Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Czy zębatka z napędu 1x12 będzie kompatybilna z napędem 1x11?

KennyPieS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tutaj jest przykład takiej korby wraz z zębatką Cześć!

Posiadam napęd sram nx 1x11 lecz brakuje mi ostatniego elementu czyli korb wraz z zębatką przednią. I stoję przed dość trudną decyzją ponieważ zależy mi na takim montażu zębatki przedniej jak ze zdjęcia i fabrycznie w napędzie nx 1x11 nie ma takiej możliwości jest tylko montaż na 4 śruby co prawda jest też wersja z takim systemem pod 1x11 ale jest to w GXP a z tego co czytałem jest to najgorsza wersja więc bardziej celuję w DUB i moje zapytanie brzmi czy korba wraz z zębatką przednią sram nx eagle 1x12 będzie kompatybilna z resztą napędu 1x11? Ale chętnie rozważę inne propozycje.

Opublikowano

Nie do końca. W 12s łańcuch jest węższe również wewnętrznie przez co i zębatki nw są cieńsze i łańcuchy 11s gorzej się na nich trzymają.

Jak chcesz tanią korbę z systemem montażu DM to polecam prowheel mpx11 - ma suport ht2 Shimano więc lepsze od wszystkiego SRAMa a pasują blaty DM srama jak i jest sporo chińszczyzny.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Siemanko, może ja się podepnę ;) 

Muszę wymienić korbę i zastanawiam się pomiędzy SLX M7000 (B) a SLX M7100 (tutaj to rozważenia, która wersja będzie odpowiednia). Na korbie siądzie pewnie zębatka Banless. Wątpliwość pojawiła się, ponieważ napęd mam 11 rzędowy i do przemyślenia linia łańcucha, czego nie kumam do końca w jaki sposób być powinno. Prosiłbym o poradę i pomoc w wyborze ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, adrian90k napisał:

Muszę wymienić korbę i zastanawiam się pomiędzy SLX M7000 (B) a SLX M7100 (tutaj to rozważenia, która wersja będzie odpowiednia). Wątpliwość pojawiła się, ponieważ napęd mam 11 rzędowy i do przemyślenia linia łańcucha, czego nie kumam do końca w jaki sposób być powinno.

Jeśli z tyłu masz piastę boost 148 mm to śmiało bierz nowszą 7100.

Opublikowano
7 minut temu, Motke napisał:

Jeśli z tyłu masz piastę boost 148 mm to śmiało bierz nowszą 7100.

Super! Tylko pytanie czy nie będzie problemu z łańcuchem 11s na zębatce przeznaczonej na 12s. I pytanie którą wersję brać m7100 czy m7120?

Opublikowano

Ja mam M7100 z boostem z tyłu i jest spoko linia łańcucha, taka akurat można powiedzieć, nie wiem szczerze jaki sens ma ta korba 55mm

Opublikowano
32 minuty temu, adrian90k napisał:

Super! Tylko pytanie czy nie będzie problemu z łańcuchem 11s na zębatce przeznaczonej na 12s. I pytanie którą wersję brać m7100 czy m7120?

Sam tak mam: zębatka SM-CRM85 + łańcuch 11s CN-HG701 i jest OK.

A brać m7100 czyli linia 52 mm

Opublikowano

Kolega już pewnie kupił ale korba 1 rzędowa 12 powinna obsłużyć łańcuch 11 shimano.

Myślę że temat wyczerpany , zamykam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...