Rurek5000 Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Cześć, historia tego co się stało jest bardzo długa dlatego przejdę do konkretu. Mam problem z włożeniem klucza do (imbus 6mm) do osi piasty Dartmoor Reel Boost 110x15mm, 32H. Klucz jakby wchodzi tylko na kilka mm a potem jest jakby blokada, mniejsze rozmiar mniejszy (5mm) jest za mały. Boje się, że może być problem z przekręconym gwintem. Jak sobie poradzić z taką przypadłością, żeby nie pogorszyć sprawy. Chciałbym również zauważyć, że to nie ja jestem sprawcą tego stanu więc proszę o wyrozumiałość.
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 O kur..... oska do koszaZostaje kupić nowaCo do odkrecenia albo wkrętak albo po prostu wbić i busa na siłę młotkiem bo wykręcić oś
leszcz Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Napiłować rowek i szerokim śrubokrętem lub grubym nożem na płasko
Rurek5000 Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) Myślisz, że jak trochę spiłuję imbus i lekko wbiję to dam radę to wykręcić? 18 minut temu, piter614 napisał: O kur..... oska do kosza Zostaje kupić nowa Co do odkrecenia albo wkrętak albo po prostu wbić i busa na siłę młotkiem bo wykręcić oś Napiłować rowek? mógłbyś rozwinąć? 13 minut temu, leszcz napisał: Napiłować rowek i szerokim śrubokrętem lub grubym nożem na płasko I czy ta ośka będzie pasować do tej piasty? https://www.sbike.pl/zacisk-dt-swiss-rws-15mm100mm-thru-axle-przod-o_8952.html Edytowane 27 Lutego 2020 przez Rurek5000
wozo13 Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Nagwintować...wkręcić śrubę z płaskim łbem na imbus i gotowe Oczywiście dobrać rozmiar, a śrubę można skrócić..dać mocny klej do gwintów ... jeszcze takie coś
cepelia Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Nic nie pilnuj tylko wbij imbus... oska i tak jest do wywalenia
Ares Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Tu się nie ma co bawić tylko jak pisał na początku @piter614 jedziesz z imbusem a najlepiej wbijasz torx'a.
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Ewentualnie wykretak do śrubhttps://sprzedajemy.pl/561-wkretaki-do-urwanych-zerwanych-srub-5-szt-przodkowo-2-a1d299-nr55054481
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Ja miałem taki przypadek wyjechanego gwintu w ośce z przodu tylko że 20mm to po prostu małym kwadratowych pilnikiem podpiłowałem, nabiłem imbus o rozmiar większy i się odkręciło ale ośka na śmieci, do wymiany.
Rurek5000 Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 Jutro spróbuję nabić ten imbus i zdam relację dla czy pomogło czy nie, żeby nie otwierać kolejnego postu możecie mi powiedzieć jak uniknąć takich rzeczy? Może to być również przestroga dla osób czytających. Czy to wina kluczy czy, ktoś kręcił na ....... wiadomo co. Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 To banalnie proste. Kup ośkę z rączką Nic więcej. A jak chcesz koniecznie używać samych osiek to używaj dooobrych kluczy nie jakiś za 30 zł.
Rurek5000 Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) 11 minut temu, Kruk napisał: To banalnie proste. Kup ośkę z rączką Nic więcej. A jak chcesz koniecznie używać samych osiek to używaj dooobrych kluczy nie jakiś za 30 zł. Fabrycznie taka była, ja osobiście też bym wybrał ośkę z rączką, taką o której pytałem troszkę wyżej. A co do klucza to również nabić 6mm, większy o rozmiar czy zależy od sytuacji? Edytowane 27 Lutego 2020 przez Rurek5000
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 To teraz kup sobie z rączką teraz i po sprawie 11 minut temu, Rurek5000 napisał: A co do klucza to również nabić 6mm, większy od rozmiar czy zależy od sytuacji? Tego nie kumam. Zrób tak aby coś wbić do środka aby potem było można to przekręcić, śrubokręt, pilnik, cokolwiek. Ta ośka i tak jest do śmietnika.
Yan Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Ja mam na klucz ośkę i nie ma problemu z jej odkręcaniem i gniazdo nie jest zjechane. Pierwsza sprawa nie zakręcaj w trupa. Z tego co wiem wystarczy 12Nm a to naprawdę nie jest dużo. Druga rzecz to zawsze wkładaj klucz jak najgłębiej zanim zaczniesz kręcić.
Motke Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 11 godzin temu, Rurek5000 napisał: Klucz jakby wchodzi tylko na kilka mm a potem jest jakby blokada, Nic nie wbijaj! Spiłuj pilniczkiem lekko zadziory, które blokują włożenie imbusa. Potem powinien wejść bez problemu głebiej. Dodatkowo może jeszcze WD40 z drugiej strony - zabezpiecz tylko tarczę i zacisk przed zachlapaniem.
zuczek222 Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Ja w takim przypadku nabijam, tyle że nie imbus a torx, który ładnie wchodzi w nierówności i można bez problemu odkręcić.
wozo13 Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Chyba nie doczytałem myślałem, że chodzi tylko o uszkodzone gniazdo na klucz...A ze swojej strony mogę polecić oś BBC...będzie trwalsza niż RS...
Gość Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Przykladasz zwykłego imbusa i uderzasz młotkiem, imbus wbija się do środka i odkrecaszTutaj na foto widać że ktoś nie wkłada dobrze imbusa, mam te oski w swoich rowerach i nie ma opcji by się tak uszkodziłDruga sprawa jest taka jak kiedyś pisałem ktoś ma imbusy za 20 zł które się obrabiaja i potem są takie właśnie cyrki
Rurek5000 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Opublikowano 4 Marca 2020 Niestety nie mogłem się zająć naprawą następnego dnia bo chciałem jeszcze pojeździć a czekałem na nową oś. Jest nowa oś stara została nabita starym imbusem wszystko się powiodła ale.... czy stara oś na 100% leci do kosza? W mojej głowie zrodził się mało twórczy pomysł ale co gdyby nabity imbus uciąć a oś zostanie zapasową w razie wypadku? Czerwonym kolorem oznaczyłem miejsce cięcia.
Kruk Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Problem w tym że nie masz wtedy opcji zmiany położenia rączki, a rączka ma określone prawidłowe miejsca przy lagach amora.
cepelia Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Nie idź tą drogą... w środku wytłoczenie na klucz jest uszkodzone, wiec wcześniej lub później przytrafi ci się taka sama sytuacja (nieważne czy zostawisz tam klucz czy nie) z tym że następnym razem będzie trudniej odkręcić...
Gość Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Lepiej by było obciąć w ten sposób wy wystawiał z 2 cm wtedy kluczem plaskim lub nasadka możesz odkręcić ośJak zostawisz w ten sposób co pokazałeś to lipa będzie bo wtedy położenie klucza może być losowe
Accent_Szaj Opublikowano 5 Marca 2020 Opublikowano 5 Marca 2020 Zacytuje klasyka, "Nie idźcie tą drogą" @Rurek5000 przestań się bawić w chomikowanie,tylko wywal ten złom i ciesz się nową osią.Jak coś ci się podzieje z nową, to kupisz następną,a nie będziesz wkręcał szrota.
Rekomendowane odpowiedzi