DMShiroki Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Witam, od jakiegoś czasu myślę nad zmianą rowera crossowego na MTB. Po przejrzeniu ofert wielu znanych marek doszedłem do wniosku że wesprę naszą polską firmę i wybiorę Kross'a. Jako że Kross ma szeroką ofertę, szukałem roweru spełniającego moje wymagania i tak doszedłem do Level B6. Nie planuję w najbliższym czasie startu w żadnym maratonie, więc waga nie jest dla mnie istotna. 2 blaty z przodu bardzo mi odpowiadają itd... Pytanie moje jest następujące. Jak wygląda sprawa z ramą ? Chodzi mi o to czy jest ona wytrzymała? I nie mam tutaj na myśli jazdy w DH czy Enduro bo nie do tego jest ona stworzona. Jeździć będę głównie po lesie, więc wiecie na co sami się tam natykacie i czy ten rower da temu radę? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 11 minut temu, DMShiroki napisał: Pytanie moje jest następujące. Jak wygląda sprawa z ramą ? Chodzi mi o to czy jest ona wytrzymała? I nie mam tutaj na myśli jazdy w DH czy Enduro bo nie do tego jest ona stworzona. Jeździć będę głównie po lesie, więc wiecie na co sami się tam natykacie i czy ten rower da temu radę? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi spokojnie da radę, sam mam krossa i z ramą nic się nie dzieje , dużo osób chwali sobie tą markę na forum Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Jasne, że Kross wytrzyma I to dobra baza do modernizacji jeśli takowe byś kiedyś planował. Odnośnik do komentarza
Jacenty Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Też jeżdżę na Krossie, ale Level B4, jednak rama jest taka sama jak w B6. Daje radę, a po różnych wertepach jeździłem Odnośnik do komentarza
Dany Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Borykałem się z tym samym problemem co Ty i doszedłem do wniosku, że zamiast Kross Level B6 (2017) kupię Kross Level B7 (2016). Był to strzał w 10, ponieważ za tą samą cenę kupiłem dużo lepszy rower: 1. Lepsza rama niż w B6 (Aluminium Lite vs Aluminium Ultra Lite) - oczywiście jedna i druga są bardzo wytrzymałe (zdarza mi się jeździć z sakwami 30 kg) 2. Duuużo lepszy amortyzator (sprężynowy Rock Shox XC30 vs powietrzny Rock Shox Recon Silver) 3. Sztywne osie Z tych ważniejszych rzeczy to chyba tyle. Na minus jest to, że do Level B7 trzeba dodatkowo dokupić pedały i nie ma otworów montażowych do bagażnika ale z tym to już nie problem. W dziale z bagażnikami rozpisałem jak narzucić sakwy do B7. Pozdrawiam Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Dany Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 16 minut temu, Dany napisał: Borykałem się z tym samym problemem co Ty i doszedłem do wniosku, że zamiast Kross Level B6 (2017) kupię Kross Level B7 (2016). Był to strzał w 10, ponieważ za tą samą cenę kupiłem dużo lepszy rower Zgadzam się z przedmówcą. W tym roku Kross zaoszczędził na podzespołach choć to nadal przyzwoita maszynka. Odnośnik do komentarza
DMShiroki Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Ta B7 wygląda całkiem nieźle, jedyna rzecz jaka mnie martwi to hamulce. Czytając swego czasu o różnych heblach bardzo dużo osób narzekalo na avidy. I mam jeszcze pytanie odnośnie obręczy "tubeless ready". Czy te obręcze i opony które są w zestawie, zarówno w jednym jak i drugim modelu są przystosowane do zalania mleczkiem? Czy tylko obręcze są pod system bezdetkowy? Odnośnik do komentarza
Dany Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 4 minuty temu, DMShiroki napisał: Czy tylko obręcze są pod system bezdetkowy? Obręcze pod system bezdętkowy. W obydwu są włożone dętki. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Obręcze tak. Opony nie wiem. Avidy tragiczne nie są ale niski model Shimano nie będzie lepszy. Odnośnik do komentarza
Dany Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 5 minut temu, DMShiroki napisał: dużo osób narzekalo na avidy Jeżeli chodzi o samo hamowanie to avidy są bardzo dobre. Przejechałem na nich ponad 1200 km i jedyne na co narzekam to to, że piszczą niemiłosiernie ale póki co nie zamierzam zmieniać. Podobno ludzie narzekają, że po jakimś czasie zaczyna płyn wyciekać, więc pewnie dopiero wtedy zmienię na inne. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Znajoma ma te Avidy i problem piszczenia rozwiązałem wymiana tarcz. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
DMShiroki Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 W sumie kwestia hebli nie jest jakimś większym problemem bo nawet tamte shimano chciałem wymieniać za jakiś czas. No muszę jeszcze przemyśleć czy kupić B6 czy B7 bo zaciekawiliście mnie tym B7. A jeszcze jedno pytanko odbiegające lekko od tematu. Jaką lampkę polecacie na przód i na tył? Cena przód do 300 zł, tył 150zł. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Jak znajdziesz B7 z 2016 roku w swoim rozmiarze to bierz. 25 minut temu, DMShiroki napisał: Jaką lampkę polecacie na przód i na tył? Cena przód do 300 zł, tył 150zł. Ja używam latarek UltraFire WF-501B. Z przodu 1200 lm w 3 trybach a z tyłu czerwona 120 lm. Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
Dany Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Ja używam na przód Mactronic Scream 400 lm, a na tył walle. Szukałem czegoś dobrego na baterie i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza
Piwko Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Polecam ci kanał na yt UC gdzie rama krosa była katowana na pustyniach pod wielkim obciążeniem ! kompletnie nic się z nią nie stało. Mój szwagier śmiga na krosie z 2015 rama w 100% doskonała. Katuje rower nieziemsko spisuje się super. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez Piwko Odnośnik do komentarza
DMShiroki Opublikowano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Nie znalazłem b7 2016 w moim rozmiarze Ale znalazłem b6 2017 w bardzo okazyjnej cenie w przyszłym tygodniu nadejdzie paczka dziękuję wszystkim za odpowiedzi Odnośnik do komentarza
Eisteufel Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 23 godziny temu, DMShiroki napisał: Nie znalazłem b7 2016 w moim rozmiarze Ale znalazłem b6 2017 w bardzo okazyjnej cenie w przyszłym tygodniu nadejdzie paczka dziękuję wszystkim za odpowiedzi Ja lubię swojego B6 2017. Niestety koła są takie sobie i planuje wymiane na DT Swiss, chciałbym też wymienić napęd na SLX 1x11 zamiat 2x10 ( waga). Odnośnik do komentarza
DMShiroki Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Mi na wadze póki co nie zależy na razie muszę wrócić do regularnej jazdy i trochę nad sobą popracować. Może w przyszłym roku będę myślał o jakiejś redukcji. @Edit. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany rowerami Kross z 2017r to mam fajna stronę z bardzo fajnymi cenami. Więcej info pw Edytowane 26 Czerwca 2017 przez DMShiroki Odnośnik do komentarza
liz4 Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 @DMShiroki Mógłbyś podesłać link do sklepu na priv? Nie mam uprawnień do wysyłania prywatnych wiadomości.. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi