Skocz do zawartości

Grand Canyon AL SL 9.0 2020

tomek199

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Chciałbym przedstawić mój nowy nabytek, a mianowicie rower Grand Canyon AL SL 9.0. Rozmiar ramy S na kole 27,5". Jeżeli chodzi o sam proces zakupu, to od zamówienia do dostarczenia wszystko trwało jakieś 8 dni, więc wydaje mi się że nie ma się do czego przyczepić 😄.

Jak dotąd przejechałem nim niewiele, także nie jestem w stanie stwierdzić jak zachowuje się w bardziej wymagającym terenie. Narazie mogę jednak zaznaczyć, że czuć jak sztywna i zwarta jest cała konstrukcja. Napęd GX działa super. O ramie, amorze, hamulcach i reszcie wypowiem się jak pojeżdżę trochę więcej po lesie. 

Jak dotąd wymieniłem cały kokpit, komplet Ritchey'a: węższa kierownica 720 mm i centymetr dłuższy mostek zamontowany na -6 stopni plus chwyty WCS True Grip . Zamontowałem również pedały SPD Shimano. Poniżej pełna specyfikacja i parę zdjęć. 

Rama Canyon Grand Canyon AL SL 9.0
Amortyzator FOX 34 Rhythm 120 mm
Przerzutka SRAM GX Eagle
Manetki SRAM GX eagle trigger 12S
Kaseta SRAM XG-1275 Eagle 10-50 12s
Korba Truvativ Stylo 6K DUB 30T
Support SRAM PRESSFIT DUB
Łańcuch SRAM NX Eagle 12s
Hamulce SRAM Guide T
Tarcze SRAM Centerline Rounded Edges
Koła Canyon MXD5 27,5"
Opony Schwalbe Nobby Nic 2.35"
Siodełko Iridium Trail
Sztyca Iridium Dropper
Mostek Ritchey Comp 4Axis44
Kierownica Ritchey Comp 2X 9D 720mm
Chwyty Ritchey WCS True Grip
Pedały Shimano Deore XT PD M8100

IMG_1825.thumb.jpeg.a9b4f591d3f49a941cd7530d9ac3bb47.jpegIMG_1826.thumb.jpeg.166cc05ff986d8c87543e6164e91482e.jpegIMG_1827.thumb.jpeg.18e989b524cff6853ec4cf3e4c7aea81.jpeg

• Lubię to! 2
  • Pomógł 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Od zakupu przejechałem na rowerze jakieś 1000 km także mogę się już co nieco wypowiedzieć na jego temat 😁

Rama / geometria

Na początku rower wydawał mi się strasznie nerwowy w prowadzeniu. Jednak po przejechaniu kilku singli stwierdzam, że ta jego nerwowość to zaleta, która nazywa się zwrotność i pewność prowadzenia. Płaski kąt główki pomaga również na zjazdach i w połączeniu z myk-mykiem czuję się teraz naprawdę bardzo pewnie i stabilnie jadąc w dół. Z drugiej strony widać, że środek ciężkości jest przesunięty do tyłu. Najbardziej jest to odczuwalne na stromych podjazdach, gdzie nie raz poderwało mi przednie koło. Oczywiście jest to do opanowania poprzez odpowiedni balans ciałem, co udało mi się już trochę ogarnąć. 

Amor 

Myślałem, że 120mm skoku nie będzie mi potrzebne, jednak naprawdę się przydaję np. zaliczając delikatne hopy. Grube (34) golenie Foxa sprawiają, że konstrukcja jest naprawdę sztywna. Przy niskich prędkościach po płaskim widelec wydaje się być trochę twardy, natomiast na zjazdach wybiera wszystko elegancko. Do szczęścia brakuje mi jedynie blokady na kierownicy, bo czasami zapominam odblokować przed zjazdem i lecę na "sztywniaka" :D

Napęd

Jeżeli chodzi o teren w którym się poruszam, napęd GX 1x12 z korbą 30 zębów dopasowany idealnie. Jeżeli na najlżejszym przełożeniu 30/50 nie dam rady jakiegoś podjazdu to albo tam się po prostu nie da wjechać albo jestem za cienki (raczej to drugie 😂). I wreszcie koniec z wachlowaniem przednią przerzutką. Na początku brakowało mi w manetce zrzucania przełożenia za pomocą palca wskazującego ale już się przyzwyczaiłem. 

Hamulce

W porównaniu do hebli Shimano, SRAMy mają trochę gorszą modulację (działają bardziej 0-1). Do siły hamowania nie mam zastrzeżeń. Po wymianie okładzin na pół metaliki nawet chyba jeszcze lepiej hamują. Jeszcze taka ciekawostka: Zamawiając rower, w specyfikacji miałem dostać hamulce SRAM Guide natomiast niedawno zauważyłem, że mam zamontowane eRki (przynajmniej taka literka widnieje na klamce) co mnie specjalnie nie martwi 😄

Ogólnie rzecz biorąc, jeździ mi się super i nie żałuję zakupu. Aha jedna rzecz, którą jeszcze muszę wymienić to siodełko, bo to seryjne jest "średnio wygodne". Kojarzy może ktoś, gdzie w Krakowie dokonują pomiaru Selle Italia Idmatch?

I jeszcze fotka świeżo po umyciu :D :

FF336CF4-9F73-4815-B040-B4CD01CB44BA_1_201_a.thumb.jpeg.e14104a5cf74ae6a873a382991529a23.jpeg

Opublikowano

Bardzo ładnie wygląda. Lubię całe czarne.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, właśnie zastanawiam się nad zakupem Grand Canyon 9. Z Twojego opisu widać, że to dobry sprzęt :). Mam tylko jedną wątpliwość, a mianowicie rozmiar ramy. Wprowadzając wymiary na stronie Canyon (mam 181 cm wzrostu) kalkulator rekomenduje rozmiar M (u innych producentów raczej jest to L). Czy również bazowałeś na tym narzędziu ze strony Canyon i dobór ramy był odpowiedni, czy jednak skorzystałeś z innego algorytmu?

z góry dzięki za pomoc 

Opublikowano

Hej

tak, bazowałem na narzędziu ze strony Canyona - mam 172 cm i jak dla mnie oraz terenu w którym się poruszam jest to idealna konfiguracja 😉