Skocz do zawartości

Przerzutka xt m8100 + manetetka xt m8000

przesmo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Pytanie jak w temacie, chciałbym nową przerzutkę xt m8100 połączyć z manetką xtm8000 11 rzędową, będzie to dobrze działać z 11 rzędową kasetą sunrace 11-50 i łańcuchem 11 rzędowym? (korba jednorzędowa 34 lub 36)Początkowa chciałem wrzucić przerzutkę tylną xt m8000 gs lub sgs ale poczytałem trochę na różnych forach i raz działa raz nie, jakieś problemy ze zrzucaniem itp.Chciałbym tego uniknąć.

Opublikowano

Przerzutka 12 shimano z manetką 11 shimano działa ale przy przerzutkach MX120 a nie z serii MX100, ja i Accent_szaj mamy takie połączenie i działa bez problemu. Niestety ta przerzutka ma 45 T największą koronkę ale pewnie  łyknęła by 50 ale tego nie wiem. 

Co do kasety 11-50 sun race nie wiem gdyż kaset Sunrace są gorzej wyprofilowane i mogą zdarzyć się problemy z przerzucaniem.

Także jeśli chcesz taką patelnie na kasecie to bym raczej stawiał na przerzutki np Xt M8120 czy XTR M9120 bo one na pewno działają z napędem 11 rzędowym.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, brałem pod uwagę tylko 8100 dlatego, że na stronie shimano napisane, że kasetę 51T ogarnia bez problemu.Konstrukcyjnie 8100 i 8120 wyglądają zupełnie inaczej ale pewnie kółka te same, zastanawiam się dlaczego by to miało nie działać ew. działać gorzej niż z przerzutką xt m8000. 

Opublikowano

Przerzutka rd-m8100 z manetką 11s będzie obskakiwać 11s kasetę 11-50. Na pewno nie będzie takiej płynności działania jak na kasecie i łańcuhu (no i manetce rzecz jasna) Shimano 12s (bo te mają więcej i inne kształty ramp wspinających i dopasowany do tego łańcuch kierunkowy) ale znośnie. Gorąco polecam uprzednio sprawdzić czy hak jest idealnie prosty oraz wyczyścić i nasmarować pancerz/linkę) w celu zminimalizowania niepotrzebnych nerwów przy regulacji.

Opublikowano (edytowane)

Przerzutka slx m7000 gs i xt m8000 gs i sgs bardzo dobrze współpracują z kasetą od Sunrace 11-50. O dziwo najlepiej z tą kasetą działa przerzutka z wózkiem gs i z łańcuchem KMC, z łańcuchem Shimano wyraźnie gorzej. W kilku rowerach montowałem taki układ i działa to rewelacyjnie z adapterem i bez żadnych adapterów do przerzutki, w jednym ze swoich rowerów mam taki układ zrobiony bez adaptera i jestem bardzo zaskoczony szybkością i precyzją działania tego układu. Jednak z moich obserwacji wynika że kaseta od Sunrace 11s. jest minimalnie węższa od kaset Shimano 11s. o jakieś 0,3-0,4mm i stąd czasami niektórzy pisali że kaseta  kiepsko współpracuje z przerzutką xt m8000.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Mam taki zestaw u siebie, czyli kaseta Sunrace 11-50T 11s, manetka m8000 11s, przerzutka M8000-GS, łańcuch cn-hg701. Dużo jeszcze nie przejechałem, ale test błota przeszło bardzo dobrze. Całość dziala całkiem fajnie, ale na koronce 42 i 50 jest chwila zwloki. Ale dla mnie jest to całkiem akceptowalne i na razie tak zostaje.
Aczkolwiek zanim to złożyłem to zastanawiałem się czy nie kupić właśnie RD-M8100. Z tego co można w zagranicznych internetach zlaezc to na 11-50 powinna pracować BDB.

Opublikowano

Ja strasznie przejechałem się na Sunrace.Miałem MX8 11-42 i średnio to pracowało :/ 

A Kaseta 11-40 Shimano z przerzutką M8120 i manetką M8100 działa tak:

Opublikowano

Z płynnością czy szybkością działania kasety, to nie mam zastrzeżeń w porównaniu CS-m7000 vs. csmx8 - obie 11-42. Były używane na łańcuchu hg701 i kmc x11.
Na plus dla Sunrace są dwa aluminiowe pająki które nie tną bębenka.
No i Shimano nie robi 11-50T.

Opublikowano

Dziękuje Wszystkim za pomoc, połączę sunrace 11-50 z przerzutką xt gs i sgs jak będę miał do obu dostęp i zobaczę co lepiej działa:) Obejrzałem kilkanaście filmików na youtube działa to i z gs i sgs, jednym lepiej innym gorzej. Myślę, że jakość działania tego zestawu w dużej mierze zależy od umiejętności serwisanta (pomijając historie z krzywymi hakami, linkami itp.). Sunrace w 2017 rekomendował do tej kasety sgs a od roku 2018 polecał GS ( dopytywałem u Polskiego przedstawiciela i taką tabelkę kompatybilności mi wysłał, jako najbardziej aktualną) https://drive.google.com/file/d/1uJVgR_vtglXWAohw6ybYhLveXiv6ox6A/view?fbclid=IwAR1pu5vIiD5bia4srl8DKgb-8RuPzJb0SWbTBCYGgHSynxLDYxyBs87jQB0

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, przesmo napisał:

Myślę, że jakość działania tego zestawu w dużej mierze zależy od umiejętności serwisanta

Dokładnie jest tak jak piszesz, większość negatywnych opinii wynika z braku dostecznej wiedzy i czasami braku przemyślenia tematu.

Gdybyś miał jakiś problem z ustawieniem tego zestawu to napisz.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Proponuję zostosowac łańcuch KMC są bardzo dobre i ładnie współpracują z kasetami Sunrace
Mam takie zestawy w dwóch rowerach
Czyli m7000 11 rzędowa
Sunrace 11_46 10
Łańcuch KMC
Dodam że w jednym rowerze był łańcuch shimano i trochę się to gryzło, po zmianie działa dużo lepiej

Opublikowano
5 godzin temu, leejoonidas napisał:

Dokładnie jest tak jak piszesz, większość negatywnych opinii wynika z braku dostecznej wiedzy i czasami braku przemyślenia tematu.

No nie zgadzam się z tobą. Jak widać na moim filmiku, potrafię idealnie wyregulować napęd,a z Sunrace za cholerę nie chciał współpracować,co prawda zwróciłem kasetę na gwarancji,a producent ją uwzględnił,więc może dostałem jakąś wadliwa sztukę :/ 

Opublikowano (edytowane)

No widzisz Kolego drogi bo my tutaj dyskutujemy o kasecie Sunrace 11-50 i układzie jednorzędowym a nie o kasecie 11-42 i o układzie dwurzędowym z przodu, pisałem wyżej że ta kaseta jest minimalnie węższa od Shimano, kiedyś na tym forum omawiałem ten temat, być może trzeba będzie dołożyć dwie podkładki po 0,15mm pomiędzy 4 i 5-tą zębatkę a 5 i 6-tą. Aby to dobrze działało trzeba dobrać odpowiednią długość łańcucha, długość ta może być różna zależnie od ramy i długości tylnego widła, należy ustawić jak najmniejszą odległość między największą zębatką a górnym kółkiem wózka przerzutki w momencie gdy łańcuch jest w trakcie zazębiania się z tą zębatką a nie już po (ok. 1,5-2mm), górne kółko wózka nie powinno mieć bocznych luzów, warto zwiększyć naciąg sprężyny wózka, standardowo z fabryki przerzutka wyjeżdża z mniejszym naciągiem, wystarczy przełożyć zaczep sprężyny do drugiego dostępnego otworu w płytce wózka, hak koniecznie musi być prosty.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, leejoonidas napisał:

pisałem wyżej że ta kaseta jest minimalnie węższa od Shimano, kiedyś na tym forum omawiałem ten temat, być może trzeba będzie dołożyć dwie podkładki po 0,15mm pomiędzy 4 i 5-tą zębatkę a 5 i 6-tą. 

Tego nie czytałem, zdziwiłem się jak zamontowałem i był luz, dałem od strony piasty podkładkę pod kasetę 10S i malina. Tak to wygląda u mnie. Pierwsze testy w terenie zaliczone i działa jak trzeba. 

EOT. 

Edytowane przez w0jta5
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ja tylko wtrące że mam M7100(konstrukcyjnie identyczna jak M8100) ożenione z manetką M8000 co prawda z mniejszą kasetą niż 11-50, ale mnie to działa pięknie nawet przy dość zjechanej kasecie i lekko wyciągniętym łańcuchu. Ale może poprostu jeszcze nie miałem okazji tak intensywnie sprawdzić.

Ale też mi chodzi 11-50 11rz. wrzucić

Ogólnie jaki sie Wam ta kaseta spisuje? Denerwujące ma stopniowanie?

Edytowane przez Wojtek O.
Opublikowano

Ja mam teraz 11-42 10s w primalu, przejście pomiędzy 15-18-21 jest tragiczne (takie samo będziesz miał w 11-50). Wiem że chcesz sobie czasami po płaskim pośmigać i to będzie tragedia. Dlatego wywalam to i wkładam 11s też 11-42 bo taka sie trafiła tanio na olx niemalże nówencja. Tam już jest normalnie to zorganizowane czyli 15-17-19-21. 42 zęby na największej mi w zupełności wystarczają w komplecie z blatem 32 na przodzie. Doradził bym 11-46 11s ale koniecznie shimano! Bo u sunrace znowu będzie ten burdel na szybkich przełożeniach.

Opublikowano
W dniu 6.04.2020 o 18:35, Wojtek O. napisał:

Ogólnie jaki sie Wam ta kaseta spisuje?

Mam Sunrace MX80 11-50 u siebie od ok 150 km i jestem zadowolony. M8000-GS daje radę z obsługą. Zdecydowana większość tras to teren, więc na stopniowanie nie narzekam. Szosowcom na pewno nie przypadnie do gustu żadna kaseta 11-50 czy 10-51, ale nie oszukujmy się, to nie jest sprzęt do utrzymywania optymalnej kadencji. 

Opublikowano

No a czy te przeskoki na dużych koronkach nie są bardziej wkurzające? Bo mnie to troszke przeraża 32-37-42 a SR jest 32-36-40-46

Opublikowano
15 godzin temu, Wojtek O. napisał:

No a czy te przeskoki na dużych koronkach nie są bardziej wkurzające? Bo mnie to troszkę przeraża 32-37-42 a SR jest 32-36-40-46

Nie wiem w jakim terenie śmigasz i co chcesz osiągnąć. Ale jeżeli obawiasz się dużych przeskoków to lepiej zostać przy np. 2x11, albo w 1x zastosować mniejszą kasetę i mniejszy blat, tracąc v-max. Napęd 1x to kompromis i trzeba mieć tego świadomość. 

W MX80 11-50T masz 11, 13, 15, 18, 21, 24, 28, 32, 36, 42, 50T, ale na dużych koronkach jeździsz sporadycznie. Jak atakujesz ściankę to te przeskoki są całkiem fajne, bo tam nie ma czasu na zastana, wcześniej jak miałem 2x11 to przerzucałem co 2 lub 3 zębatki. Na zawodach jeszcze z tym pakietem nie byłem, ale na swoich górkach pojeździłem i osobiście jestem zadowolony. Ale jak pisałem 1x to jest kompromis. 

Jeżeli masz obawy, to wypożycz gdzieś rower lub ustaw się z kimś z okolicy i przetestuj - wiadomo, w obecnej sytuacji trudna sprawa, ale trzeba sobie radzić ;) 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

@Wojtek O. właśnie,zastanów się czy chcesz 1x czy 2x.Jak 2x to i tak nie możesz założyć 50T,bo przerzutka Ci nie ogarnie ;) ,więc chyba problem rozwiązany 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

W tych kasetach sunrace najgorszy jest  przeskok 15-18-21... mogli by zrobić koncówke 33-39-46. Wtedy całośc wyglądała by nastepująco: 11-13-15-17-19-21-24-28-33-39-46. Kaseta idealna, no ale cóż. Mamy shimano z kiepskim przeskokiem 37-46 lub jeszcze gorszego sunrace 15-18-21

Opublikowano

@w0jta5 o dzięki rozwiałeś troche moje wątpliwości.

Początkowy plan był taki iz będe miał 2x 10-11 jednak naczytałem sie że nowa rama nie jest przystosowana pod tarcze większe niż 34 wiec zacząłem poważnie myśleć nad 1x bo i ma to być rower bardziej w teren niż na asfalt  jednak ciągle to weryfikuje.

A jak już zapewne wkurzyłem wielu, jestem mega kombinator więc obecnie na przodzie mam 26-36 ale bez przerzutki. Co daje mi dosc duże możliwości. Jak będe sie wybierał w teren gdzie wiem ze będzie ciężko to mniejszy blat, a jak na płasko to spokojnie 36 ogarnie(największym problemem jest tylko to że trzeba inaczej ustawiać tylną przerzutke pod te blaty). Na tyle mam obecnie 40-11 jednak z okazji obecnych obostrzeń nie jestem nawet w stanie porządnie zweryfikować obecnego układu. Bo sądze iż mocno brane pod uwagę 46-11 całkowicie starczy. Znaczy się jeśzli pozostaną 2 blaty na przodzie to na pewno starczy. Jeśli będzie jeden to faktycznie przy mojej nodze lepsze będzie 50. Powinienem mieć ksywe "Chaotic" albo chaos master:D

Z kąd mam taki zestaw? Ano niektórzy wiedzą już że po znajomości wziąłem używke tak na testy jak to będzie grało.

Licze że moje boje dadzą też co nieco odpowiedzi innym, którym będzie krążyło po głowie popełnić jakiś dziwny układ zbliżony do tych.

Opublikowano

Haha @Wojtek O. Ja jak na razie ogarniam.Szablonowo może działać każdy, lub pójść do sklepu i kupić rower jaki daje producent.Jak składasz swoją maszynę,to kombinuj i testu do woli.Jestem jak najbardziej za :D 

Ps.Tak do tematu,to do kombinacji z tytułu(Manetka M8100 i Kaseta M9000), zmieniłem łańcuch na SRAM XX1 12s :P Działa jak szwajcarski zegarek

Oczywiście filmik poniżej:

Opublikowano

Skoro teraz masz na przodzie 2 blaty to wystarczy przerzutke założyć :P

Nie wiem co to za rozkmina czy sie tam zmieszcza 2 blaty czy nie... Przerzutka też podejdzie bo rura ma standardową średnicę chyba, mozesz założyć jakąś przerzutke z innego roweru na próbę

Opublikowano

Jest taka możliwośc bym jakoś spróbował dokoptować przerzutke do niego. Ale szczerze mi sie nie chce:D

2 blaty i to w konfiguracji jaką mam mieszczą sie spokojnie. Tylko niby nie ma żadnej przerzutki pracującej z rurą podsiodłową z kątem powyżej 69st. 

@Accent_Szaj Życie trzeba sobie urozmajcać:D