Skocz do zawartości

CS-HG62-10 vs CS-HG500-10

MrTofu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Zakupiłem kasetę 10rz CS-HG62-10 (w katalogu Shimano jako grupa deore). Sklep wysłał CS-HG500-10 (w katalogu Shimano jako grupa tiagra). Sklep twierdzi że to bez różnicy. Również kilka sklepów nazywa tę kasetę jako deore/tiagra. Nie za bardzo chce mi się bawić w zwroty. Czy nie będzie problemów w działaniu w rowerze mtb? Czy kaseta CS-HG500-10 jest kompatybilna z Dyna-Sys (brak informacji na opakowaniu w przeciwieństwie do CS-HG62-10)?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Opublikowano

spokojnie to jest to samo , bedzie działać, tą kasetę można stosować w szosie i mtb - ma kilka wersji stopniowania

Opublikowano

Kwestia własnie taka czy stopniowanie jest takie jakiego potrzebujesz jeśli tak wsio powinno działać bez zarzutu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Chyba dostałeś lepszą kasetę. Nie wiem czy to prawda, ale numer po HG to twardość kasety czyli im więcej tym lepiej

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A więc po co ten numer? Bez powodu by chyba nie był

Opublikowano

Żebyś czytając katalog wiedział, co to jest. Nie wyobrażasz sobie chyba, że było CS-HG62 i nagle ktoś obmyślił, że jest jakiś hiper wydajny patent na ulepszenie stali, więc zmierzyli twardość, wyszło 500 (ciekawe w jakich jednostkach) i zrobili nową kasetę CS-HG500. Nie mówiąc już o CS-M9000, bo to pewnie z vibranium zrobione. 

W tych jednostkach twardości chyba jest pies pogrzebany. Twardość oznacza się zazwyczaj skrótami HB, HV, HRX (gdzie X to różne litery). Ktoś sobie pewnie wymyślił teorię, że tanie kasety szybko padają, bo są miękkie. Oznaczenia twardości (Hardness) zaczynają się od H, więc pewnie stąd numerek i tak sobie to poszło w świat. Tyle, że HG odnosi się do Hyperglide. Bo były też kasety Uniglide, np. CS-UG70, czy Interactive Glide, np. CS-IG60. Ale z oznaczeniami kaset w ogóle jest bajzel, bo już wyższe grupy mają CS-Mxxxx. 

Opublikowano

Dobra spokojnie. Teraz już wiem że to bujda.
W takim razie czym sie różni CS HG20-7 od CS HG41-7 poza ceną? Chyba kolorem, jedna jest stalowa, druga niklowana

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam serdecznie,

Pozwolę sobie lekko odświeżyć temat.

Chciałbym zakupić kasetę CS HG 500 ale w wersji 11-25. Teraz mam CS HG 62 11-32. 32 jest mi zbędne, a wersja 11-32 bardzo mi się podoba.

Teraz pytanie - czy to będzie działać/pasować?

Rower trekking - przerzutka tył: Shimano Deore, RD-M593. Przód 3 blaty: 48-36-26

Będę "dźwięczny za pomoc" bo tu niestety moja wiedza się kończy

Opublikowano
W dniu 6.07.2017 o 17:55, Szajba99 napisał:

Dobra spokojnie. Teraz już wiem że to bujda.
W takim razie czym sie różni CS HG20-7 od CS HG41-7 poza ceną? Chyba kolorem, jedna jest stalowa, druga niklowana

Tak i zato płacisz więcej za to niklowanie przez co to jest dodatkowa obróbka czyli coś lepszego z tego powodu jest wyżej w hierarchii numerowej Shimano.

A co do pytania J23 to jeśli Ci przerzutka czyt. wózek obejmie kasetę inną większa to tak. Oczywiści musi być do tego samego napędu czyli 9 do 9 i 10 do 10 rzędowej manetki

Opublikowano

To jak mniejsza to tym bardziej Ci obsłuży tylko pewnie o ogniwo góra dwa trzeba będzie łańcuch skrócić.