Skocz do zawartości

Kross Evado 4.0 rozbudowa

Zupa46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Zzastanawiam się nad rozbudową mojego Krossa Evado 4.0 2019r jako, ze sezon sie rozpoczyna ;) Generalnie roweru uzytkuje glownie na dojazdy do pracy 10km w jedna strone - głównie po asfalcie.

Planuje jednak zrobic na tym rowerze latem wschodnia sciane polski tj granice z ukraina i bialorusia :D

Czy podane ponizej komponenty pod rozbudowe napedu, wraz z hamulcami to dobry pomysl oraz czy beda pasowac do mojego roweru? 

Jestem otwarty na sugestie.

https://www.cyklomania.pl/shimano-grupa-deore-m6000-3x10rz,id9587.html

Pozdrawiam Serdecznie

Opublikowano

Odpowiedz sobie najpierw na pytanie, czego brakuje Ci w obecnym napędzie. Może wystarczy regulacja? Może zmiana kasety na taką z innym zakresem? Bo te Twoje modyfikacje to połowa wartości nowego evado...

Opublikowano (edytowane)

Kupilem ten rower wlasnie z mysla o przyszlej rozbudowie, rama mi pasuje wiec zamierzam troche poinwestowac w ten rower. 

Czy wszystkie elementy tego napedu sa kompatybilne z kross evado?

Jaki inny naped byscie proponowali zamiast tego 3x10? 

Edytowane przez Zupa46
Opublikowano
Kupilem ten rower wlasnie z mysla o przyszlej rozbudowie, rama mi pasuje wiec zamierzam troche poinwestowac w ten rower. 

A co ci nie pasuje w 3x10? Kolejne zmiany dla samych zmian?
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, zibi_j1 napisał:
3 godziny temu, Zupa46 napisał:

Pokaż więcej  

A co ci nie pasuje w 3x10? Kolejne zmiany dla samych zmian?

Generalnie wydaje mi sie taka ilosc przelozen zbedna poza tym montujac 2x10 troche go odchudze ;) Pytanie moje jest takie, czy przejscie ze stockowych komponentow napedowych na wyzsze wersjie takie jak proponowany przeze mnie wyzej deore sprawi, ze jazda stanie sie przyjemniejsza, tj. mniej sie bede meczyl na dluzszych trasach - jak wspomniany wyzej trip na jakies 400km, czy chociazby w drodze do pracy?

Jestem totalnym laikiem :)

Edytowane przez Zupa46
Opublikowano

To nie rower jedzie tylko ty. Choćbyś tam wsadził XTRa nie Twoje zmęczenie czy wydolność nie będzie to miało żadnego wpływu.

Opublikowano (edytowane)

Swojej siły i wytrzymałości nie zmienisz przez zmianę przerzutek. Jeśli obecne prawidłowo zmieniają przełożenia i łańcuch nie jest wyciągnięty to zostaje ci dbać o konserwację napędu.

Edytowane przez mareq
Zibi: pisaliśmy w tym samym czasie :) .
Opublikowano (edytowane)

Okej, dzięki za powstrzymanie mnie przed wydawaniem kasy w błoto.

Jeszcze jedno pytanie, Jak panowie oceniacie zastosowana w tym modelu rame?

Edytowane przez Zupa46
Opublikowano

Rama jak rama, zwykła, prosta budżetówka, kosmicznych technologii tam nie ma.

Opublikowano

Inwestowali byście w rower z taką rama,czy lepiej kupić nowy rower w razie większych inwestycji?

Opublikowano (edytowane)

Jakbyś chciał coś z tego zrobić to zostałaby tylko rama. Z ekonomicznego punktu widzenia idiotyzm. Każda złotówka jaką wrzucasz w jakiekolwiek ulepszenie tego roweru jest tak naprawdę stracona. Kupisz deore za tysiaka, kupisz koła za kolejnego tysiaka i widelec za trzeciego. Wyłożysz kupę kasy na rower, który będzie zbudowany na badziewnej ramie.

Takie apgrejdy mają jakikolwiek sens kiedy rama, którą posiadasz ma być "docelową", ma idealną dla Ciebie geometrię, właściwości itd. Nooo ale nie dotyczy to tak tanich i pospolitych komponentów.

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano

Na taką wyprawę to przede wszystkim dobrze trzeba opony dobrać. Jeśli sam asfalt to możesz jakieś slicki zamontować. Może ten 1000 zł lepiej w koła zainwestować? 

Opublikowano

O, dzieki za rzeczową odpowiedź. 

Jakie oponki, kola polecasz? Zakladajac 80% asfalt 20% po "polnych drozkach"? :)

Opublikowano

Oponka schwalbe maraton mondial. Bardzo fajna opona do podróżowania. 

Opublikowano

Dzieki, cos wiecej z kolami robic? Zmienic piasty np.? Slyszalem ze te fabryczne - GL-B01F-QR  to gowno (zreszta jak wszystkie komponenty w tym rowerze xD)

Opublikowano

do czasu zużycia komponentów nie rób totalnie nic. Z czasem jak będziesz jeździł a części będą się zużywać możesz się zastanawiać czy przy okazji robić upgrade czy nie.