Skocz do zawartości

Gravel Accent Falcon

speedersky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prostota ok, zewnętrzne linki itd. Ale ja bym chyba wolał dołożyć co Giant Contend AR3.

Opublikowano
25 minut temu, speedersky napisał:

co sadzicie o takim oto gravelu za.... 3339 PLN

Przeznaczenie: Miasto, szutr, tam gdzie szosa nie wjedzie i sakwy

rower w zalozeniu ma byc prosty, latwy w serwisie  

https://velo.pl/rowery/gravelowe/accent/falcon

Moim zdaniem opcja średnio atrakcyjna. W tej cenie lepiej poszukać Kellysa Soot 30. To czy Claris czy Sora to nie ma zbytnio znaczenia. Przewagą Kellysa jest frameset który ma 2x sztywne ośki przez co ma duży potencjał rozwojowy. :)

Opublikowano

Rama wygląda jakby miała 10 lat a widelec 20. 

Esker 2.0 kosztuje mniej więcej tyle samo, graty ma porównywalne a prezentuje się o niebo lepiej

Opublikowano

Wg mnie ok , choć propozycje kolegów też godne przemyślenia. Jeśli chodzi o "sakwiarstwo"  to sprawdź czy istnieje możliwość zamontowania przedniego bagażnika (obejmy , adaptery), może się taka opcja przydać . No i dostępność przełożeń bardzo lekkich (jazda z sakwami w górzystym terenie ).  

Opublikowano

@speederskyCo rozumiesz pod pojęciem "sakwy"? Jeżeli masz zamiar jeździć z dużymi sakwami (10-15kg) bagażu to ja bym mocno się zastanowił. Hamulce w tym modelu są tragiczne (Tektro Lyra) i niestety z ciężkimi sakwami będzie ciężko. Sam posiadam gravela z mechanikami (TRP Spyre) czyli teoretycznie jedne z mocniejszych mechaników i przy załadowanym rowerze z sakwami nawet na małych zjazdach potrafią się palić klocki a rower jedzie dalej :P (Sam ważę około 66-67kg, rower około 11kg i bagażu mam 10-12kg).

Jeżeli nie jeździsz tak "obładowany" to dobre mechaniki są wystarczające, ale akurat ten model Accenta jest mocno nieopłacalny w tej cenie. Słaby napęd, tragiczne hamulce, ALU widelec? Nie wiem za co oni sobie liczą 3400zł, chyba za dopisek GRAVEL w nazwie 🤨

Opublikowano

dzieki wszystkim za komentarze

no to mamy mniej wiecej tak. choc czesc to pewnie kwestie typowo indywidualne.  

[+] prostota, linki na zewnatrz

[+] wytrzymaly, calosc alu

[+] cena

[+] naped "2 na 9" wystarczajacy do sakw 

[+] surowy, czolgowy charakter, akurat dla mnie na plus 

[-] brak sztywnych osi

[-] tylko sora, bez sprzegla

[-] starodawna os na kwadrat 

ja w sumie to bym wolal szose na 105 do ktorej mozna wlozyc opony 32 albo 37 i zamontowac bagaznik ale z takim czyms sie nie spotkalem 

i nie musi sie to od razu nazywac gravelem. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, speedersky napisał:

[+] wytrzymaly, calosc alu

Alu widelec to wada a nie zaleta. 

12 minut temu, speedersky napisał:

ja w sumie to bym wolal szose na 105 do ktorej mozna wlozyc opony 32 albo 37 i zamontowac bagaznik ale z takim czyms sie nie spotkalem 

Przecież do tribana wejdą. Ja mam cube attain i z 32 z bieżnikiem też nie powinno być problemu. 

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano

Rzuć sobie okiem na Kellys Soot - w sklepach można powalczyć o dobry rabat i wg mnie wyjdziesz lepiej niż na Falconie. 

Opublikowano
20 godzin temu, SzpiceR napisał:

tak, tylko ze do tych modeli szos co podajecie nie mozna zamontowac bagaznika a wiec temat sakw odpada