Robert Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Witam wszystkich . Chciałbym poradzić się odnośnie urządzeń do pomiaru tętna podczas jazdy rowerem . Wszelkie sugestie mile widziane Odnośnik do komentarza
Amelnor Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Cześć, Do tej pory korzystałem z kilku systemów z czujnikiem w postaci pasa piersiowego. Od 4 miesięcy mam też na ręku smartwatch'a Samsung Gear G3, który też mierzy tętno. Generalnie, pomiar z pasa jest dokładniejszy, a poza tym pozwala lepiej sparować się z jakimś komputerkiem rowerowym czy smartfonem. Np. mój zegarek Samsung współpracuje wyłącznie z aplikacją Samsunga S-Health na smartfona. Nie lubię tej aplikacji i z niej nie korzystam, bo nie mogę danych z treningu przesłać np. do Endomondo czy innych znanych aplikacji. Co do pasów piersiowych, to przez parę lat korzystałem z pasa Sigma Comfortex R1 w wersji Bluetooth Smart, który parowałem ze smartfonem mając pomiar tętna bezpośrednio w Endomondo. Od pół roku przesiadłem się na pas który współpracuje z komputerem rowerowym Mio, ale z pasa Sigmy nadal korzystam w czasie treningów zimowych na orbitreku. W Mio komunikacja odbywa się poprzez protokół ANT+. Podobno ANT+ jest bardziej niezawodny w porównaniu do Bluetooth smart. Chyba mogę to potwierdzić, bo z pasem Sigma R1 + smartfon co ok. 10 trening muszę wymusić ręcznie połączenie. W Mio z ANT+ nie ma tego problemu, ale być może jest to związane z konkretnym typem smarfona. Adam Odnośnik do komentarza
Przemo Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 ANT+ to protokół (działający w tym samym zakresie częstotliwości co BT) ale zoptymalizowany pod względem łączności oraz oszczędności baterii. Nic złego o nim nie powiem, jedyne problemy jakie z nim miałem (pomiar pulsu) wynikały z kiepskiej baterii. Jednak znajomi mieli problemy wynikające z połączenia nadajników z odbiornikami z różnych firm, nadajnik z decathlon a odbiornik Mio - ale wszystko dało się zrobić po zmianie ustawień. Odnośnik do komentarza
Matt Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Temat wyczerpany. Zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi