rbx Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Chciałbym skrócić sobie przewód przedniego hamulca hydraulicznego (105 (R7000) hamulce i klamkomanetki), żeby linka nie ocierała mi o ramę. Mam tak: a chciałbym zrobić jak poniżej (pionowo w dół) I teraz pytania: jakieś wady takiego poprowadzenia przewodu? lepiej odkręcić i przyciąć od strony hamulca, czy od strony złączki? Myślę, że od strony złączki będzie lepiej. trzeba spuścić cały płyn hamulcowy? Do tej operacji zakupiłem oliwkę + zestaw do odpowietrzania (i tak miałem odpowietrzyć). Coś jeszcze mi potrzebne będzie?
Franz Mauer Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Pokaż swoją kierownicę, bo ostatnią rzeczą jaką bym robił to skracanie przewodu. Może wystarczy go dobrze spiąć?
Accent_Szaj Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 51 minut temu, rbx napisał: jakieś wady takiego poprowadzenia przewodu? I tak będzie tarł podczas skrętu 51 minut temu, rbx napisał: lepiej odkręcić i przyciąć od strony hamulca, czy od strony złączki? Myślę, że od strony złączki będzie lepiej. Jak ci wygodniej,ja bym ciął od zacisku i tak od tamtej strony odpowietrzasz 52 minuty temu, rbx napisał: trzeba spuścić cały płyn hamulcowy? Nie trzeba,ale się zaleca,bo starego płynu nie wlewa się do nowego.Czyli po odpowietrzeniu to co masz w pojemniku przy klamce wylewasz
Motke Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Godzinę temu, rbx napisał: jakieś wady takiego poprowadzenia przewodu? Mostek "na plus" już nie ustawisz.
rbx Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Opublikowano 3 Marca 2020 @Franz Mauer pokazuję @Accent_Szaj na pewno będę tarł? Ten przewód wchodzi prosto do widelca, czyli obraca się razem z kierownicą. @Motke o, cenna uwaga. Choć nie planuję ustawienia na plus, to już z dłuższym może też być problem
Motke Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Podobno "symetria jest estetyką głupców" ale tak jak jest to wygląda dobrze. Przy krótszym to będzie dziwnie wyglądać. Prędzej bym wyrównał drugą stronę i połączył trytytkami. 1
Franz Mauer Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Z tej perspektywy wszystkie przewody i linki trochę bym skrócił 😉 1
rbx Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Opublikowano 3 Marca 2020 @Franz Mauer no i teaz mi dołożyłeś Może teraz i wygląda symetrycznie, ale ta naklejka niezbyt mi się podoba, szczególnie, że to matowy kolor więc ja widać. Ten przewód po pierwszej jeździe prawie mi zdarł farbę do aluminium.
Kruk Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Ja powiem tak, ja też mam na styk przewody i pancerze, aaale, przy skręci kierą tak o 180 stopni musi być luz, nie może być tak że kierownica przy ostrym skręcaniu naciąga pancerze czy gorzej je ciągnie. Sprawdź ile możesz przy skręcaniu maksymalnie skrócić i jak chcesz to skracaj ale narobisz sobie roboty, ale jak chcesz
Accent_Szaj Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 2 godziny temu, rbx napisał: na pewno będę tarł? Raczej tak,ale możesz to prosto sprawdzić.Odkręć zacisk i naciągnij przewód,po czym obróć kierownicą 2 godziny temu, Franz Mauer napisał: Z tej perspektywy wszystkie przewody i linki trochę bym skrócił 😉 Hehe, ś..... jesteś i tyle Ja też będę,bo zgadzam się z kolegą @Franz Mauer
Motke Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 22 minuty temu, rbx napisał: ... ale ta naklejka niezbyt mi się podoba, szczególnie, że to matowy kolor więc ja widać. W myśl filozofii "no logo" naklej sobie w tym miejscu białą naklejkę odbkaskową (do nabycia w sklepach z częściami dla tirów)
Bujak Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Jak na moje oko to tylko przedni hamulcowy bym skrócił, albo dowiązał trytytką do lewych linek. Jak się go dobrze skróci to nie będzie dotykał rury.
Mjecio Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Widać ewidentnie ze jest za długi i do z 5cm, porównując fote speca i twoją.
Łza Włóczynutka Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) Ostatnio skracałem przewód hamulcowy, tylko w góralu. Zrobiłem to od strony klamki. Płynu nie spuszczałem - odkręciłem przewód przy klamce, przyciąłem, nałożyłem nowy miedziany pierścień, wbiłem w przewód nowy grzybek, przykręciłem do klamki i śmiga, Nawet nie musiałem odpowietrzać, choć byłem na to przygotowany. (W klamce, przynajmniej tej mojej jest coś w rodzaju zbiorniczka wyrównawczego, więc pewnie tam pęcherzyki powietrza sobie uszły i hamulec odpowietrzył się sam) Edytowane 4 Marca 2020 przez Łza Włóczynutka
rbx Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Opublikowano 4 Marca 2020 Dzięki za wszystkie informacje. Posiedzę, pomyślę i zobaczę co wymyślę Na razie czekam na gadżety, żeby to ogarnąć.
criispyhere Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Ten kit do odpowietrzania Ci był średnio potrzebny, wystarczy strzykawka i pojemniczek Edytowane 10 Marca 2020 przez criispyhere
korki Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 Cześć, W swoim rowerze mam do skrócenia przewód od przedniego hamulca Sram Apex 1. Wiem, że muszę skracać od strony zacisku. Czy da się to zrobić bez odpowietrzania ? Ma ktoś w tym jakieś doświadczenie i może poradzić jak to zrobić ?
Accent_Szaj Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 5 godzin temu, korki napisał: Czy da się to zrobić bez odpowietrzania ? Od strony klamki większe prawdopodobieństwo,może,komuś,kto robił to ze 100x by się udało,choć wątpię.Zawsze lepiej przelać i mieć pewność.
vdcmike Opublikowano 29 Września 2020 Opublikowano 29 Września 2020 Da się bez odpowietrzania. Klamkę zdejmij z kierownicy i umocuj ją jakoś żeby przewód wychodził centralnie w górę. Odkręć od klamki przewód i trzymając go końcem do góry obetnij na zaznaczoną uprzednio długość. Załóż gumkę/osłonę, nakrętkę, baryłkę/oliwkę, nabij pin (ciągle przewód końcem w górze, zacisk na dole). Potem powoli umieszczasz koniec przewodu w klamce i dokręcasz (póki nie zakręcisz nie zmieniasz pozycji klamki). Jeśli w trakcie operacji nie nacisnąłeś przez przypadek klamki ani nie wyskoczył ci z ręki przewód po odkręceniu od klamki to odpowietrzanie nie będzie konieczne. Pamiętaj jednak, że czasami kupujesz rzekomo odpowietrzony układ a okazuje się, że tak do końca nie jest więc tak czy inaczej lepiej się wyposażyć w akcesoria do odpowietrzania.
Accent_Szaj Opublikowano 30 Września 2020 Opublikowano 30 Września 2020 20 godzin temu, vdcmike napisał: że tak do końca nie jest więc tak czy inaczej lepiej się wyposażyć w akcesoria do odpowietrzania. No Mike napisałeś to samo co Ja,tylko bardziej pro .Czytając co napisałeś,to rozumie każde słowo i się z nim zgadzam,ale osoba która robi to pierwszy raz,to lepiej żeby po całej operacji lepiej odpowietrzyć Podsumowując obie nasze wypowiedzi,poniżej idealna puenta 20 godzin temu, vdcmike napisał: tak czy inaczej lepiej się wyposażyć w akcesoria do odpowietrzania. W dniu 28.09.2020 o 16:58, Accent_Szaj napisał: Zawsze lepiej przelać i mieć pewność.
vdcmike Opublikowano 30 Września 2020 Opublikowano 30 Września 2020 Tym bardziej, że od czasu do czasu dobrze sobie zrobić przelanie/odpowietrzanie np. z okazji wymiany zużytych klocków . 1
Rekomendowane odpowiedzi