Cześć,

niedawno kupiłem Gate 90 i też miałem ten sam dylemat. Parametry mam  podobne 183/86 :).  Ogólnie rozmiarówka Kellysa jest trochę zawyżona. M to 19" i jak się okazało idealny dla mnie. Znajomy o tym samym wzroście ma 30 i też w M-ce.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, właśnie dzisiaj kierując się intuicją i możliwym zwrotem zamówiłem rozmiar M. Trzymam kciuki aby był dobry i już nie mogę się doczekać (pierwszy poważniejszy rower).

Opublikowano

Kilka dni temu stałem przed podobnym dylematem :)

Co ciekawe - również mam 183 cm wzrostu (przekroku nie mierzyłem). Ostatecznie zdecydowałem się na rozmiar M. W poniedziałek rower ma dotrzeć - zobaczymy!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

A czy dla wzrostu 173 cm i długości nogi 81cm rozmiar M będzie odpowiedni pod koła 29" ? Rama wydaję się dość długa ?!

Edytowane przez Goguś
Opublikowano

Powinna styknać, zawsze można skrócić mostek o 2-3cm;) pod jakie koło, bo różne geo jest pod średnie i duże koło.

Opublikowano
43 minuty temu, Mjecio napisał:

Powinna styknać, zawsze można skrócić mostek o 2-3cm;) pod jakie koło, bo różne geo jest pod średnie i duże koło.

Pod koła 29"

Opublikowano
W dniu 12.04.2020 o 07:11, Goguś napisał:

A czy dla wzrostu 173 cm i długości nogi 81cm rozmiar M będzie odpowiedni pod koła 29" ? Rama wydaję się dość długa ?!

Ja z Gate 50 Brałbym na twoim miejscu S.Nie dość,że rury górna i podsiodłowa są dość długie,to jeszcze koło 29" :/ 

18000.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.04.2020 o 18:06, Accent_Szaj napisał:

Ja z Gate 50 Brałbym na twoim miejscu S.Nie dość,że rury górna i podsiodłowa są dość długie,to jeszcze koło 29" :/ 

18000.jpg

Ale to jest rozmiarówka z 2018 a ja chce kupic z 2019 - tam ramy są mniejsze

33418.jpg

Edytowane przez Goguś
Opublikowano

To jest moja opinia.Dodatkowo producent tak zaleca 

Zawsze możesz zrobić jak uważasz ;)

Najlepiej przymierz się do obu,to będzie najlepszą opcją

Opublikowano
Teraz, Accent_Szaj napisał:

To jest moja opinia.Dodatkowo producent tak zaleca 

Zawsze możesz zrobić jak uważasz ;)

Najlepiej przymierz się do obu,to będzie najlepszą opcją

Wiem - dziękuje za podpowiedź. Tak zrobię żeby mieć pewność na 100%

Opublikowano

Z jakiegoś powodu producent tak podaje. Może z powodu możliwości uszkodzenia klejnotów rodzinnych xD 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Z jakiegoś powodu producent tak podaje. Może z powodu możliwości uszkodzenia klejnotów rodzinnych xD 

Tak ,ale słyszałem opinie żeby się wzrostem nie sugerować tylko rozmiarami poszczególnych rur... Koleś ze sklepu przez telefon zalecił mi zaś "M"

Ps. wedle obliczeń długość nogi tj. 81-82 x 0,238 wychodzi 19"=48,2 czyli "M"

Na 26" jeżdzę na ramie 18,5 " i jest OK

Edytowane przez Goguś
Opublikowano

Właśnie dlatego zawsze najlepiej się przymierzyć.

Sprzedawca też nie zawsze powie Ci prawdę,tylko czasem poleci sprzęt,który akurat ma na stanie.

Ja Ci powiem tak.Mam 177cm i miałem 19" z Accenta i był za duży.Zauważyłem to dopiero jak kupiłem Kellysa

Kolejną rzecz na którą zwróć uwagę,to rozmiar "L" związany z długością rury górnej w geometrii ma on 610mm w rozmiarze M i 580mm przy S.Moim zdaniem będzie Ci niewygodnie na M,ale tak jak pisałem na początku sprawdź,przymierz się i zadecyduj ;) 

Opublikowano
12 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Właśnie dlatego zawsze najlepiej się przymierzyć.

Sprzedawca też nie zawsze powie Ci prawdę,tylko czasem poleci sprzęt,który akurat ma na stanie.

Ja Ci powiem tak.Mam 177cm i miałem 19" z Accenta i był za duży.Zauważyłem to dopiero jak kupiłem Kellysa

Kolejną rzecz na którą zwróć uwagę,to rozmiar "L" związany z długością rury górnej w geometrii ma on 610mm w rozmiarze M i 580mm przy S.Moim zdaniem będzie Ci niewygodnie na M,ale tak jak pisałem na początku sprawdź,przymierz się i zadecyduj ;) 

Dzięki @Accent_szaj ...tez o tym myślałem bo w aktualnym rowerze długość "L" mam = 570 i jest ok.

Jeszcze pytanie jak wymiary ramy czyli s/t i L itd maja się dla ramy na koła 26" ale 29"

Co nie zmienia faktu że i tak pojadę gdzieś do sklepu "się przymierzyć"

Opublikowano
12 minut temu, Goguś napisał:

długość "L" mam = 570

No widzisz,a na tym byś się troszeczkę wyciągnął,albo na dzień dobry zmiana mostka :/ 

Odnośnie wielkości kół.Producenci regulują to wymiarem BB. Dlatego rama 29 ma większe BB niż 27,5.

Czyli teoretycznie idziesz w górę,bo masz większe koła,ale obniżają cię na BB i pozostajesz na tym samym poziomie. 

Opublikowano

Dziś gość ze sklepu przesłał mi wysokość ramy w miejscu zaznaczonym na rysunku dla 29' rozmiar "M".

Wymiar ten wynosi 82cm - wiec miałbym ok 1cm luzu od krocza ;(

Dzięki za pomoc :)

Kely.jpg
Opublikowano
W dniu 16.04.2020 o 15:15, Goguś napisał:

Wymiar ten wynosi 82cm - wiec miałbym ok 1cm luzu od krocza ;(

Łącze się z tobą w bólu9_9 

7KtbTLWB8rD3pK3LkxKYe9hyuAa4lsQw.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Łącze się z tobą w bólu9_9 

7KtbTLWB8rD3pK3LkxKYe9hyuAa4lsQw.jpg

😂dobre - 1:0 dla Ciebie !

Ale dziś byłem w sklepie pojeździłem sobie na "M" i jest gitara 👍

Teraz tylko kase trza skołować 🤔

• Lubię to! 1
Opublikowano
17 minut temu, Goguś napisał:

"M" i jest gitara

No risk,no fun xD

A tak na poważnie,to będzie twój bajk i to tobie ma być wygodnie. ;)