KamelLeon Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Witam. Jakie opony polecacie do roweru trailowego (Full: skok przód 130 tył 120)? Warunki 70% suche 30% błotne. Teren wyżynny, podłoże zazwyczaj ubite. Zależy mi na tym, aby miały w miarę niskie opory toczenia (dojazdy na miejscówki szutrem i asfaltem) i w miarę dobrze trzymały w zakrętach. Obręcze 29 cali ze średnią wewnętrzną 29mm. Zastanawiam się nad oponami schwalbe nobby nic lub hans dampf 29×2.35 w wersji speedgrip. Jak na razie w swojej karierze miałem doczynienia z oponami schwalbe i WTB (schwalbe lepiej mi podpasowały). Chciałbym się dowiedzieć co możecie polecić z opon maxxisa do takich warunków. Z góry dziękuję za porady
Ares Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Schwalbe kupować to dziś spore ryzyko aczkolwiek Hansy idą bardzo ładnie na wszelkich dojazdówkach. Z Maxxisa i ile nie masz jakiegoś mocno górskiego terenu to Ikony lub Ardenty. Ewentualnie Miniony SS.
marcin.jka Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Do roweru typu trail polecam Maxxisy Ardenty.
KamelLeon Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Opublikowano 4 Marca 2020 A co myślicie o zestawieniu ardent przód i minion ss tył?
Rurek5000 Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Nie wiem jak ty ale ja dość długo jeździłem na conti mountain king z tym, że w zwykłym mtb ale w nieco trailowej jeździe. Popatrz również na conti trail king. Niestety nie wiem jak tam z tublessami. Może to właśnie powinno cię zainteresować, niskie ciśnienie + brak dętek.
KamelLeon Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Opublikowano 4 Marca 2020 Tak w grę wchodzą tylko tubeless. Jeżdżę bez detek
Wojtek O. Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 O wspaniale właśnie sie zastanawiałem i szukałem o Ardentach. Mam zamiar do HT założyć przynajmniej na tył. Nad przodem sie zastanawiałem czy nie coś odrobinę bardziej agresywnego.
Ares Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) 7 godzin temu, KamelLeon napisał: W jakim sensie jest to ryzyko? Coś poknocili z tymi mieszankami i ogólnie z jakością. Nawet drogie wersje szybko padają, odpadają klocki, ... Coraz mniej ludzi wybiera Schwalbe. W samym temacie dałem Ci namiary raczej na suche warunki i tu Ardenty z przodu a SS z tyłu jak najbardziej. Ja mam jeszcze na przodzie bardzo dobre doświadczenia z Maxxisami High Roller II. Taki set bym zrobił Higd Rollery II 3C jako prowadząca a Maxxis Minion SS zwykła EXO TR jako napędowa. Edytowane 4 Marca 2020 przez Ares
Wojtek O. Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) Warto jako początkującemu leśnemu ścieżkowcowi dać na tył Ardenta 2,4 a na przód tej samej szerokości High rolleraII Czy może i przód i tył Ardenta? Primalem będe też dość dużo ujeżdżał szutry i płaskie lasy, a zapewne i czasem jakieś ścieżki rowerowe. Oczywiście myślę o podstawowych TR EXO Edytowane 4 Marca 2020 przez Wojtek O.
KamelLeon Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Opublikowano 6 Marca 2020 A czy miał ktoś doświadczenie z oponami maxxis forekaster? Wyglądają podobnie do nobby nic.
Gość Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 W dniu 4.03.2020 o 19:56, Ares napisał: Coś poknocili z tymi mieszankami i ogólnie z jakością. Nawet drogie wersje szybko padają, odpadają klocki, ... Coraz mniej ludzi wybiera Schwalbe. W samym temacie dałem Ci namiary raczej na suche warunki i tu Ardenty z przodu a SS z tyłu jak najbardziej. Ja mam jeszcze na przodzie bardzo dobre doświadczenia z Maxxisami High Roller II. Taki set bym zrobił Higd Rollery II 3C jako prowadząca a Maxxis Minion SS zwykła EXO TR jako napędowa. Nie strasz. Kupiłam niedawno Nobby Nic w nowej mieszance. Wcześniej miałam NN w wersji Performance, ale są już popękane na brzegach (opony mają minimum 4 lata). Zakupiłam też swego czasu Miniony DHR2, ale po założeniu okazało się, że te opony to kotwica jest, a sam rower przybrał odczuwalnie na wadze. Wróciłam do Nobby Nic, bo i w bike parku się sprawdzają i na wycieczce z mężem po asfalcie.
Rekomendowane odpowiedzi