Skocz do zawartości

Giant Glory 00 z 2011 roku. Długość tylnego dampera.

combat_wombat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szajmano.

Składam pierwszy rower typu DH i pewnie parę pytań jeszcze będę mieć. Zacznę więc od tego,że z przypadku stałem się posiadaczem ramy Giant Glory 00 z 2011 roku więc pomyślałem czemu by nie zrobić z tego jakiegoś małego projektu. Koledzy z pracy (jak dziwnie by nie brzmiało) jeżdżą swoimi glory z 2008/2009 po 20 km do pracy i są nawet zadowoleni. Chciałbym ich o coś dopytać ale zwyczajnie chcę ich zaskoczyć jak pewnego dnia i ja się pojawię na takim rowerze :)
Aktualnie posiadam Stumpjumpera carbon 27,5 z 2017 roku ale nie mam na tyle zaufania żeby zostawić go w szatni w pracy (nawet spiętego łańcuchem :/ ) no to taki dodatkowy rower będzie jak znalazł.
(Dodam że to bardzo budżetowy projekt)
Póki co kupiłem amortyzator przedni RS Domain z 2015 roku,koło tył nukeproof z oponą 2.35,sztyce i siodło.
O ile przedni amortyzator udało mi się dobrać samemu tak z tylnym mam problem. Tutaj wreszcie pytanie. Jak to się dobiera i skąd wiedzieć co będzie pasować a co nie? 
Wiem tyle,że chyba w tym zawieszeniu powinien być damper 222x70 (222 to długość montażowa chyba ale tego 70 nie rozumiem). Widzę że są na rynku takie amortyzatory ale są też np.240x70,216x70/230x65 i jeszcze jakieś podobne. Czy taki właśnie 230x65 będzie ok?
Jaki napęd do tego kupić żeby było w miarę podobnie jak NX Eagle (chciałbym jeździć na tym w górach i po mieście ale w mieście nie ,,umierać,, z powodu słabych przełożeń ) 
Hamulce jakieś avid elixir będą ok? Niby są awaryjne ale czy serio aż tak?

Proszę o wyrozumiałość. Jestem typem człowieka,który używa gotowych rzeczy (komputer,auto,rower itd) ale akurat ma ochotę się pobawić z rowerem w składanie i serwis. 
Chętnym do pomocy dziękuję,chętnym do dyskusji nie na temat podziękuję :)

Opublikowano

Z avidami jest 50 na 50% albo trafisz bubel co ciągle się psuje albo trafisz sprawne heble. DOT w heblach do roweru moim zdaniem, nie jest dobrym pomysłem.

222 to długość a 70 to prawdopodobnie długość pracy tłoka w damperze -skok. I jak producent taki zaleca to ma być taki. Ostatnio Facet co ma serwis od lat, sprzedawał mi ramę i walnął mi krótki wykład o damperach i ogólnie o konstrukcjach ram amortyzowanych... o jakiś zaworowaniach w środku, że dany damper ustawia się fabrycznie pod zawieszenie, krótko ja pierdziule. Ogólnie najlepiej ramę z damperem brać.

Nie mniej szukaj damperach o takich parametrach jak producent wkładał do tej ramy.

Widzę że trochę nie wiesz czego chcesz, chcesz rower DH ale chcesz aby też jeździł jak rower Enduro. Sorry to tak nie działa, ostatnio robiłem zawieszenie w rowerze DH to była jakaś katorga ile ten rower kradnie mocy na normalnej jeździe.

Jeśli chcesz po raz pierwszy składać rower to zalecam posiedzieć w necie i poczytać o rowerach DH. Będzie prościej. 

Opublikowano

Troszeczkę na głęboką wodę wskakujesz, jak na początek(full) :/ ,ale skoro dorwałeś ramę, to w sumie lepiej spróbować

Odnośne wymiaru to @Kruk już napisał:

6 minut temu, Kruk napisał:

222 to długość a 70 to prawdopodobnie długość pracy tłoka w damperze -skok

Heble weź raczej Shimano,najprostsze w serwisowaniu i idzie je kupić za fajne pieniądze ;) 

Kolejna rzecz to napęd.Polecam Ci 28/38 i 11/40(42).Wtedy pojeździsz i w górach i po mieście 

Opublikowano
Teraz, Accent_Szaj napisał:

Kolejna rzecz to napęd.Polecam Ci 28/38 i 11/40(42).Wtedy pojeździsz i w górach i po mieście 

Rowery DH raczej nie mają mocowań na przerzutkę przednią, Piter :D 

Opublikowano

Ogólne DH do miasta to nienajlepszy pomysł :/ bo niestety ta obawa

3 godziny temu, combat_wombat napisał:

ale w mieście nie ,,umierać,, z powodu słabych przełożeń

się sprawdzi ;)

Zawsze można bębenek XD i koronkę 10,a przód NW największy jaki wejdzie

Opublikowano

Wiesz tutaj też chodzi Piter o pochłanianie energii podczas jazdy, miałem okazje się przejechać może z 3-4km na DH rowerze Demo 8, no myślałem że umrę :D 

Ja bym celował w Enduro rower on jest jeszcze w miarę akceptowalny na miasto.

Opublikowano

Jest trochę damperów w rozmiarze 222x70 od Vivida RS'a, Marcoka Roco czy Fox'a DHX2. Wszystko kwestia ceny bo do takiego zastosowania inne kwestie nie szczególnie są istotne. Druga wartość to długość skoku i minimalnie można tu namieszać tylko po co? 20km Glory to naprawdę podziwiam za wytrwałość... Napęd. Zasadniczo 11-ka czy coś koło tego w tym rowerze bo to koło 26er będzie wyglądać idiotycznie więc skup się na klasyce czyli choćby 10-ka Shimano Zee. Z przednim blatem na poziomie 36 zębów spokojnie da się radę. W DH nie tu jest kłopot tylko z podjazdami gdzie brakuje miękkich przełożeń. Góry? O jakiejś sensownej jeżdzie poza tą w dół to zapomnij. Kłopot to anatomia nas wszystkich jak i kłopoty natury technicznej. Avid Srama to największe ścierwo we wszechświecie więc kup sobie cokolwiek współczesnego. 

Opublikowano

Na rowerach jeżdżę od 11 lat i fulla już mam a w drodze do  pracy żadnych wzniesień więc nie potrzebuję kasety 1x11 jak u mnie w tym stumpjumperze bo to nie do tego rower i doskonale o tym wiem. Wsadziłem tam amor 200 mm więc damka na miasto to to nie jest tylko na wyjazdy z wyciągami albo podjazdem 4x4 :P  chodziło mi bardziej żeby dało się nawet przyjemnie jechać a nie robić single speed z tego albo ciągle na stojąco 

16 minut temu, Ares napisał:

Zasadniczo 11-ka czy coś koło tego w tym rowerze bo to koło 26er będzie wyglądać idiotycznie więc skup się na klasyce czyli choćby 10-ka Shimano Zee. Z przednim blatem na poziomie 36 zębów spokojnie da się radę.

wiem że te blaty jakoś inaczej się nazywały i trochę różniły jeśli robi się tylko jedno przełożenie z przodu tak żeby łańcuch nie spadał

19 minut temu, Ares napisał:

W DH nie tu jest kłopot tylko z podjazdami gdzie brakuje miękkich przełożeń. Góry? O jakiejś sensownej jeżdzie poza tą w dół to zapomnij. Kłopot to anatomia nas wszystkich jak i kłopoty natury technicznej. Avid Srama to największe ścierwo we wszechświecie więc kup sobie cokolwiek współczesnego. 

do podjazdu i wycieczek górskich mam inny rower tu chodzi żeby nie było szkoda gdybym chciał powariować albo coś uszkodzić (planuję zmianę ramy jak już się obeznam z DH trochę bardziej na jakiś carbon dlatego też nie chcę składać na aż tak byle jakich częściach) 

Godzinę temu, Kruk napisał:

Ja bym celował w Enduro rower on jest jeszcze w miarę akceptowalny na miasto.

Mam trail/enduro w carbonie i całe zamieszanie z tym drugim rowerem jest takie że jazda między sebkami w bmw/golfach za jedną dziesiątą wartości roweru jest dla mnie utrapieniem. Mam prawo jazdy ale od lat nie mam auta bo rower jest dla mnie fajniejszy tak samo busy czy pociągi a jak trzeba to pożyczam ale jak ktoś zmienia pas bez kierunkowskazu,zjeżdża z ronda również bez kierunkowskazu,wymija na 10cm albo denerwuje go samo to ,że ktoś miał czelność wjechać na drogę rowerem bo on sobie nie życzy to szkoda gadać. Miałem już sytuacje ,że miałbym prawdopodobnie latający rower albo rozjechany umyślnie gdyby nie gopro i żel pieprzowy. Jak wygląda jazda po drogach w większych miastach wiadomo ,a że chciałem mieć gravela i akurat składam DH to inna sprawa haha :D 

35 minut temu, Ares napisał:

Avid Srama to największe ścierwo we wszechświecie więc kup sobie cokolwiek współczesnego. 

Czytałem ,że formula są całkiem całkiem 

Opublikowano
16 minut temu, combat_wombat napisał:

Wiem że te blaty jakoś inaczej się nazywały i trochę różniły jeśli robi się tylko jedno przełożenie z przodu tak żeby łańcuch nie spadał

W DH nadal stosuje się zestawy zarówno z prowadnicą łańcucha u góry jak i napinacz u dołu. Zębatki Narrow Wide nie dadzą rady utrzymać łańcucha. Poza tym one szybciej padają w normalnej jeżdzie wiec wstaw sobie tam korbę z klasycznymi zębami. Dlatego pisałem o Zee. 

Opublikowano

Ja na jazdę po mieście bym sobie złożył budżetowego XC a tą ramę zostawił i  nie kombinował na siłę. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kruk napisał:

Ja na jazdę po mieście bym sobie złożył budżetowego XC a tą ramę zostawił i  nie kombinował na siłę. 

O widzisz tu jest trafione w sedno.

Ewentualnie złóż sobie tego DH , nie do jazdy po mieście, tylko jak piszesz 

1 godzinę temu, combat_wombat napisał:

nie było szkoda gdybym chciał powariować albo coś uszkodzić

A do miasta zrób/kup budżetowego XC ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Kruk napisał:

Emm XC nie dla mnie wolałbym właśnie gravel a że już parę części mam to będę składać dalej :P 

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 minutę temu, Accent_Szaj napisał:

@combat_wombat No gravel to zdecydowanie najlepszy pomysł ;) 

Nie od dzisiaj wiadomo,że jeden rower to za mało ^^ 

• 1 rok później...
Opublikowano

Wiem że stary temat pewnie nikt nie odpowie ale czy przypadkiem ta glorka nie była spawana na podsiodłówce jest szara/srebrna z tylnym żółtym kołem nukeproofa a przód jakimś mavickiem z naklejkami? Bo stałem się posiadaczem takiego właśnie roweru