Mlodyrider Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Kierownica w moim rowerze obraca się z oporem. Stery kupiłem nowe i nadal to samo. Widelec ma nabitą nową gwiazdkę i był docinany. Jakieś porady jak to naprawić?
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Poluzować. Nie skręcasz tego przypadkiem za mocno?
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Pamiętasz kolejność? luzujesz mostek dwoma przeciwstawnymi śrubami. Wtedy kasujesz górną śruba luz na sterach (ma się obraca lekko ale bez luzu) to naprawdę lekko się dokręca.Jak tylko luz zniknie dokręcasz mostek. Jeśli stery są nowe to nie ma siły. Musi działać o ile prawidłowo je poskładałeś. PS. Z linkami i ich długością wszystko ok?
Mlodyrider Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 Próbowałem regulować to tą śrubą. Śrubę dokręcam lekko i kierownica obraca się normalnie ale jest luz. Dokręcam śrubę mocniej i nie ma luzu ale kierownica kręci się ciężko A linek nie mam bo to bmx
seraph Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Jak sprawdzasz ten luz i o ile mocniej wtedy dokręcasz? Może rzeczywiście źle poskładałeś?
Rowerowa Szajba Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 A to sa łozyska kółkowe czy maszynowe??? Jak kulki w koszyczkach to moze je odwrotnie załozyłeś i teraz sa takie objawy??
Mlodyrider Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 Godzinę temu, seraph napisał: Jak sprawdzasz ten luz i o ile mocniej wtedy dokręcasz? Może rzeczywiście źle poskładałeś? Po prostu czuje że nie ma luzu i dokręcam mocniej o jeden obrót 58 minut temu, Rowerowa Szajba napisał: A to sa łozyska kółkowe czy maszynowe??? Jak kulki w koszyczkach to moze je odwrotnie załozyłeś i teraz sa takie objawy?? Maszynowe i są założone dobrze
mareq Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Jak już nie ma luzu to po co jeszcze dociągasz? Nie wiem jak w przypadku sterów ale w mechanice to często się po dociągnięciu łożyska nawet luzuje o ćwierć obrotu.
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 21 minut temu, Mlodyrider napisał: Po prostu czuje że nie ma luzu i dokręcam mocniej o jeden obrót To już nie dokręcaj.
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 7 minut temu, Sziva napisał: To już nie dokręcaj. Dokładnie. Jak czujesz brak luzu to tak zostawiasz i dokręcasz mostek.
zuczek222 Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 1 godzinę temu, Mlodyrider napisał: Po prostu czuje że nie ma luzu i dokręcam mocniej o jeden obrót 1 obrót, przecież to bardzo dużo dla sterów
Rowerowa Szajba Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Ja jak nie czuję luzu nie dokrecam już.
Mlodyrider Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 Godzinę temu, Rowerowa Szajba napisał: Ja jak nie czuję luzu nie dokrecam już. No właśnie dokręcam tak mocna aż nie ma luzu ale kierownica obraca się ciężko. Gdy dokręcam lżej to jest luz ale kierownica kręci się normalnie
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Albo wyczujesz odpowiedni moment albo oddaj to komuś kto potrafi to zrobić. Tutaj nawet 1\4 obrotu ma ogromne znaczenie. Oczywiście o tym ze rower musi stać na kołach jak to regulujesz wiesz?
Mlodyrider Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 25 minut temu, zibi_j1 napisał: Albo wyczujesz odpowiedni moment albo oddaj to komuś kto potrafi to zrobić. Tutaj nawet 1\4 obrotu ma ogromne znaczenie. Oczywiście o tym ze rower musi stać na kołach jak to regulujesz wiesz? Spróbuję to zrobić Rower stoji na kołach
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Możliwe że górny kapsel sterów opiera się o miskę lub ramę i trze. 1
Mlodyrider Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) 5 godzin temu, zibi_j1 napisał: Albo wyczujesz odpowiedni moment albo oddaj to komuś kto potrafi to zrobić. Tutaj nawet 1\4 obrotu ma ogromne znaczenie. Oczywiście o tym ze rower musi stać na kołach jak to regulujesz wiesz? Już chyba wiem co jest przyczyną. Poprzedni właściciel widelca szlifował go bo niechciał mu wejść mostek przez co mój mostek ma luzy. (Stery już wyregulowałem i kręcą się normalnie) Ktoś wie czy da radę to naprawić? Edytowane 27 Lutego 2020 przez Mlodyrider
Motke Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 10 godzin temu, Mlodyrider napisał: Poprzedni właściciel widelca szlifował go bo nie chciał mu wejść mostek przez co mój mostek ma luzy. Ktoś wie czy da radę to naprawić? Jeśli to są naprawdę duże luzy to wytnij arkusz blaszki aluminiuwej z puszki od napoju a potem wytnij z niej odpowiedni pasek i wciśnij między mostek a rurę (jako wypełniacz)
Mlodyrider Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) Edytowane 28 Lutego 2020 przez Mlodyrider
Kruk Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Serio jak zobaczyłem to aż na głos powiedziałem " O Boże..." Nic Ci nie pozostaje albo wymiana mostka albo blaszkę dotnij moooże pomoże
Gość Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Mi odebrało głos i nawet nie wiem jak to skomentować...
zenobek Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Ale rzeźnia!!! Tak to nawet ja nie potrafię. Weź wymień ten widelec. Ja bałbym się jeżdzić na wynalazkach poprzedniego właściciela. Czy to na pewno aby jego jedyny wynalazek? Co jeszcze wymyślił poprzedni właściciel. Strach!
Rekomendowane odpowiedzi