BikeMarcin Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Witam. Jestem Marcin i rowerem jeżdżę już od ponad pięciu lat systematycznie. Około 3 tygodni temu zdecydowałem się wymienić mój stary rower na nowy. Po zmianie roweru pojawiły się bóle kolan i mięśni dwugłowych już po kilku kilometrach jazdy. Wcześniej takich problemów nie miałem, a jeżdżę systematycznie. Co dziwne bóle te pojawiają się jednocześnie w obu miejscach. Jestem bardziej niż pewien że problem leży w pozycji na rowerze. Kiedy mam chociaż jeden dzień przerwy od jazdy bóle znikają bezpowrotnie, a wracają gdy znowu zaczynam jechać. Mam 180 cm wzrostu, 65 kg wagi, krótkie nogi i długie ręce. Rower turystyczny w rozmiarze M z ramą slopingową. Czy ktoś zmagał się z czymś podobnym? Jakieś rozwiązania?
leszcz Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 1. Porządne rozciąganie przed jazdą. Tych partii, które bolą. 2. Nie wiem z jaką intensywnością jeździsz. Jak z dużą to spięte mięśnie trzeba rolować najlepiej dzień po. To 2 najważniejsze rzeczy. A najlepiej bike-fitting w swoim mieście. Ale to koszt więc zacząłbym od powyższych 2. U mnie to rozwiązało problem bólu. Ostatnio zmieniłem kierownicę na 1cm szerszą i 1cm w przód i po 2h jazdy to odczułem. Co dopiero jak zmieniłeś wszystko... Rozciągaj, roluj i daj sobie trochę czasu.
wojtek.k Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Czasami zmiana przesunięcia siodła/kierownicy/bloków SPD o 1mm potrafi wywołać ból. Ty zmieniłeś cały rower na taki, na którym masz prawdopodobnie inną pozycję. Spróbuj domowymi sposobami sprawdzić chociaż podstawy właściwego dopasowania pozycji na rowerze. Jest też taka appka "Bike Fast Fit" która może w tym pomóc. To oczywiście są półśrodki, ale przynajmniej nie kosztują. Najlepsze rozwiązanie to fitting u specjalisty.
Kajgana Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Trochę łatwiej było by coś powiedzieć, gdybyśmy wiedzieli co to za rower był i jaki jest teraz? 1
Franz Mauer Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Nie ma co gdybać...zajmij pozycje na rowerze jak do jazdy i niech ktoś z boku zrobi 2 zdjęcia: 1.Gdy ramiona korby i stopy są równolegle do podłoża. Zdjęcie od strony, gdzie stopa jest w przodzie, 2. Gdy ramiona korby ustawione są tak, aby były przedłużeniem rury podsiodłowej, a jedna stopa zajęła pozycję możliwie najbliżej podłoża.Pamietaj aby stopa była równolegle do podłoża. Wtedy możemy zobaczyć. I doradzić.
Kali Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Mam dokładnie ten sam problem, może trochę mniejszy z kolanami ale dwugłowe to jest masakra. Nie ma mowy o zrobienie mocnego treningu. Siła nie idzie z czworogłowych tylko tych z tyłu uda. Rower to szosowy Endurance na oponach 25mm https://www.scott.pl/produkt/820/5000/Rower-Addict-10-Disc/ jeżdżę na tym rowerze od lipca zeszłego roku i wcześniej też było różnie. W lutym dałem lepsze opony i obniżyłem mostek żeby być trochę szybszym (zero efektu) wymieniłem też siodło bo wcześniejsze się tarłem. Myślę że problem jest w: A. Ustawieniu B. Nawet biorę pod uwagę za duży rozmiar ramy (wzrost 186cm rama 58) Czy krótszy mostek by chociaż trochę załatwił sprawę za dużej ramy? Na MTB jest zupełnie inaczej , po mocnym jeżdżeniu czuję że wszystko poszło w nogi tak jak należy. Kto pomoże?
jarovit Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Raczej nie szukałbym przyczyn bólu nóg w mostku. To raczej kwestia złego ustawienia siodła lub bloków w bucie.
leszcz Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Mi się wszystko spinało. Lydki uda poslady. Fizjo nauczyl mnie rolować. Po interwałach mam bankowe rolowanie. Natomiast z czasem widze ze coraz rzadziej i slabiej sie spinaja mięśnie 👍 Poczatki byly znuechecajace baaaardzo. Ale ❤ do 🚴♂️ wygrala 😁 Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez leszcz
Kali Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 10 godzin temu, jarovit napisał: Raczej nie szukałbym przyczyn bólu nóg w mostku. To raczej kwestia złego ustawienia siodła lub bloków w bucie. Dziś było trochę mniej bólu, starałem się kontrolować żeby nie spinać mięśni. Dam też odrobinę siodło do przodu. Natomiast z tym ustawieniem bloków to słaby temat. Zrobiłem to całkiem w ciemno, dałem chyba max do przodu.
Rekomendowane odpowiedzi