Skocz do zawartości

Opony tubeless - pocenie się ścianek bocznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy takie pocenie się bocznych ścianek opon TL to normalne?

Opona 1,5-roczna /3.500km

Mleko caffelatex

Opona Maxxis Ikon 29x2.20" TR 3C 120tpi

Ciśnienie 1.55-1.7 bar0a43d63bfd0d87df6ffbc622ec7f14e9.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak dotąd miałem 2 opony tubeless, Panaracery nic nie ciekło, nic się nie pociły i trzymały nieźle ciśnienie, natomiast WTB były tragiczne po tym względem, pocenie się podobnie jak u ciebie (a nawet większe na początku), czy widoczne bąbelki powietrza przy krawędzi między oponą, a obręczą. Pocenie się po kilku tygodniach w miarę ustało, jednak ubytek ciśnienia jest dosyć znaczny i zazwyczaj przed każdą dłuższą jazdą musiałem dopompowywać. Przez zimę się przemęczyłem, na wiosnę lądują na śmietniku i czarnej liście 😄

Edytowane przez SnikerS
Opublikowano

Lżejsza opona= cieńsza ścianka boczna :) uszczelnia się te boki, nie ma czym sie przejmować ;)

Opublikowano

Tylko, że przez 1,5 roku się nie uszczelniły. Opony się pocą bardziej, gdy rower postoi trochę czasu (mam jeszcze drugi rower, stąd czasem i 2 tyg. MTB stoi nieużywany).
Nowsza opona ma 10 miesięcy i poci się nieco mniej.
Obie od nowości zalane mlekiem.

Dziwne, bo jakiś czas używałem też czteroletniej schwalbe rocket ron NIE-tubeless. Schwalbe się nie pociła

Opublikowano

Przy cieńszych - chudszych - odchudzonych oponach i oponach tanich Tubeless takie zjawisko występuje. Może ustać z czasem ale potem warto dolać mleka jeszcze.

Opublikowano

A właśnie: ile mleka wam schodzi? U mnie w 1,5 roku zużyłem łącznie jakieś 600ml caffelatex.
Na jeden rower.
To chyba trochę dużo

Opublikowano

Jak opona się poci to nie uszczelni się nigdy. Licz się ze zwiększonym zużyciem mleka, albo wyślij ze zdjęciem do producenta.

Miałem tak samo. Teraz mam inne opony, które nie pocą się i 60 ml starczyło na 9 miesięcy.

Opublikowano

A to mnie zmartwiłeś. Maxxis Icon 2.2 120TPI to najlepsze gumy na jakich jeżdżę od 10 lat. Tylko to pocenie się...

Opublikowano

W najgorszym wypadku będziesz musiał wrócić do dętek.

Opublikowano
17 minut temu, StefanX napisał:

A to mnie zmartwiłeś. Maxxis Icon 2.2 120TPI to najlepsze gumy na jakich jeżdżę od 10 lat. Tylko to pocenie się...

Ja mam tą od 3 mies. To jest MX372. Zrobione 2900km. Od zalania Stansem żadnych problemów. Mimo że to nie TR to nic nie cieknie. Czasem trzeba dopompować.

Screenshot_20200301-182228_Photos.jpg Screenshot_20200301-182700_Gallery.jpg
Opublikowano

Mi z opon TL pociły się tylko Mitasy X-Road zalane...Caffelatexem. Po zmianie mleczka na Continental Revo Selant przestały się pocić.

Opublikowano

Ja w szosie mam kupione Continentale GP5000 pod system tubeless. Dwie opony od tego samego sprzedawcy i jedna uszczelniła się od razu, a druga spociła się na bocznych ściankach. Mleko Stan's z tej samej butelki lane. Obecnie jedna i druga opona tak samo trzyma ciśnienie, ale zdziwienie moje było znaczne.