danielito Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Witam Szajbajki, jestem w przeddzień zakupu gravela z oferty Rometa, model Boreas. Niestety są to rowery o które bardzo ciężko w sklepie stacjonarnym, jeżeli już uda się trafić, to niestety rozmiarówka jest albo w wersji XL bądź S najmniejszej, dlatego prawdopodobnie zostaje zakup w internecie, bez możliwości jego przymierzenia, jednak z tym mam związany pewien niepokój. Kolarzem nigdy nie chciałem być, ścigam się sam ze sobą, uwielbiam historyczną turystykę rowerową oraz traktuje rower jako uzupełnienie treningu i dbanie o kondycje. Wzorst 180cm, przekrok 86cm, waga ciężka, w zależności od sezonu 105-95 kg. Przez ostatnie dwa lata męczyłem na Kross Vento 1.0 na którym zrobiłem 14 000 km - prawdopodobnie z za dużą ramą, w zasadzie sprzedawca gwarantował, że rozmiar L będzie odpowiedni, jednak tak też nie było. Do komfortowej pozycji na dłuższych trasach było nie do wytrzymania. Ból kości ogonowej, stałe napięcie mięśni ramiennych (ręce niemal wyprostowane). Jestem osobą która się nie poddaje póki jedzie i daje czas na dopasowanie się do roweru. Do bólu się przyzwyczaiłem na tyle ile mogłem. Spędziłem sporo czasu na znalezienie złotego środka. Nie udało się. Przerobiłem wszystkie dostępne mostki, siodełka, wysokości i kąty. W afekcie skróciłem mostek do 60mm i maksymalnie dosunąłem siodełko w stronę kierownicy. Taka pozycja zapewniała mi odrobinę większego komfortu. Przy górnym chwycie i tak jest kiepsko, w dolnym nawet nie jeżdzę. O dystansach +200 km mogłem zapomnieć ze względu na chroniczny ból kości ogonowej. Nie przypominam sobie aby na rowerze mtb po przejechaniu +150km miał kiedykolwiek takie dolegliwości. Zastanawiam się czy nie zatraciłem wygody/frajdy jazdy na rowerze kosztem dbania o kondycję. Nie czuje się na nim wygodnie nawet zjeżdżając z górki.😭. Chciałbym poznać Wasze zdanie czy geometria obecnego roweru wygląda na prawidłową czy może to ze mną jest coś nie tak ? 😒 Sprawa ma dla mnie duży priorytet. Muszę wybrać odpowiednią ramą dla Boreasa, prawdopodobnie bez możliwości jego przymiarki. Wielu sprzedawców zaleca mi L/M ale jak widać w przypadku Krossa 56" L - taki rozmiar dla mnie jest nieodpowiedni. Będę wdzięczny za liczne uwagi i podpowiedzi. Pozdrawiam. dm Frameset obecnego roweru L, 56/57.5" wraz ze specyfikacją . Rozmiarówka Boreasa:
mataman Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Sprawa jest bardzo prosta. VENTO powinieneś mieć w rozmiarze M (masz prawie identyczne wymiary jak ja). Natomiast Boreasa raczej potrzebujesz rozmiar L, niestety nie ma podanego reach i stack.Dla naszych wymiarów potrzeba reach max 385mm, przy dłuższym będzie już niewygodnie.Boreasa można często spotkać w Intersport. 1
danielito Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Opublikowano 3 Marca 2020 Mataman. Trochę mnie pocieszyłeś! O reach i stack dopytam jeszcze Rometa ! Dzięki za przywrócenie wiary.
Zajop Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Moim zdaniem - próbujesz z roweru szosowego zrobić kanapę do siedzenia przed telewizorem. Uważam, że kość ogonowa może Cię boleć od: - za nisko ustawionego siodełka - za wysoko podniesionej kierownicy - za krótkiego mostka - źle ustawionego siodełka (być może zbyt popchylone w stronę kierownicy) - źle dobranego siodełka - ogólnie kiepskiej własnej dyspozycji fizycznej (między innymi bardzo słabe rozciągnięcie) - za dużej ramy (z czego wynika za wysoka kierownica i za krótki mostek) - za dużego brzucha (przez który nie możesz się pochylić i uzyskać odpowiedniejszej pozycji)
danielito Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Opublikowano 3 Marca 2020 Cytat Moim zdaniem - próbujesz z roweru szosowego zrobić kanapę do siedzenia przed telewizorem. To jesteś w błędzie. Wiele z tych rzeczy o których piszesz, może być przyczyną różnych dolegliwości ale w wieloma podpunktami zgodzić się nie mogę. Spędziłem wiele godzin na szukaniu komfortowej i niemęczącej pozycji na rowerze poprzez zmianę wysokości rożnych elementów, kierownicy/podkładek, długości/kąta mostka, ustawienia siodełka (różnych siodełek) i w różnych płaszczyznach. Wszystkie zmiany zabierały mi wiele czasu, tygodni. Rower mam ustawiony optymalnie do warunków ramy. Każda inna zmiana wpływa na bardziej negatywne odczucia z jazdy, więc myślę że problem musi być po stronie framesetu. Warunki fizyczne bardzo dobre. Budowa atletyczna.
mataman Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Nie słuchaj takich docinek (rodem z innego forum o szosach). Rower z barankiem w dzisiejszych czasach (szosy endu, gravele) to nie rowery dla rozciągniętych gimnastyków liczących każdy W mocy. Ma być wygodnie i koniec.Jedyny potencjalny problem tego rometa to bardzo szeroko rozchylone tylne widełki, bo to pewnie ta sama rama co w Aspre. Przy rozmiarze buta 45 obija mi się pięta co dyskwalifikuje ten rower w moich oczach.
Piotr78 Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) błąd, sorry. Edytowane 4 Marca 2020 przez Piotr78
danielito Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Opublikowano 4 Marca 2020 Sprawdzajcie dwa razy co piszecie, bo się niepotrzebnie temat rozciąga.
Zigfir Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 8 godzin temu, danielito napisał: Spędziłem wiele godzin na szukaniu komfortowej i niemęczącej pozycji na rowerze poprzez zmianę wysokości rożnych elementów, kierownicy/podkładek, długości/kąta mostka, ustawienia siodełka (różnych siodełek) i w różnych płaszczyznach. Wszystkie zmiany zabierały mi wiele czasu, tygodni. Rower mam ustawiony optymalnie do warunków ramy. Każda inna zmiana wpływa na bardziej negatywne odczucia z jazdy, więc myślę że problem musi być po stronie framesetu. Warunki fizyczne bardzo dobre. Budowa atletyczna. Najlepszą opcją byłby bikefitting z prawdziwego zdarzenia u specjalisty - niestety nie najtańszą. Generalnie do jakiejś sensownej oceny przydałaby się fotka roweru z boku i dobrze by było gdyby ktoś zrobił zdjęcie i Tobie na rowerze z nogami na pedałach z korbą w poziomie do przodu. Bez tego mogę tylko zgadywać. Biorąc pod uwagę długość nogi i to, co do tej pory napisałeś, to pewnie masz stosunkowo wysoko ustawione siodełko. Daje to pewnie kierownicę sporo poniżej poziomu siodła, powoduje wydłużenie czynnej odległości od klamek, bo dość, że rama długa to jeszcze masz różnicę wysokości. Czułeś, że brakuje Ci zasięgu rąk i próbowałeś to zniwelować krótszym mostkiem i przesunięciem siodła. Zgaduje, że przy takim ustawieniu jeździsz pewnie lekko przygarbiony, ale z wyprostowanymi rękami, a w dodatku środek ciężkości ciała przesunął się do tyłu, co zwiększa nacisk na siodło. To może wywoływać właśnie bule dolnej części pleców. Dla zachowania komfortowej pozycji kręgosłup powinien być prosty, a wręcz właśnie lekko wyciągnięty, ale bez nadmiernego wyciągania rąk. Jeśli to się zgadza to, zamiast przesuwać siodło (to powinno być dobrane pod kątem ustawienia kolan w stosunku od pedałów) i skracać mostek przesuń całą kierownicę go góry, odwracając mostek. Do tego istotne jest też ustawienie poziomu samej kierownicy i kąta nachylenia klamek. 1
Gość Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Jak wyżej - po kupnie nowego roweru zrób sobie bike fitting. Wyjdzie to dużo taniej i dużo efektywniej niż wymiana połowy części w rowerze.
Zajop Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 19 godzin temu, mataman napisał: Nie słuchaj takich docinek (rodem z innego forum o szosach). Rower z barankiem w dzisiejszych czasach (szosy endu, gravele) to nie rowery dla rozciągniętych gimnastyków liczących każdy W mocy. Ma być wygodnie i koniec. Jedyny potencjalny problem tego rometa to bardzo szeroko rozchylone tylne widełki, bo to pewnie ta sama rama co w Aspre. Przy rozmiarze buta 45 obija mi się pięta co dyskwalifikuje ten rower w moich oczach. Ależ nie chciałem nikomu docinać. Ani tym bardziej nie twierdzę, że na szosie ma być nie wygodnie. Chodziło mi o próbowanie ustawiania pozycji wyprostowanej, która na rowerze tego typu jest nie wygodna. Autor wątku pisał o swoich dolegliwościach z kością ogonową i próbuje to łączyć z za długą rurą poziomą, oraz z za dużym wymiarem reach. Co osobiście (posiadając elementarną wiedzę o anatomii, oraz geometrii) uważam za błędne podejście do tematu. Wracając do wątpliwości autora - jestem zwolennikiem świadomego wybierania mniejszej ramy w rowerze szosowym
Rekomendowane odpowiedzi