Skocz do zawartości

Pukanie w kole Bontrager Line Comp 30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Posiadam Treka Slash 8 (2019)na oryginalnych kołach Bontragera. Problemem jest to ze występuje w tylnym kole równe pukanie, jeden raz na jeden obrót koła. Dzieje się to tylko wtedy kiedy jestem na rowerze, gdy podniosę rower problemu nie ma. Pedałowanie czy bez pedałowania to nie ma różnicy. 

Piasta przeszła serwis, szprychy dokręcone.

Proszę o pomoc ponieważ jestem osobą u której rower musi pracować jak masełko i ten dźwięk jest bardzo irytujący

267FD204-06B2-4582-93B5-72A76D20D623.jpeg 201C99C4-69DA-4C5B-A9AE-131E0A0FEAF5.jpeg

Opublikowano

Skoro poszła na serwis i dalej to samo to wymiana piasty.

Chyba że to może być, jarzemko sztycy, zacisk sztycy czy nawet same pedały skoro tylko przy pedałowaniu jak jesteś na rowerze.

Masz może jak podmienić koło i to sprawdzić? Wtedy byś mógł wyeliminować lub potwierdzić, że to koło.

Opublikowano
7 minut temu, Kruk napisał:

Zgadzam się z @Kruk

Reklamuj ponownie i poproś serwisanta aby przy tobie przejechał się na rowerze.

Tu nie ma co kombinować,tylko niech to naprawią.

Może być tyle rzeczy,że ciężko zgadnąć

• Łożyska
  • Bębenek 
  • Zacisk Hamulca
  • itd,itp....
Opublikowano

Spróbuje podmienić koło. Co do piasty ma ona około 400km przebiegu. 

Dodam ze dźwięk jest idealnie w tym momencie gdy ta sama część koła styka się z powierzchnią

Opublikowano
11 godzin temu, zenobek napisał:

Kamień (albo inny syf) w bieżniku?

Sprawdzałem bardzo dokładnie koło a potem umyłem

Opublikowano

Trochę mały przebieg na taką diagnozę, ale miałem podobną sytuację z kołem Bontragera i okazało się że obręcz jest pęknięta od wewnętrznej strony. Musiałbyś zdjąć oponę, dętkę (o ile masz) i zajrzeć pod taśmę na obręczy. Jednak jeśli nie skakałeś i nie miałeś żadnych "przygód" w terenie, to raczej nie powinno się zdarzyć tak szybko.

Opublikowano
14 minut temu, Rafu napisał:

Trochę mały przebieg na taką diagnozę, ale miałem podobną sytuację z kołem Bontragera i okazało się że obręcz jest pęknięta od wewnętrznej strony. Musiałbyś zdjąć oponę, dętkę (o ile masz) i zajrzeć pod taśmę na obręczy. Jednak jeśli nie skakałeś i nie miałeś żadnych "przygód" w terenie, to raczej nie powinno się zdarzyć tak szybko.

Ile miałeś przebiegu? Troszkę latałem😅

15 minut temu, Rafu napisał:

Pukanie było identyczne jak napisałem w opisie? Raz na obrót koła?

Opublikowano
Pukanie było identyczne jak napisałem w opisie? Raz na obrót koła?
Ja miałem przejechane ładnych parę tyś km, ale bez latania. Stukanie było raczej cykliczne, ale już nie pamiętam, czy raz na obrót koła.

Wysłane z mojego Pixel 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
18 godzin temu, Kruk napisał:

Chyba że to może być, jarzemko sztycy, zacisk sztycy czy nawet same pedały skoro tylko przy pedałowaniu jak jesteś na rowerze.

Masz może jak podmienić koło i to sprawdzić? Wtedy byś mógł wyeliminować lub potwierdzić, że to koło.

Podmieniłem koło i sprawa ucichła także 100% tylne koło. Zaraz zdejmę oponę i zobaczę czy czegoś nie ma w środku 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Udało się rozwiązać problem😁

Poszedłem do serwisu aby zdjęli mi opaskę na obręcz ponieważ siedziała tak mocno że bałem się ją zepsuć. Po zdjęciu opaski okazała się bardzo sztywna i gruba, praktycznie plastikowa. Wyrzuciłem ją i założyłem taką zwykłą bez tubeless. Nie zmieniłem nic więcej oprócz tej opaski. Po założeniu koła i krótkiej przejażdżce jest cisza. Myślę że to była ta opaska i oby ten problem znowu się nie pojawił.

Opublikowano

W takim razie zamykam, aby się nie powtórzyło, nie mniej wiesz że to na pewno tylne koło.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Siema.

Pisałem już o tym problemie ale teraz jest jeszcze gorzej. Można powiedzieć, że to pukanie mnie prześladuje. Przedstawię całą sytuacje ze szczegółami.

Od października/listopada zaczęło się pukanie w kole bontrager linecomp 30. Po zimowej przerwie nie wytrzymałem z tym dźwiękiem i oddałem koło na gwarancje. Trek podszedł bardzo szybko do całej sprawy i dostałem nowe koło bontrager linecomp 30, czyli takie same jak miałem. Na nowym kole przejechałem +/- 300km spokojnej jazdy bez pukania. Wczorajsza jazda na trasach enduro w Srebrnej ponowiła problem.

Koło po mocniejszej jeździe dostaje tego pukania. Po umyciu roweru problem ustaje, ale na chwile. 

Dodatkowo zmieniłem oponę, dętkę, opaskę i to nic nie dało. Myślę, że jest to obręcz, ponieważ nawet gdy zdejmę koło z roweru i nacisnę na koło to pukanie się pojawia. Pukanie pojawia się wtedy gdy strona obręczy naprzeciwko wentyla dotyka ziemi.

Rower to Trek Slash 8 2019

Poniżej link z filmikiem na którym słychać to :(

https://drive.google.com/file/d/156b9jb8bG9vWuA7Xz4f5c-lhOCgUP2aV/view?usp=sharing

• 1 rok później...
Opublikowano

Będę wdzięczny o informację czy udało Ci się z tym uporać, mam podobnie też w kole Bontragera?

• 1 miesiąc temu...
lopacinski.pawel
Opublikowano

Mialem tak w line elite. Do wymiany byly lozyska, potem znowu zaczelo pukac. Całe zapadki były w piachu, przeczyscilem i elegancko smiga