swierzak Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Witajcie! Doradźcie coś w wyborze butów do MTB. Stoję przed dylematem by zainwestować koło 5 setek w obuwie do SPD. Mam na tą chwilę dwóch głównych kandydatów: Shimano XC501 https://www.rowertour.com/p/177739/shimano-sh-xc501-xc5-buty-rowerowe-spd-niebieskie#177739-rozmiar-46 Rockrider XC900 https://www.decathlon.pl/buty-mtb-xc-900-id_8501057.html Oba modele mi się podobają, ale ciężko podjąć ostateczną decyzje. Przez ostatnie 10 lat ujeżdżałem Shimano M161. Naprawdę solidne i wytrzymałe obuwie. Do Shimano skłania mnie sentyment i BOA. Do Rockriderów karbonowa podeszwa i możliwość przymierzenia na miejscu. Swoją drogą do zastosowanego w Rockriderach mocowania ATOP są jakieś zestawy naprawcze w razie awarii? Jak wy to widzicie? Użytkujecie może któryś z tych modeli butów? Pozdrawiam
Gość Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Zamów obydwie pary wysyłkowo. Jedne zostaw drugie zwróć. na plus Shimano wygląd. Na minus że 1/3 ceny to napis. Dlatego w RR masz carbon
Seban Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Ja akurat mam jakiś dużo niższy i znacznie tańszy, najbardziej podstawowy wariant tych butów SPD rockrider, jeżeli miałbym upgrade robić co niewątpliwie mnie czeka w niedługim czasie to wziąłbym te z dekacza, bo te z drugiego linka najmniejszy nawet rozmiar byłby dla mnie za duży. Co do tego boa, to na tych decathlonowych butach też są pokrętła zaciskające. Design bardziej przemawia do mnie czarno-czerwony niż niebiesko czarny. Jak czytam opisy to w obu jest kompozyt, ale ostatecznie brałbym to co jest sztywniejsze na podstawie doświadczeń z obecnymi butami, które nie mają pokrętła i nie są sztywne a bardziej nadają się do chodzenia jak zwykłe adiki. Tak ja to widzę. Edytowane 29 Lutego 2020 przez Seban
Bujak Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Jak możesz przymierzyć RR to zrób to:)Przy okazji możesz zapytać czy sprzedają serwisowy zestaw boa. Potem wróć i opisz wrażenia Na jakim rowerze będziesz w nich jeździł?Pytam, bo widzę, że masz fulla, a do ciężkiej jazdy sztywne buty chyba nie są zalecane. Np Shimano SH-ME501 tylną część podeszwy mają elastyczną, a tylko przód jest sztywny.
swierzak Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Opublikowano 1 Marca 2020 Niestety po wczorajszej wycieczce do Decathlonu przymierzyłem niższy model XC500 w rozmiarze 46 i był za mały. Wziąłem na przymiarkę model XC100 w rozmiarze 47 i był w sam raz.XC900 nie występuje w rozmiarze 47 więc chyba dylemat mi się rozwiązał. Szkoda, bo byłem dość mocno przekonany by dać RR szanse. Zostanie mi kwestia doboru rozmiaru Shimano XC501 i znalezienie fajnej ceny na ten model Dziękuję wam za podpowiedzi i rady!Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 18 godzin temu, swierzak napisał: Niestety po wczorajszej wycieczce do Decathlonu przymierzyłem niższy model XC500 w rozmiarze 46 i był za mały. Wziąłem na przymiarkę model XC100 w rozmiarze 47 i był w sam raz. XC900 nie występuje w rozmiarze 47 więc chyba dylemat mi się rozwiązał. Szkoda, bo byłem dość mocno przekonany by dać RR szanse. Zostanie mi kwestia doboru rozmiaru Shimano XC501 i znalezienie fajnej ceny na ten model Dziękuję wam za podpowiedzi i rady! Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka Witaj w klubie. Tez bym chętnie coś sobie wybrał z Deca, ale na moje stopy butów szosowych tam nie ma Na Shimano tez uważaj... Na codzięń nosze 45-46 a SPD...48
swierzak Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Opublikowano 2 Marca 2020 Z jednej strony to dziwne, że nie mają na nas rozmiarów. Z drugiej nie sądzę jednak byśmy byli jakimiś odosobnionymi, wynaturzonymi przypadkami z tak wielkimi stopami. Akurat jeśli chodzi o Shimano to na co dzień śmigam właśnie w wiekowych już M161 rozmiar 46. W zwykłych butach też mam 45-46 i M161 pasował idealnie. Na pewno będę musiał zrobić przymiarkę do Shimano gdzieś w sklepie czy czasem rozmiar mi się nie zmienił. Poza Shimano XC501 znacie jeszcze jakąś ciekawą alternatywę buta SPD do XC w budżecie 5 stówek?
nctrns Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Northwave Origin Plus, Fizik Terra X5 (ten jakieś 560)
swierzak Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Opublikowano 3 Marca 2020 Wczoraj miałem okazję przymierzyć jeszcze na żywo SIDI Dominator 7. W cenie 560zł wydawały mi się atrakcyjną ofertą lecz za nic w świecie nie mogłem dopasować rozmiaru do swojej stopy.Rozmiar 46 był mocno przyciasny, a 47 o ile na długość się zgadzał tak na szerokość był odczuwalnie ciasnawy w miejscu haluksa.Koniec końców zamówiłem XC501 w rozmiarze 46 (wkładka 29.2cm jak w moich poprzednich M161). Mam nadzieję, że będą w porządku na moją stopę. Jeżeli nie to zwyczajnie je zwrócę i być może spróbuje Fizik Terra X5, bo nie ukrywam, że bardzo mi się ten but spodobał Jest tylko problem z przymierzeniem ich gdziekolwiek w sklepie.Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi