Skocz do zawartości

Dobór licznika - Edge 130, Bryton 420?

Szosti14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam pewien ból głowy co doboru licznika. Jeżdżę raczej amatorsko na szosie, lubię jednak śledzić swoje postępy itp. Chciałbym aby miał możliwość poprowadzenia po śladzie, bo do tej pory odbywało się to tak że jeśli nie byłem pewien mojej zaplanowanej trasy to zatrzymywałem się i sprawdzałem na telefonie (nie używałem telefonu jako ciągłego GPSa, szkoda telefonu - grzeje się - no i kwestia baterii). Chciałbym aby łatwo można było eksportować trasy do stravy/endomondo i łatwo tworzyć i wgrywać trasy na licznik. Jestem na początku drogi z zabawami z takimi sprzętami, także moją wiedzę na ten temat czerpię głównie z różnych recenzji i filmów, ale "faworytami" na ten moment są:

Garmin Edge 130 + czujnik prędkości i czujnik kadencji - znalazłem ofertę za 740 zł - tutaj jednak na forum garmina naczytałem się że bateria potrafi się bardzo szybko rozładować (niby wyszły update'y softa które mają to poprawić, poza tym rzadko mam czas żeby jeździć >5h, a myślę że tyle i tak wytrzyma). Garmin deklaruje 15h, jeśli wytrzymywałby 10 to dla mnie wystarczająco.

Dodatkowo pytanie co do ceny - czy to się opłaca? A może sam licznik za 490 + jakieś inne, tańsze czujniki?

No i drugi mój typ to Bryton 420,  cenowo podobnie, jest nieco większy (nie wiem czy rozmiary Garmina 130 w jakikolwiek sposób by mi przeszkadzały), tutaj też kwestia dokupienia czujników. Tak samo może nawigować po śladzie, no i lepsza bateria.

Generalnie mało informacji jest od użytkowników tych liczników, Edge 130 ma sporo recenzji, natomiast o tym Brytonie to ciężko coś konkretnego znaleźć.

Jeszcze ostatnio widziałem na Amazonie Garmin Edge 520 Plus, w cenie 650 zł, ale promocja już się skończyła, a czytałem że seria x20 już jest nieco przestarzała.

Dlatego proszę Was, bardziej doświadczonych o pomoc w wyborze, ewentualnie inne ciekawe propozycje w podobnych cenach.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Szosti14
Opublikowano

Też miałem podobne rozterki, rozważałem jeszcze brytona aero 60 i lezyne super gps. Ze względów na baterie odrzuciłem garmina 130 i koniec końców skończyło się na promocji i kupnie 520 plus. Jeszcze nie testowałem bo dopiero wczoraj przyjechał.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
7 godzin temu, Szosti14 napisał:

Jeszcze ostatnio widziałem na Amazonie Garmin Edge 520 Plus, w cenie 650 zł, ale promocja już się skończyła, a czytałem że seria x20 już jest nieco przestarzała.

520 może i jest "przestarzała" ale w porównaniu do innych garminów a nie jakiegos brytona420. 

520 plus ma już normalną nawigację więc imo warto dołożyć, na bikeinn jest bodajże za 720 

Możesz też zerknąć na lezyne. Również rozważałem ale to tak naprawdę mało popularny, żeby nie powiedzieć niszowy sprzet na pl rynku.