mrjarzab Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Witajcie Widzieli nowe MIO cyclo? Pojawiła się w sklepie mio nowa seria cyclo 405 i 605 z czujnikami lub bez. Jakieś opinie, ktoś planuje zakup? Widzę, że w końcu cała Europa jest razem bez podziałów na wschód i zachód, dłuższy czas działania na baterii, większe ekrany i chyba tyle. Odnośnik do komentarza
horolezec Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Ja właśnie zakupiłem 405 HC i zacząłem się tym bawić na razie w domu, bo nie było okazji pojeździć. Ze wstępnych różnic, jakie są w stosunku do topowego dotychczas 505 HC zauważyłem: -mapa 38 krajów europejskich (nie tylko Europa środkowa) -fizyczne przyciski z boku urządzenia (włącz/wyłącz, start rejestracji jazdy, okrążenia) -ekran 4 cale (urządzenie w pierwszej chwili wydaje się OGROMNE) -inna obudowa (pomijam, że inny kolor - obudowa plastik ze sporym paskiem aluminium - wygląda solidnie i elegancko) Dziś pierwszy test w terenie. Urządzenie bez problemu łączy się z telefonem przez bluetooth (pokazuje, że są smsy, połączenia i od kogo). Są też segmenty Strava live, ale jeszcze nie korzystałem. Odnośnik do komentarza
michwoz Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Dziwaczna jest polityka Mio, że tylko najwyższy (i najniższy) model obsługują mierniki mocy. Co jak co ale dla urządzenia za 1300zł (405HC) to raczej standard. Odnośnik do komentarza
SzEwIoR Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Wie ktoś może czy mocowanie barfly 4 max będzie kompatybilne z tymi urządzeniami? Odnośnik do komentarza
mrjarzab Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 -ekran 4 cale (urządzenie w pierwszej chwili wydaje się OGROMNE) -inna obudowa (pomijam, że inny kolor - obudowa plastik ze sporym pIle czasu wytrzymuje bateria?Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
horolezec Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Odzywam się po kilku miesiącach użytkowania, a raczej próby użytkowania. Generalnie NIE KUPUJCIE TEGO! Ja po dwóch rzekomych naprawach oprogramowania (przypominam, że mam to urządzenie niespełna pół roku) jestem na etapie walki o zwrot pieniędzy, która skończy się w sądzie na pewno (przy okazji nie kupujcie nic w sklepie RowerTour - masakryczna obsługa). W skrócie: - urządzenie wiesza się bez przerwy - początkowo raz na jakiś czas pojawiały się na ekranie czarne plamy, a teraz urządzenie wyłączyło się zupełnie (po ekranie latają jakieś piksele) - bateria trzyma max 6 h (zamiast obiecywanych 15!) NIE POLECAM! 1 Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 @horolezec chodzi o sklep Rower Tour w Bydgoszczy ? Jeśli tak to też gdzieś pisałem o mojej nieprzyjemnej historii z nimi... Odnośnik do komentarza
horolezec Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 40 minut temu, Antyszprycha napisał: @horolezec chodzi o sklep Rower Tour w Bydgoszczy ? Jeśli tak to też gdzieś pisałem o mojej nieprzyjemnej historii z nimi... Tak, dokładnie ten sklep Rower Tour z Bydgoszczy . Najgorszy sklep internetowy z jakim miałem w życiu do czynienia. Obsługa jak za komuny, arogancja i zero wiedzy, o przychylności dla klienta nie wspominając... Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Potwierdzam, a nawet nie chce mi się na ich temat pisć. Mam nadzieję, że nikt nic u nich nie kupi. Kuszą towarem w dobrej cenie a później się okazuje, że trzeba czekać 2 tg bo nie mają na stanie jakimś cudem Odnośnik do komentarza
mrjarzab Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Dnia 25.10.2017 o 11:49, horolezec napisał: Odzywam się po kilku miesiącach użytkowania, a raczej próby użytkowania. Generalnie NIE KUPUJCIE TEGO! Ja po dwóch rzekomych naprawach oprogramowania (przypominam, że mam to urządzenie niespełna pół roku) jestem na etapie walki o zwrot pieniędzy, która skończy się w sądzie na pewno (przy okazji nie kupujcie nic w sklepie RowerTour - masakryczna obsługa). W skrócie: - urządzenie wiesza się bez przerwy - początkowo raz na jakiś czas pojawiały się na ekranie czarne plamy, a teraz urządzenie wyłączyło się zupełnie (po ekranie latają jakieś piksele) - bateria trzyma max 6 h (zamiast obiecywanych 15!) NIE POLECAM! Coś udało Ci się osiągnąć czy na razie bezskutecznie? Odnośnik do komentarza
horolezec Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Cześć, długo nie wchodziłem na forum. Sklep zwrócił mi pieniądze a urządzenie oddałem. Odnośnik do komentarza
mrjarzab Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 30 minut temu, horolezec napisał: Cześć, długo nie wchodziłem na forum. Sklep zwrócił mi pieniądze a urządzenie oddałem. Pozytywny finał na szczęście. Ja się zastanawiałem nad nowymi modelami MIO, ale z reguły nie lubię kupować nowości do momentu, aż trochę nie pobędą na rynku i wziąłem 315. Myślę, że trzeba trochę poczekać, aż dopracują oprogramowanie i będzie w porządku. Odnośnik do komentarza
tomasz.zy Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 użytkuje 405 od 3 miesięcy i nie mam problemów. Prawdopodobnie trafiłeś na jakiś wadliwy egzemplarz z którym nie wiedzieli co zrobić w serwisie. Co do baterio to spokojnie wytrzymują 10 h. (wszystko zależy do ustawień wyświetlacza). Poprzednio używałem garmina i jeżeli chodzi o funkcje nawigacyjne to mio bije garmina na głowę. Po drugie garmin niestety nie ma dużej nawigacji rowerowej w ofercie. Ogólnie do tej pory jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza
Jarosław Okonkowski Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam. No ja niestety jestem w trakcie drugiej reklamacji MIO CYCLO 405 Mam na razie bardzo złe zdanie o urządzeniu. 1. Spore problemy z połączeniem się czujnika kadencji/prędkości (udało się, nie bez problemu, po pierwszej reklamacyjnej wymianie urządzenia) 2. Problemy z połączeniem urządzenia z komputerem (nadal temat nierozwiązany - w trakcie reklamacji w mio) 3. BATERIA PORAŻKA. Pierwsza 405 wytrzymywała mi 1,5-3h w zależności od ustawień. Druga 405 jakie mio mi przysłało jako wymienione (3-4,5h ) 4. Wszystko działa płynnie na początku po uruchomieniu urządzenia. Po około 30 min użytkowania działanie zwalnia a po około 3h to naciśnięcie komendy na ekranie wywołuje reakcję po 2-3 sek.... Frustrujące strasznie. 5. W pierwszym mio po ustaleniu pętli suprise me około 60 km w około 2/3 drogi mio wyświetlił jakiś błąd i dało się już tylko zrestartować urządzenie. Problem na razie nie pojawił się w tym drugim egzemplarzu. Po pewnym czasie stwierdzam, że funkcja treningu wewnątrz jest bezużyteczna. Komputer/laptop/smartfon z ant+ daje dużo większe możliwości prowadzenia treningów i czytelniejsze jak dla mnie, ale to już moja osobista obserwacja. Nie polecam tego urządzenia. Czekam na razie na wyniki reklamacji ale z tego co czytam to te ich 15h to wręcz bezczelne kłamstwo, a baterii raczej innej mi nie stworzą do tego urządzenia. Szkoda, bo używałem wcześniej licznika cyclo100 i złego słowa o nim nie mogę powiedzieć. Ten to dopiero trzyma baterie, kilka wypraw mi obsłuży na 1 ładowaniu Odnośnik do komentarza
Marcin_b91 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Witajcie, odświeżam temat. Jak to jest z tym MIO 405? Jest ktoś, kto to poleci czy odpuścić temat? Wydawało się dobrą alternatywą do Edge 820. Odnośnik do komentarza
Jarosław Okonkowski Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Cały czas użytkuję to MIO. Przejechałem z nim już około 5 tys km. Po drugiej wymianie na nowe urządzenie w serwisie przyszła wiosna i cieplejsze dni co w połączeniu nauczenia się jeździć w trybie oszczędzającym baterie spowodowało, że urządzenie spokojnie wytrzymuje mi 8h. Nie wiem jak będzie w zimę (spodziewam się sporego spadku czasu pracy akumulatora) Urządzenie przy dłuższej trasie nadal się zachowuje bardzo ospale... reaguje na komendy bardzo powoli i jest to wkurzajce. Jak jedziesz na nawigacji, zdarzają się odcinki do kilku km raz na 100-200 km, że gubi ślad drogi o kilka metrów i ciągle Ci przypomina dźwiękiem i przełączaniem n widok mapy ze masz zmienić trasę - mega wkurzające. W opcji wgrania trasy zdarza mu się zawiesić i konieczny jest wtedy restart urządzenia z utratą tego odcinka kiedy i się kapniesz że sie powiesił..Zdarzyło mi się to w 4x Ostatnio po upadku urządzenia na asfalt rozbił mi się ekran - w serwisie powiedzieli, że możliwa jest tylko wymiana na nowe urządzenie za cenę 600 zl.... Poczekam, aż się rozpadnie i nigdy więcej nie kupię MIO. Pozdrawiam P.S. A i najważniejsze... Połączenie tej cholery do kompa to istna gra nerwów za każdym razem. W każdym z 3 urządzeń 405 jakie miałem ogromne problemy z utrzymaniem połączenia z komputerem przez kabel ... no istna masakra! Jak za dawnych czasów czekanie na wgranie się gry na Atari gdzie gra miałą 230 obrotów na kaseciaku... Takie to uczucie, niektórzy może pamiętają te emocje. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez Jarosław Okonkowski Odnośnik do komentarza
Marcin_b91 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Dzięki za obszerną odpowiedź! Generalnie celowałem w Garmina Edge 520, myślałem, że nie potrzebuję nawigacji. Szperałem, szperałem i jak to jest - w miarę je(ż)dzenia rośnie apetyt. Pomyślałem, że kiedyś pewnie kupię szosę i będę żałował, że nie mam nawigacji. Oszczędny dwa razy traci ;) Wtedy trafiłem na MIO 405/605. Fajna się też wydawała opcja surprise me. I tu zaczęły się schody bo przeszukałem fora i jest masa negatywnych opinii.. Generalnie chyba skończę na Edge 820 z mało responsywnym wyświetlaczem :D Niestety, chyba nie ma ideałów :D Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
eathan Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 10 godzin temu, Marcin_b91 napisał: Generalnie chyba skończę na Edge 820 z mało responsywnym wyświetlaczem Niestety, chyba nie ma ideałów Z tym wyświetlaczem w edge 820 nie jest tak źle. Nie jest to komfort pracy na smartfonie, ale można się przyzwyczaić. Poza tym akumulator daje radę. W trybie ciągłej nawigacji z włączonym ekranem uzyskałem ok 10h. Po włączeniu oszczędzania jest jeszcze lepiej i można kilka dodatkowych godzin urwać. Ostatnio zaliczyłem ponad 13h z włączonym oszczędzaniem i aktywną navi, która od połowy trasy przeliczała mi ciągle kierunki bo nie jechałem po śladzie. Fajne jest to, że urządzenie może pracować z podłączonym powerbankiem. Dokupiłem taki mały dupsik wielkości Convoya. Zapinam to to w uchwyt latarki i czas pracy spokojnie można podwoić a nawet potroić (ogniwo w Edge to ok 1200 pojemności). PS Surprise me też jest w edge. działa całkiem spoko. Nie wiem czy porównywanie do MIO. Odnośnik do komentarza
Marcin_b91 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 O nawet nie wiedziałem, że Edge też posiada surprise me. To tak bardziej pod kątem dłuższych rozjazdów w nieznane no nic, decyzja chyba podjęta Odnośnik do komentarza
eathan Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 Odpalasz z poziomu Garmin Connecta. Wybiera się: Kursy a potem symbol + i wybierasz po czym chcesz jechać, dystans, kierunek w którym chcesz jechać. Dalej system generuje Ci trasę. Odnośnik do komentarza
mrjarzab Opublikowano 29 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 Biorąc pod uwagę stabilność oprogramowania garmina, wcale nie jestem przekonany czy to będzie lepszy wybór niż mio. Ja garmina nię kupiłem po 1 z uwagi na cenę, po 2 na notorycznie zawiechy od serii 500 zaczynając na 800 kończąc. Może rozejrzyj się za starszym modelem mio 315 lub 505, albo inną firmą? Ja mam 315 i nic do tego urządzenia nie mam. Działa 2 rok. Odnośnik do komentarza
Hubioone Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 W dniu 7.12.2017 o 09:47, horolezec napisał: Cześć, długo nie wchodziłem na forum. Sklep zwrócił mi pieniądze a urządzenie oddałem. Ja też chyba będę to zwracał. Stawiam mio cyclo 405 hc do "pionu "juz trzeci raz. Jeżeli się nie uda to zwrot do sklepu. Bardzo powolne działanie. Zawieszki. Problemy z synchronizacją tras z mio share. Po prostu syf jakiś. Chyba wrócę do polara. Odnośnik do komentarza
dariusz p Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 W dniu 25.10.2017 o 11:49, horolezec napisał: Odzywam się po kilku miesiącach użytkowania, a raczej próby użytkowania. Generalnie NIE KUPUJCIE TEGO! Ja po dwóch rzekomych naprawach oprogramowania (przypominam, że mam to urządzenie niespełna pół roku) jestem na etapie walki o zwrot pieniędzy, która skończy się w sądzie na pewno (przy okazji nie kupujcie nic w sklepie RowerTour - masakryczna obsługa). W skrócie: - urządzenie wiesza się bez przerwy - początkowo raz na jakiś czas pojawiały się na ekranie czarne plamy, a teraz urządzenie wyłączyło się zupełnie (po ekranie latają jakieś piksele) - bateria trzyma max 6 h (zamiast obiecywanych 15!) NIE POLECAM! Witam, Niestety podpisuję się pod negatywnym komentarzem. Urządzenie wiesza się podczas treningu, po włączeniu pokazuje zaledwie kadencję i prędkość. Bateria faktycznie wytrzymuje ok. 5 h, a jej ładowanie za pomocą oryginalnego kabla zajmuje 8 h. Nie wspomnę o nachyleniu, które oczywiście może mieć pewne odchylenia od rzeczywistości, ale urządzenie przy zjeździe czasami pokazuje podjazd i odwrotnie. Wskazania na płaskim terenie do 8%:) MASAKRA ZA DUŻĄ KASĘ! Jutro spróbuję oddać urządzenie w sklepie stacjonarnym. Odnośnik do komentarza
mrjarzab Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Szkoda, że zrobili takie badziewie. Dobrze się zapowiadało. Sam zastanawiałem się nad zmianą 315 na 405/605, ale po przeczytaniu tego dam sobie spokój. Zostaję z 315 z którą na szczęście nie mam problemów :) Odnośnik do komentarza
Testmax Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 W dniu 7.12.2017 o 15:11, tomasz.zy napisał: użytkuje 405 od 3 miesięcy i nie mam problemów. Prawdopodobnie trafiłeś na jakiś wadliwy egzemplarz z którym nie wiedzieli co zrobić w serwisie. Co do baterio to spokojnie wytrzymują 10 h. (wszystko zależy do ustawień wyświetlacza). Poprzednio używałem garmina i jeżeli chodzi o funkcje nawigacyjne to mio bije garmina na głowę. Po drugie garmin niestety nie ma dużej nawigacji rowerowej w ofercie. Ogólnie do tej pory jestem zadowolony. Podtrzymuję nawigacja działa bez zarzutów Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi