StefanX Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Czy takie pocenie się bocznych ścianek opon TL to normalne?Opona 1,5-roczna /3.500km Mleko caffelatexOpona Maxxis Ikon 29x2.20" TR 3C 120tpiCiśnienie 1.55-1.7 bar
SnikerS Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) Jak dotąd miałem 2 opony tubeless, Panaracery nic nie ciekło, nic się nie pociły i trzymały nieźle ciśnienie, natomiast WTB były tragiczne po tym względem, pocenie się podobnie jak u ciebie (a nawet większe na początku), czy widoczne bąbelki powietrza przy krawędzi między oponą, a obręczą. Pocenie się po kilku tygodniach w miarę ustało, jednak ubytek ciśnienia jest dosyć znaczny i zazwyczaj przed każdą dłuższą jazdą musiałem dopompowywać. Przez zimę się przemęczyłem, na wiosnę lądują na śmietniku i czarnej liście 😄 Edytowane 1 Marca 2020 przez SnikerS
Mjecio Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Lżejsza opona= cieńsza ścianka boczna uszczelnia się te boki, nie ma czym sie przejmować
StefanX Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Opublikowano 1 Marca 2020 Tylko, że przez 1,5 roku się nie uszczelniły. Opony się pocą bardziej, gdy rower postoi trochę czasu (mam jeszcze drugi rower, stąd czasem i 2 tyg. MTB stoi nieużywany). Nowsza opona ma 10 miesięcy i poci się nieco mniej.Obie od nowości zalane mlekiem.Dziwne, bo jakiś czas używałem też czteroletniej schwalbe rocket ron NIE-tubeless. Schwalbe się nie pociła
Kruk Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Przy cieńszych - chudszych - odchudzonych oponach i oponach tanich Tubeless takie zjawisko występuje. Może ustać z czasem ale potem warto dolać mleka jeszcze.
StefanX Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Opublikowano 1 Marca 2020 A właśnie: ile mleka wam schodzi? U mnie w 1,5 roku zużyłem łącznie jakieś 600ml caffelatex.Na jeden rower.To chyba trochę dużo
Bujak Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Jak opona się poci to nie uszczelni się nigdy. Licz się ze zwiększonym zużyciem mleka, albo wyślij ze zdjęciem do producenta. Miałem tak samo. Teraz mam inne opony, które nie pocą się i 60 ml starczyło na 9 miesięcy.
StefanX Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Opublikowano 1 Marca 2020 A to mnie zmartwiłeś. Maxxis Icon 2.2 120TPI to najlepsze gumy na jakich jeżdżę od 10 lat. Tylko to pocenie się...
Kruk Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 W najgorszym wypadku będziesz musiał wrócić do dętek.
leszcz Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 17 minut temu, StefanX napisał: A to mnie zmartwiłeś. Maxxis Icon 2.2 120TPI to najlepsze gumy na jakich jeżdżę od 10 lat. Tylko to pocenie się... Ja mam tą od 3 mies. To jest MX372. Zrobione 2900km. Od zalania Stansem żadnych problemów. Mimo że to nie TR to nic nie cieknie. Czasem trzeba dopompować.
Nemrod Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Mi z opon TL pociły się tylko Mitasy X-Road zalane...Caffelatexem. Po zmianie mleczka na Continental Revo Selant przestały się pocić.
Gość Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Ja w szosie mam kupione Continentale GP5000 pod system tubeless. Dwie opony od tego samego sprzedawcy i jedna uszczelniła się od razu, a druga spociła się na bocznych ściankach. Mleko Stan's z tej samej butelki lane. Obecnie jedna i druga opona tak samo trzyma ciśnienie, ale zdziwienie moje było znaczne.
Rekomendowane odpowiedzi