Skocz do zawartości

Rama z ali jaki suport?

leszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co widzę to pierwsza, czarna bez malowania ma pressfita zaś ta w malowaniu ma BSA 73mm

Powiem szczerze że z wyglądu wymiata jak dla mnie ta rama :D 

Opublikowano

Z tego co widzę że ta korba jest sprzedawana z suportem wkręcanym BSA, także jak weźmiesz ramę malowaną z suportem BSA to tak będzie pasować.

Jeśli weźmiesz wersje ramy czystą to będziesz musiał dokupić suport Pressfit, np. Token ninja.

Zaś jeśli korba jest sprzedawana  bez suportu to wszystko jedno jaką ramę weźmiesz :)

Opublikowano

Zwróć tylko uwagę, że to korba 3-blatowa (bez wzgl co o niej pisze chińczyk). 

Swoją drogą ostatnio oclili mi cłem antydumpingowym chiński węgiel wysłany z Singapuru (dla ominięcia cła).

• Lubię to! 1
Opublikowano
21 minut temu, vdcmike napisał:

Swoją drogą ostatnio oclili mi cłem antydumpingowym chiński węgiel wysłany z Singapuru (dla ominięcia cła).

Chodzi ci, że będzie offset dużego blatu większy niż w 1x/2x?

Opublikowano

Przy 1 blacie bym się o to nie bał, nawet jak będzie offset większy wystarczy dokupić dłuższe kominy ze śrubami i jakieś podkładki i da się to ogarnąć. 

Opublikowano

Linia łańcucha będzie znośna. Bardziej chodziło mi o kwestie estetyczne i wciskanie kitu przez chińskich sprzedawców.

Łza Włóczynutka
Opublikowano

korba to nie support ;)
Do mojego chińczyka wkręciłem support shimano MT800 i w suport wsadziłem korbę XTR. Bangla bez zarzutu.
Btw, też zapłaciłem cło za ramę i to prawie 2 tysiaki :(

Większość korb jest przystosowana na 1-3 zębatki, nawet wspomniany wyżej xtr.  przykręca się tyle zębatek ile Ci potrzebne.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.03.2020 o 18:01, vdcmike napisał:

Dzięki za to spostrzeżenie. To dla młodego. Dam mu 1x od razu, fajny znalazłem, nawet taniej z blatem wychodzi niż ten:

4661616065642496.png?k=Ke5t24CejB7p3vcnU

https://www.aliexpress.com/item/4000278469683.html

Tylko nie kumam tej różnicy 3 degrees | 6 degrees. Ktoś wie o co kaman?

Edytowane przez leszcz
Opublikowano

Całe chińczyki... chodzi o offset w mm. 6mm jest do ram bez boosta (czyli tyl klasyka 142 lub 135mm) a do ram boost (dł tylnej osi 148 lu 141mm) offset 3mm. Z podobnych masz prowheel mpx11. Jedne i drugie mają tarcze direct mount w systemie sram i oś 24mm w systemie shimano ht2.

Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.03.2020 o 10:07, mareq napisał:

Samego cła 2000???

Tak, nawet więcej: popatrzyłem teraz w notatki: rama kosztowała 695$, a opłat celnych zapłaciłem 2208zł

Tak że ten... ;) Bardziej by się opłacało chyba jednak kupić ramę na miejscu ;) Ale wtedy tego jeszcze nie wiedziałem 😜

Edytowane przez Łza Włóczynutka
Opublikowano

No to skutecznie wybiłeś mi z głowy pomysł z szukaniem ramy na Alli :) .

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Tyle mojego, że mam kolorystykę taką jak chciałem, a niedostępną na naszym rynku.

6 minut temu, mareq napisał:

No to skutecznie wybiłeś mi z głowy pomysł z szukaniem ramy na Alli

Teraz też bym już tego nie robił ;) Chyba że nie mógłbym kupić tego co bym chciał a lokalnym rynku. Europejscy producenci - czy raczej europejski rynek ma dosyć wąski wachlarz ofertowy: np. jak chcesz ramę carbo full 29 do all mountain, o określonej wadze, to masz do wyboru tylko ze dwie, może trzy geometrie i może z 3 warianty kolorystyczne, z czego dwa to mniej lub bardziej szaro-czarno-grafitowy. A chinole mają kilka różnych geometrii i wybierasz w całym spektrum kolorów. A za niewielką dopłatą to CI jeszcze na Twój własny wymarzony kolor pomalują i dupną Twoje logo. ;) 

Opublikowano

Kupiłem tą ramkę za 906zł. Zobaczymy co wymyślą nasi przyjaciele Celnicy.

Z tego co widzę cło na ramy i ogólnie osprzęt z krajów trzecich wynosi 4,7% 

Cena końcowa = (906 + 4,7% cła) + 23% vat = 1167zł.

Czyli w stosunku do ceny zakupu płacę 1167/906 = 28,8% daniny.

W dniu 4.03.2020 o 10:01, Łza Włóczynutka napisał:

Btw, też zapłaciłem cło za ramę i to prawie 2 tysiaki :(

Wynika z tego że @Łza Włóczynutka że albo UC popełnił gruby błąd albo twoja rama kosztowała 42500zł, od których to 2000zł stanowi 4,7%.

Jeśli miałeś na myśli cło=cło+vat, to twoja rama powinna kosztować 6944zł, od których to 2000zł stanowi 28,8%.

Opublikowano

Mogli mu dowalić cło antydumpingowe, ale to nie powinno mieć zastosowania przy jednej sztuce do osoby prywatnej.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, nctrns napisał:

Mogli mu dowalić cło antydumpingowe, ale to nie powinno mieć zastosowania przy jednej sztuce do osoby prywatnej.

Z tego co znajduję to anty dotyczą kompletnych rowerów:

Rowery elektryczne 8711601000 62.1% Z wyjątkami dla poszczególnych przedsiębiorstw

Rowery bezsilnikowe 8712003090 48.5% Z wyjątkami dla poszczególnych przedsiębiorstw

@Łza Włóczynutka odzyskuj kasę z UC 

Edytowane przez leszcz
Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)

To było ponad 2 lata temu, być może wtedy były inne przepisy. UC podał mi kod na podstawie którego naliczono cło i się zgadzało z ISZTAREM, nie było za bardzo podstaw do reklamacji ;)
Nie wiem czy jeszcze mam dokumenty celne, jak będę mieć chwilę to poszperam w szpargałach i zobaczę czy jeszcze mam te dokumenty

Edytowane przez Łza Włóczynutka