Skocz do zawartości

Jakie opony na koło 27.5+

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...mam do Was pytanie, szczególnie do osób użytkujących rowery na kołach 27.5+ Przymierzam się do roweru Kellys Gibon 70 2017, który stoi na kołach 27.5+ ( 584x38 ) ... Moje pytanie brzmi Jakie najwęższe opony mogę założyć na te obręcze? Fabrycznie są 2.80 ... nie za bardzo pasują mi, aż takie balerony do jazdy i stoję przed dylematem, albo węższa opona na obecnym kole, albo zamiana na standardowe 29" ...i tu tworzy się drugie pytanie Czy ktoś z Was zakładał koła 29 w ramę i wideł 27.5+ ? Niby powinno być OK ale nie ma to jak aspekt praktyczny szacuneczek

Opublikowano

Chcesz kupić rower który od razu ci nie pasuje ? I do tego robić jakieś przeszczepy 27,5->29 ?? Dlaczego ?

Opublikowano
Chcesz kupić rower który od razu ci nie pasuje ? I do tego robić jakieś przeszczepy 27,5->29 ?? Dlaczego ?
Ponieważ posiada wszystko co potrzebuje ...i kompletnie nic w nim nie zmienię prócz mostka i opon gdybym miał pewność, że wlezą 2.4 w co wątpię to koła zostają...mam nadzieję, że ktoś napiszę o pasujących 2.6... koła 29 to ostateczność. Z drugiej strony co w tym złego? Ludzie kupują rowery i zmieniają cały napęd, hamulce etc... a ja tylko oponki...
Opublikowano

Są konwertowalne zamiennie ramy "plusowe" więc wsadzanie 29 cali jest normalną praktyką. W tym przypadku jest tak samo. Całe koło jest tak potężne, że spokojnie odpowiada wsadzeniu koła 29. I tak można zrobić. Sama wartość szerokości wew obręczy już generuje spory balon nawet na mniejszych rozmiarach opon więc nie konieczne musisz być zadowolony z efektu wsadzenia węższej opony.  Nie mniej szerokość 2,4 spokojnie ogarnie. Ja mam nawet 2,35 na wew 35mm i jest elegancko. 

Opublikowano

@Ares dzięki za rzeczową odpowiedź czyli jest szansa, że coś się z tego urodzi...mój problem polega na tym, że rowery, ktorymi jeździłem składałem sam od podstaw i wszystko dobierałem konkretnie pod siebie...2 lata temu kupiłem rower w super cenie i niestety jeżdżę starym a nowy stoi, bo musiałbym w nim prawie wszystko zmienić nie wspominają już o za dużej ramie. Ten Gibon ma wszystko to co chcę w rowerze prócz tego "plusa" ale to chyba nie będzie duży problem...dlatego pomyślałem o sprzedaży starego "nowego" i zakupie nowego "nowego" w którym prawie nic nie muszę zmieniać

Ares dałbyś fotkę koła z tym laczem 2.35

Opublikowano

stoi na kołach 27.5+ ( 584x38 )  

Ogólnie minimalna szerokość opony to 1.5x szerokość wewnętrzna felgi. Masz felgi o szerokości wewnętrznej 38 mm, więc możesz na nie założyć opony o szerokości min 2.2".

Od biedy 2.1 też da radę, ale nic poniżej nie zakładaj.

Możesz też zmienić koła na 29" z osiami boost. Wysokość koła 27.5x3.0 jest taka sama jak 29x2.25, więc na pewno nie zabraknie miejsca.

3563647f52314c27f4d9cc66b67b9ac3.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki@Bujak pytanie czy opona 2.1 na obręczy 38mm nie będzie miała za mało bieżnika tzn. za mało bieżnika na krawędzi opony w efekcie czego boczna ścianka opony pracuje za bieżnik na zakrętach...

Opublikowano (edytowane)

58 minut temu, wozo13 napisał:

Ares dałbyś fotkę koła z tym laczem 2.35

Moja koza jest na przeglądzie więc nie mam jak zrobić foty. Wpisz sobie frazę "giant reign 1.5 LTD 2017 endurotrophy". W grafice masz tam czerwono-czarnego Reigna z sporą ilością fot na stronie oficjalne22..... Mam ten sam set kół na WTB i35. Na fotach masz gumy Schwalbe 2,35 które prawidłowo trzymają rozmiar gdzie na przykład na Maxxisach balon bywa mniejszy. Ogólnie masz słuszne wnioski co do wsadzania tam 2,1 cala. Moim zdaniem możesz zejść max do 2,25 i to nie na wszystkich gumach. Może być już tak, że opona zrówna ci się z obręczą i nie osadzi się prawidłowo na rancie felgi. Dodatkowo by to wszystko się trzymało będziesz musiał dmuchać w koła spore ciśnienie. 

Edytowane przez Ares
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Tak naprawdę wolałbym zostać przy oryginalnych kołach...pytanie czy skórka warta wyprawki chociaż zawsze można wymienić na 29...mam nawet w starym "nowym" RapidRoby 27.5x2.25 to byłaby okazja przetestować bez inwestowania...Dzięki i czekam na więcej

Opublikowano

Nic nie piszesz gdzie jeżdzisz. Koła plusowe mają plusy:P więc jak masz gdzie tym jeżdzić to warto je zostawić a dokupić docelowy set kół.  

Opublikowano

Jeżdżę 90% las Mazowsze, puszcza Kozienicka... lubię szybko w terenie i ciasne zakręty...Fulla nie chcę, bo szkoda sprzętu na takie "równiny" ogólnie lubię hardtaile i mały SAG na amorze...wychowałem się na full sztywniaku mtb

Opublikowano

Pojeżdzij na tych plusach trochę po lesie oczywiście bez napinki i podejmiesz decyzję czy jest frajda czy nie. Dwa zamienne komplety kół ma sporo ludzi. 

Opublikowano

Myślałem o drugim zestawie 29 na dłuższe wycieczki ale ja Kocham Las, tę ciszę, świeże powietrze i exploracje buszu te moje 10% to tak naprawdę dojazd do lasu i czasem nad wodę przez miasto...na pewno przejadę trasę po lesie, bo jechałem tylko w sklepie po placu i straszne balerony jakbym jechał na kapciu w motocyklu może to być kwestia powietrza, bo to model 2017 i nikt do niego ostatnio nie zaglądał, chociaż przed jazdą wszystko było sprawdzane.

Opublikowano

Przejdź się w lesie, na podjazdach, po piachu, to zobaczysz po co wymyślono plusowe kapcie.

Opublikowano (edytowane)

Jaki model opon tam fabrycznie siedzi? 

Może ciśnienie faktycznie było już za niskie.

Duży balon wcale nie musi oznaczać dużych oporów toczenia. Wiadomo, że masa i opory powietrza będą trochę większe, ale ja wielokrotnie się zdziwiłem jak lekko toczą się dobrej klasy balonowe opony o niezbyt agresywnym bieżniku.A w terenie zdecydowanie lepiej mi się jeździ (mam starego górala na kołach 26" , sztywny widelec) na oponach 2.2-2.5 niż na 1.95-2.0.

Myślę, że np. na takiej nawet po asfalcie się nieźle zasuwa: https://allegro.pl/oferta/schwalbe-g-one-allround-opona-zwijana-27-5x2-80-7799929416

Edytowane przez marvelo
Opublikowano

W rowerze siedzą Nobby Nick Performance 27.5x2.80 jakoś nabieram chęci na te Plusy ...widzę więcej Plusów niż Minusów

Opublikowano

Mówię Ci, warto spróbować. Sam jeżdżę na 29"x2.25 i 27.5"x3.0 i wolę zdecydowanie te drugie.

Opublikowano
Mówię Ci, warto spróbować. Sam jeżdżę na 29"x2.25 i 27.5"x3.0 i wolę zdecydowanie te drugie.
Tylko trzeba pilnować ciśnienia...i przejść na mleko Najpierw przejadę się w terenie...