Skocz do zawartości

Bałtyk od granicy do granicy, czerwiec 2020

Paweł_Kalisz_93

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł_Kalisz_93
Opublikowano

Witajcie!

Poszukuję partnera lub partnerki na moją pierwszą wyprawę Polskim wybrzeżem. Plan jest taki by przejechać od granicy Niemieckiej do Obwodu Kaliningradzkiego poruszając się jak najbliżej morza, w dużej mierze szlakiem R10.

Mam 26 lat i od zeszłego roku jestem szczęśliwym posiadaczem gravela i konta na Stravie  wcześniej jeździłem trekkingiem i szosą. To będzie moja pierwsza wyprawa. Jeśli chodzi o przygotowanie kondycyjne to pokonuję tygodniowo średnio dwie trasy między 70 a 150 km, o ile życie zawodowe pozwala. Zimą raczej biegam i sporadycznie jeżdżę, ale staram się regularnie chodzić na basen i na siłownię. Obecnie mieszkam w Kaliszu a na miejsce startu dotarłbym pociągiem.

Trasę chciałem rozpocząć w Świnoujściu, zaliczyć zachodnią granicę i kierować się wybrzeżem w stronę wschodnio-południowej granicy kraju, gdzie po dotarciu nieopodal granicy koło Nowej Karczmy kierowałbym się z powrotem w stronę Elbląga albo trójmiasta (kwestia dogadania trasy przed wyjazdem, w grę wchodzi jeszcze Malbork). Jeśli chodzi o noclegi to raczej preferuję namiot, ale nie musi to być codziennie nocleg w namiocie. Jeśli sytuacja by tego wymagała to spanie na dziko też wchodzi w grę, ale ktoś by mnie musiał wprowadzić bo nie mam z takim doświadczenia. Dziennie chciałbym przejechać między 100 a 120 km, żeby na spokojnie mieć kilka chwil żeby podziwiać widoki i na regenerację. Jeśli chodzi o zwiedzanie muzeów to za tym nie przepadam, ale punkty widokowe, warte zobaczenia rzeczy i otwarte skanseny przelotnie jak najbardziej. 

Całkowity dystans który pokazuje mi ślad GPX na stravie to 794 Km. Myślę że spokojnym tempem udałoby się pokonać trasę w 8 dni, ponieważ nie chcę cisnąć na siłę. Chcę tylko przed wyjazdem zaplanować mniej więcej odcinki na każdy dzień. Jeśli chodzi o deszcz to nie jest dla mnie komfortowa jazda w dużym deszczu, ale lekka mżawka nie powinna być dla mnie problemem. Co do trasy to dobrze ją (jak wspomniałem) mieć zaplanowaną, ale jestem elastyczny jeśli chodzi o jakieś bliskie trasy ciekawe miejsca do zobaczenia albo zmianę minimalną trasy z uwagi na nawierzchnię bo kto by chciał się bić przez piach "Bo tam trasa biegnie". Preferuję asfalty,szutry i twarde ścieżki.

Co do kuchni to chciałbym kolacje i śniadania jeść przy namiocie, w ciągu dnia też można gdzieś w fajnym punkcie sobie zrobić świeżą kawę, a obiady raczej w pkt gastronomicznych. Tutaj też o ile śniadania i kolacje pod namiotem, to w ciągu dnia nie widzę problemu żeby się zatrzymać gdzieś w takim punkcie - jedyne co to nie lubię tłumów a to jednak będzie czerwiec także "Relanium i na obiad" 🤣 

Właśnie! Budżet. Na wyprawę będę przygotowany w budżecie około 1000-1200 złotych i myślę że to wystarczy. Wyjazd chciałbym zacząć mniej więcej 1 czerwca, ale jeśli chodzi o daty to jeszcze jest trochę czasu żeby zaplanować urlop

Serdecznie zapraszam na przygodę ^^

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mniej więcej w połowie lipca,wyjeżdżamy z młodym kolegą z Lubuskiego na Wybrzeże. Dojeżdżamy do Dziwnówka i również jak najbliżej morza,chcemy dojechać na Hel. W drodze powrotnej z Gdyni do Z. Góry pociągiem. Dojazd do morza chcemy zrealizować w 2 dni(150 km dziennie) Na Hel chcemy dojechać w trzy dni: 100 km,100km i 145km. Wszystko zależy od tyłków czy wytrzymają +/- 8 godzin w siodłach dziennie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Udało Ci się? Mam zamiar zrobić podobną podróż zaczynając od Świnoujścia.

Opublikowano

Udało. Młody okazało się w ogóle prawie nie jeździł. Nad morze do Dziwnówka dojechaliśmy w 3 dni. Potem Dziwnówek-Ustronie Morskie, Ustronie Morskie-Jarosławiec,Jarosławiec-Łeba,Łeba-Hel. Wszystko pykło poza tyłkiem. 2 tygodnie przed wyjazdem,kupiłem siodełko Specialized Romin Evo Gel Comp. Zrobiłem na nim 200 km i wydawało się że bedzie OK. A jednak po 3 dniach załapałem odparzenie na lewek kości kulszowej i mimo smarowania,po 70-80 kilometrach dyskomfort wracał. Dopiero po powrocie wróciłem do WTB ale Silverado i jest super.

W moim wątku jest trochę więcej:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Świetna wyprawa. Ja planowałam w tym roku przejechanie trasy Świnoujście - Gdańsk, ale pandemia pokrzyżowała moje plany.

Opublikowano

Fajna trasa . Pytanie takie - są po drodze jakieś wiaty gdzie można na szybkiego przekimać tak mniej więcej w połowie dystansu ?

Opublikowano

W okolicach Władysławowa coś widziałem. Co do wcześniejszego odcinka nie powiem ci,bo podróż rozkładalismy na 4-6 godzin z odpoczynkami. Po prostu nie zwracaliśmy na te wiaty uwagi a sama jazda na Hel nie biegła ściśle wzdłuż R10. Jadąc z Jarosławca pojechaliśmy przez Słupsk by nie robić pętelki do Ustki i minąć bagna. Jechaliśmy drogą 213 do Wicka,by zjechać na 214 do Łeby.