Skocz do zawartości

Napęd przełajowy na szosowy

Zyrluk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zastanawiam się nad modyfikacją mojej przelajowki na bardziej "szosową". Nie chcę zmieniać grupy i zostanę przy Sorze. Chodzi mi o inną korbę i kasetę. Mam teraz z tyłu 12-26(9rz) i 46-36(2rz) z przodu(oba ze "Sram"). Jeżdżę w górzystym terenie więc dużo podjazdów i zjazdów a słyszałem że moje obecne ilości ząbków są raczej na płaski teren. Jakie układy polecacie? Czy jest sens zmienić korbę na kompakt 50-34 i kasetę na bardziej szosową?

Opublikowano

Masz typowo przełajową korbę i kasetę, która rozpiętością jest jak na dzisiejsze standardy szosowe wąska

16 minut temu, Zyrluk napisał:

Jeżdżę w górzystym terenie więc dużo podjazdów i zjazdów a słyszałem że moje obecne ilości ząbków są raczej na płaski teren. Jakie układy polecacie? Czy jest sens zmienić korbę na kompakt 50-34 i kasetę na bardziej szosową?

Skoro "słyszałeś" a nie czujesz potrzeby zmiany więc jaki jest sens?

Opublikowano
21 minut temu, Zyrluk napisał:

dużo podjazdów i zjazdów a słyszałem że moje obecne ilości ząbków są raczej na płaski teren.

A jakie są Twoje odczucia? Brakuje Ci miękkich czy twardych przełożeń? A może wolałbyś jeszcze ciaśniejsze stopniowanie?

Osobiście wolałbym na góry kasetę 11-28 lub nawet 11-30. Korby bym na razie nie ruszał.

Opublikowano

Szpicer - trochę nie sprecyzowałem: nie czuję potrzeby w zmianie (grupy) i nie chcę zmieniać np na tiagrę albo 105tkę. 

Marvelo - brakuje mi chyba tych miękkich i chyba zdecyduje się na zmianę tylko kasety na 11-30. Myślisz że nie stracę przez to na prędkości? I podjazdy z nią będą lżejsze? Będzie to dobrze współgrało z korbą 46-36?

Z góry dziękuję

Opublikowano (edytowane)

Zyskasz jedno szybsze przełożenie  (46/11) i jedno lżejsze (36/30), kosztem nieco mniej ciasnego stopniowania w środku, ale moim zdaniem w górach ważniejszy jest zakres (rozpiętość) niż stopniowanie. A zatem i pod górę będzie lżej, i z górki będziesz mógł dokręcić. Same plusy. A koszt tylko nieco ponad stówkę. Warto spróbować. 

Tylna przerzutka Sora (3500?) nawet z krótkim wózkiem to ogarnie.

Korba 46/36 ma z przodu różnicę tylko 10 zębów, a to daje zdecydowanie płynniejszą zmianę niż w kompakcie (50/34). Nie jeździłem nigdy na kompakcie, ale dla mnie już w korbie 53/39 różnica przy zmianie z przodu jest zbyt mocno odczuwalna i wolałem stare 53/42 (52/42). Podobnie w mtb pod tym względem wolę 42/32/22 niż 44/32/22. 

https://allegro.pl/oferta/shimano-cs-hg50-9-kaseta-9rz-tiagra-sora-11-30-24h-8605892493 

Edytowane przez marvelo
Opublikowano

Zobacz, czy przerzutka, którą masz ogarnie konfigurację takiej korby i kasety, oblicz pojemność i porównaj z tą z manuala przerzutki

37 minut temu, Zyrluk napisał:

brakuje mi chyba tych miękkich i chyba zdecyduje się na zmianę tylko kasety na 11-30. Myślisz że nie stracę przez to na prędkości? I podjazdy z nią będą lżejsze?

Zyskasz na prędkości bo będziesz miał 11t zamiast 12t a najlżejsze przełożenie będzie lżejsze ze względu na zmianę z 26 na 30

Dodatkowo będziesz potrzebował nowego łańcucha