Wojtek O. Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Witam. Czy któraś przerzutka będzie pracować z tak pochylona rurą? bo niby na 71st. sie kończą krzywizny. Mam w domu M8020 na bezpośredni montarz ale nawet jak bym kupił przejścówkę żeby ją założyć do ramy to sądzę iż będzie za bardzo pochylona. Chyba że na takim montarzu będzie opcja regulacji pochyłu.
Kruk Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 W przerzucaniu nie powinno być problemu nie mniej jeśli producent pozwalał na montaż przerzutki przedniej to możesz coś dobrać. Jaka to rama i rocznik ?
Wojtek O. Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Nie jest tam przewidziana przerzutka. Rama to Primal 2019-2020 Edytowane 29 Lutego 2020 przez Wojtek O.
Wojtek O. Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Opublikowano 29 Lutego 2020 Montują tam na obejme. Bo spotkałem sie na Pink bike z takimi na zdjęciach.
Kruk Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Noo to jak montują i widziałeś że to działa to czemu pytasz na forum? Raczej mało kto montuje do tej ramy przednią przerzutkę.
Wojtek O. Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Opublikowano 29 Lutego 2020 Ja zawsze pod wiatr:D Ok widziałem. Tylko jak pisałem nie widze by jakaś w ofercie Shimano była pod taki kąt. czy jeśli będzie do tych 71 st to jest szansa że zadziała? To mnie nurtuje. No i mam wersje montowaną direct mount jak to sie zgra z przejściówką? Może ktoś już coś podobnego robił. Nie tylko ja tu jestem szalony..... chyba
Kruk Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 No bo sam producent ramy tego nie przewidział to też nie ma co się dziwić że nie ma takiej przerzutki w ofercie Możliwe ale nikt Ci głowy nie da, to są już takie przypadki rzadkie i jednorazowe. Przejściówka to tylko przejściówka, jeśli obejma przejściówki będzie miała taki rozmiar jak rurki sztycy to wszystko ładnie się zamontuje. Hehe wiesz, raczej dzisiaj 2 blaty już odchodzą i raczej zwłaszcza w takich ramach są tylko napędy 1 na.
Wojtek O. Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Opublikowano 29 Lutego 2020 Wiem. Ale jak to mówia albo rybki albo akwarium. Sorry ale ja lubie szybko po lesia jak równo i szuter. A jednocześnie chce pozjeżdżać. A tu wymyślili jeden blat i to max 34 no tym to szybko nie pogna chyba że trzymając kadencje 160:D No i plan był taki by spoić 24-38 chociaż z tą ramą. Przy dwu blacie już ta 38 będzie za ramą. Jest jeszcze jedno rozwiązanie problemu. Jeden blat na przodzie ale kaseta 10-... sunrace lub 9-44 e-Thirteen
Kruk Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Powiem tak, że jeśli masz przerzutkę na hak tą przednią i kupisz obejmę to w razie co by można coś pod szlifować. Oczywiście bardzo delikatnie i potem wstawienie blaszek ale to już druciarstwo i nie każdy potrafi to dobrze zrobić. Albo kupić taką przerzutkę.
Wojtek O. Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Opublikowano 29 Lutego 2020 Też wstępnie rozglądałem się za tą przerzutką na support ale chyba prościej będzie dopaśc sunrace 10-42
Ares Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Dostałeś już nie raz propozycje od @Accent_Szaj na inną ramę gdzie ja również do tej opinii pozytywnie się odnoszę. Kombinujesz jak koń po górę z ramą, która pasuje na Twoje potrzeby jak pięść do nosa. Nadal zwykły góral przemyślanie pomyślany pójdzie jak przecinak w dół. Z Primalem też będzie słabo jak nie będziesz miał sztycy regulowanej... 1
Wojtek O. Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Opublikowano 29 Lutego 2020 zwykłego górala ze skokiem 100mm to juz mam nie jeździło mi sie dobrze w dół tym. Więc zrobiłem tak że jeździ sie dorze po asfalcie i w miare płaskich lasach Kolejna sprawa lubie kombinować.
Piotr78 Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Który to primal ? https://velo.pl/sites/default/files/informacje/2019_Dartmoor_MTB_complete_bikes_geometry.pdf
Wojtek O. Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Opublikowano 29 Lutego 2020 No każdy primal ma taki sam kąt rury podsiodłowej 73,5
Piotr78 Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Do 74 stopni to na pewno problemu nie będzie : Tu masz rower z kątami ramy poniżej i przerzutką przednią : https://store.pedalrevolution.co.uk/5863/products/van-nicholas-zion-mtb-mountain-bike-frame.aspx Co ważne kąt rury podsiodłowej to masz pokazane jak się mierzy. Nie jest to kąt pomiędzy tylnymi rurkami trójkąta. https://www.pngfuel.com/free-png/ekrlv ( na tym zdjęciu to G ) a na zdjęciu poniżej to I Pytanie brzmi jaka przerzutka byłaby lepsza ( kąt między rurkami trójkąta ramy ) 63-66 czy 66-69 stopni.
Wojtek O. Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Opublikowano 29 Lutego 2020 coś niecoś rozwiałeś moje wątpliwości. Czyli jednak da radę.
Piotr78 Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Pytanie tylko ile jest miejsca na wózek, mechanizm przedniej przerzutki. Być może będziesz musiał kupić side swing.
Wojtek O. Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Opublikowano 29 Lutego 2020 Tak też sądzę. Choc pojawiła się kusząca opcja 1x11 z kasetą 10-42 to by wyeliminowało całe kombinowanie
beniu Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Jeśli dalej kombinujesz, to powiem Ci, że wsadziłem side-swinga Alivio (w wersji Boost) do Primala plus z 2018 roku (albo 2017) i sytuacja wygląda tak: działa, ale bez rewelacji. Korba 2x9 Alivio 22-36 boost, kaseta 8rz 11-34, łańcuch 8rz. Na 1 z przodu i 4 z tyłu już łańcuch jest za nisko i sunie po prowadnicy (na szczęście jest tam plastik, więc nic nie słychać). Obniżyć przerzutki się nie da, bo wtedy zaczyna prowadnica haczyć o ząbki większej zębatki. Wydaje mi się, że to jest główny problem z kątem podsiodłówki. Sama zmiana biegów jest płynna, chociaż zdziwiło mnie, że przerzutka ma luz kilka mm. Nie wiem, czy tak powinno być, mam kilka innych wyższych modeli Shimano i nie czuć tam prawie żadnych luzów.
Wojtek O. Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2020 Dzięki, ale pojeździłem chwile z dwoma blatami bez przerzutki a potem zmieniłem na jeden blat na przodzie i nie tęsknię za zmianą. Może komuś jednak to info sie przyda.
Rekomendowane odpowiedzi