ByQ94 Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Dobry wieczór. Dawno mnie nie było i w sumie dwa lata nie jeździłem ze względów zdrowotnych. W temacie upgrade jestem zielony i tutaj pytania. Czy na obecnej ramię i amortyzatorze mogę wrzucić koła 29cali? Jak ewentualnie najkorzystniej przerobić z 27,5 na 29. Aktualnie rower 27,5 koła kupiłem około dwa lata temu i trochę mi szkoda bo płaciłem około tysiąca złotych. Chciałem sprzedać ale patrząc na małe zużycie nowych części ( 650km ) nie opłaca się dlatego chciałbym coś zmienić. Specyfikacje : Rama : RAID 27.5" ALLOY 6061 DISC Widelec : SUNTOUR SF14XCR AIR RL-R-27.5" 100mm with Remote Stery : FSA NO. 10 ZS 50/44 1.6 TOP CAP Suport : XTR SM BB93 Korba : Deore XT M8000 Sztyca : LAPIERRE RAID SP-DC1 Ø: 31.6mm L: 350mm Kierownica : LAPIERRE RAID HB-RB11L W: 720mm R: 15mm Ø: 31.8mm Przerzutka Przód : BRAK Przerzutka Tył : Shimano Deore XT RD-M8000 SGS Chwyty : ESI extra Chunky Hamulce : Shimano HYDRAULICZNE BRM355 Manetka : Shimano Deore XT M8000 Zębatka Przód : HCC Components owal 34t Łańcuch : KMC x11 SL GOLD Kaseta : SunRace MX8 x11 11-46 Obręcze Kół : DT Swiss 453d Piasty : Novatec 771 Szprychy : Sapim lider 2,0 Opony : Maxxis Ikon 2.2 / Schwalbe Big Ben 2.0 Siodło : WTB Rakieta V Pro Saddle Waga : ~11,9 kg Dziękuje za pomoc k przepraszam za brak podstawowej wiedzy jednak logicznie patrząc jest to niemożliwe choć widziałem różne cuda dlatego pytam.
seraph Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Przy założeniu, że szerokość opony się nie zmienia to koło 29' ma o 2 cm większy promień niż 27.5' (622 mm vs 584 mm średnicy obręczy). Pewnie zwyczajnie Ci to nie wejdzie w widełki, albo wejdzie, ale miejsca na swobodne wirowanie koła już nie będzie. Poza tym uniesienie suportu i całego roweru o 2 cm to dużo i popsułoby prowadzenie. 26 na 27,5 jeszcze idzie przerobić, bo jest realnie 12,5 mm różnicy na promieniu.
Accent_Szaj Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Że tak zapytam.Po co taka operacja? Kupiłeś jakieś super koła 29" w rewelacyjnej cenie?
ByQ94 Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 5 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Że tak zapytam.Po co taka operacja? Kupiłeś jakieś super koła 29" w rewelacyjnej cenie? Szczerze mówiąc nic nie kupiłem pytam orientacyjne czy jest w ogóle sens to zmieniać jeżeli jednak nie to zmieniłbym amortyzator w tym 27,5. Pytam czysto teoretycznie.
365 Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Jeździłem na 27,5 i miałem ten sam dylemat. Ostatecznie zmieniłem rower. Możesz kupić koła 28" i założyć trochę węższe opony. Powinno zagrać. Zamiast Mtb będziesz miał cross-a.
Franz Mauer Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Poszukaj na forum wpisy @Antyszprycha. Bodajże on robił taką operację. Powinny być zdjęcia.
365 Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Szeroka tylna opona MTB może się nie zmieścić w ramie. Warto powierzyć rozstaw tylnych widełek uwzględniając większą średnicę obręczy.
leejoonidas Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Robiłem takie rzeczy i przedni widelec dostosowany do kół 27,5"pozwoli na wsadzenie opony w maksymalnym rozmiarze 29x2.0", ale i tak bezpieczniej będzie wsadzić 29x1,9", prześwit między oponą a widelcem będzie na poziomie 4-5mm. Tylny wideł przeważnie ma większy zakres tolerancji.
ByQ94 Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 4 godziny temu, 365 napisał: Jeździłem na 27,5 i miałem ten sam dylemat. Ostatecznie zmieniłem rower. Możesz kupić koła 28" i założyć trochę węższe opony. Powinno zagrać. Zamiast Mtb będziesz miał cross-a. Ogólnie nie napisałem dość istotnej kwestii. Rower używam praktycznie tylko do dojazdów do pracy i mam założony mostek regulowany ponieważ potrzebuje jeździć w pozycji bardziej wyprostowanej ze względu na 4 przepukliny w odcinku lędźwiowym. 🤷🏼♀️
seraph Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 To nie lepiej zmienić rower na adekwatny do zastosowania i wymogów "anatomicznych"? Np jakiś trekking, albo cross o łagodnej geometrii? Zarobisz jeszcze na tym. Obecnie to tak trochę jakbyś jeździł do pracy Porsche Cayenne zamiast zwykłym Golfem.
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 7 minut temu, ByQ94 napisał: potrzebuje jeździć w pozycji bardziej wyprostowanej ze względu na 4 przepukliny w odcinku lędźwiowym. 🤷🏼♀️ Jazda w pozycji wyprostowanej to złudzenie odciążenia kręgosłupa i bzdurny mit powielany przez wiele osób. Im bardziej wyprostowany siedzisz tym większy nacisk na lędźwie wywierasz bo ciężar z górnej obręczy przenosisz na tyłek. Pamiętaj że nie ma bardziej obciążającej kręgosłup pozycji niż siedzenie (nawet takie na krześle) a każdy wstrząs który gdybyś był pochylony zostałby zamortyzowany przez ruch bioder wali Ci po kręgosłupie. Kup dobrą sztyce amortyzowaną, bo wstrząsy są dla Ciebie najbardziej niebezpieczne i ustaw rower tak jak trzeba. Nie wiem jak masz ta przepuklinę usytuowaną ale często przy pochyleniu rozszerzają się przestrzenie międzykręgowe zmniejszając tym samym ucisk i dyskomfort. Nie poprzestawaj na rowerze. Przy swoim schorzeniu jeśli chcesz jakoś funkcjonować musisz wzmacniać gorset. polecam książkę "Ukryta Przewaga:
365 Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Jeśli to jedynie dojazdy to zmień jedynie opony, poczujesz różnicę jeśli opory toczenia będą mniejsze. A jeśli jest zwyczajnie niewygodny i powoduje problemy ze zdrowiem to może "poziomka"?
ByQ94 Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 2 godziny temu, zibi_j1 napisał: Jazda w pozycji wyprostowanej to złudzenie odciążenia kręgosłupa i bzdurny mit powielany przez wiele osób. Im bardziej wyprostowany siedzisz tym większy nacisk na lędźwie wywierasz bo ciężar z górnej obręczy przenosisz na tyłek. Pamiętaj że nie ma bardziej obciążającej kręgosłup pozycji niż siedzenie (nawet takie na krześle) a każdy wstrząs który gdybyś był pochylony zostałby zamortyzowany przez ruch bioder wali Ci po kręgosłupie. Kup dobrą sztyce amortyzowaną, bo wstrząsy są dla Ciebie najbardziej niebezpieczne i ustaw rower tak jak trzeba. Nie wiem jak masz ta przepuklinę usytuowaną ale często przy pochyleniu rozszerzają się przestrzenie międzykręgowe zmniejszając tym samym ucisk i dyskomfort. Nie poprzestawaj na rowerze. Przy swoim schorzeniu jeśli chcesz jakoś funkcjonować musisz wzmacniać gorset. polecam książkę "Ukryta Przewaga: Przepukliny w L4 i L5. Jaką sztyce kupić w takim razie? 2 godziny temu, seraph napisał: To nie lepiej zmienić rower na adekwatny do zastosowania i wymogów "anatomicznych"? Np jakiś trekking, albo cross o łagodnej geometrii? Zarobisz jeszcze na tym. Obecnie to tak trochę jakbyś jeździł do pracy Porsche Cayenne zamiast zwykłym Golfem. Szkoda mi trochę włożonych pieniędzy w ten rower płaciłem za niego około 3 tyś i włożyłem kolejne 3.
mareq Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Czego oczekujesz po zmianie na 29cali? Nawet jeśli udałoby się wsadzić większe koła to będą one na cieńszych oponach. Twój kręgosłup ci nie podziękuje za mocniejsze wytrząsanie. Tutaj chyba faktycznie najlepsza inwestycją będzie amortyzowana sztyca.
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 W MTB mam Suntour NCX i poza upierdliwym serwisem i łapaniem luzów na tulejkach sprawdza się. W zeszłym sezonie zrobiłem prawie 9 tys km na szosie. Też mam przepukliny. Kilka lat temu miałem operację. Za miesiąc czeka mnie kolejna. Nadal jeżdżę na rowerze. Teraz już tylko stacjonarnie.
Rekomendowane odpowiedzi