Skocz do zawartości

Unibike Crosfire Touring 2020

Hehenryk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry .

… szukałem roweru na wyprawy rowerowe . Założenia :

1. Napęd 3x - 9,10,11 obsługiwane przez klamkomanetki (wykluczone barendy) nieistotne jaki ważne żeby był 3x -szeroki zakres przełożeń i konieczne biegi ratunkowe przy długich stromych  podjazdach z sakwami . 

2. Kierownica baranek taka , żeby zmieścił się namiot o szerokości 45cm . -wyprostowana pozycja w górnym chwycie i niska przy wietrze czołowym - akceptuję szerokość kierownicy niezgodną ideą bikefittingu ;D 

3. Amortyzator ; )  z blokadą  - często trafiam na drogi złej , bardzo złej jakości , 15-20 km po bruku daje we znaki.

4. Rower ma być solidny, co w konsekwencji daje -ciężki. Nie stanowi to problemu 1-2 kg więcej (mogę się zatrzymać i odpocząć no i przecież ma być napęd 3x).

Na rynku nie znalazłem roweru spełniającego powyższe wymagania więc zbudowałem to ; )

Rower został kupiony jako nowy , unibike crosfire rocznik 2020. 

Zmieniłem cały kokpit :

Kierownica ergotec  480mm ( na żywo nie wygląda tak szeroko - obiektyw szerokokątny telefonu)

mostek regulowany ergotec pozwoli na ustalenie właściwej pozycji -później zmienię lub nie .

Owijka z decathlonu za 19zł ( być może zmienię ustawienie klamek i nie będzie jej szkoda, po ustaleniu ostatecznej pozycji dojdzie druga warstwa owijki).

Klamkomanetki sora 3x9 ,co wymysiło zmianę zacisków na mechaniczne sora . Siła hamowania jest zadowalająca nawet przed ich dotarciem .

Rower ma założony , czego nie ma na zdjęciach , bagażnik Sport Arsenal nośność chyba 30kg.

Pedały spd shimano 535 przebieg ok 80tyś. km ( nigdy nie rozbierane - czasami dostały smar po odsunięciu uszczelnień i zdjęciu korka na osi . Mają małe luzy , ale do zaakceptowania. 

Siodełko salle italia x1 ze starego roweru (na zdjęciu jeszcze oryginalne  )

Podpórka zostaje , jest niezbędna podczas postoju z sakwami . 

Rower w tej formie jest konsekwencją założeń 1.2.3.4  . 

Jeśli będziecie zainteresowani jak się tym jeździ to mogę napisać za jakiś czas . 

Dziękuję za uwagę , a tym co dobrnęli do końca gratuluję ;) 

unibike małe 1 .jpg unibike małe 2 .jpg

Edytowane przez Hehenryk
  • Lubię to! 4
Opublikowano

Może niezbyt pięknie, ale funkcjonalnie . Też bym do swojego roweru baranka chciał założyć , ale zmiana hamulcy, przerzutek trochę mnie przytłacza. O ile było by prościej gdyby można było kupić klamkomanetki, podłączyć wszystko i już.  Wtedy już bym miał swojego monster crossa🤘

• Lubię to! 1
Opublikowano

Trochę to bez sensu jak dla mnie, ale najważniejsze żebyś ty był zadowolony. Ja bym wolał gravela zamiast czegoś takiego. Kiedyś stałem przed możliwością zakupu Neona jak jeszcze Unibike robił rowery szosowe. Chociaż graveli to Unibike w ogóle nie ma. Jakby ktoś z Unibike zobaczył twój post to kto wie, może złapali by inspiracje na wprowadzenie ich do oferty.

• Lubię to! 1
Opublikowano

" starcza ciebie na ten rower" 

Wąskie klasyczne złapanie kierownicy to tak jak z kiera prosta ale rosciagniecie się na łapy to już dość daleko... 

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Seban napisał:

Trochę to bez sensu jak dla mnie, ale najważniejsze żebyś ty był zadowolony. Ja bym wolał gravela zamiast czegoś takiego. Kiedyś stałem przed możliwością zakupu Neona jak jeszcze Unibike robił rowery szosowe. Chociaż graveli to Unibike w ogóle nie ma. Jakby ktoś z Unibike zobaczył twój post to kto wie, może złapali by inspiracje na wprowadzenie ich do oferty.

Ten projekt powstał bo gravel nie do końca spełniał moje oczekiwania . Gdzieś musiał być kompromis , a ten jest bezkompromisowy jeśli można tak powiedzieć 😉. Dołączę zdjęcia z bagażnikiem , wygląda bardziej proporcjonalnie .Może tego nie widać , ale rower jest przemyślany 😉 . Sprzęt ma jeździć i cieszyć , a ten cieszy ( mnie) .

2 godziny temu, revolta1 napisał:

" starcza ciebie na ten rower" 

Wąskie klasyczne złapanie kierownicy to tak jak z kiera prosta ale rosciagniecie się na łapy to już dość daleko... 

Podoba mi się to określenie "starcza ciebie ..." Kiedyś trochę się ścigałem w MTB tzn był koniec ubiegłego wieku 😉. Rower był dosyć długi , a mostek na minus 10 stopni + rogi i było podobnie . Łapy są faktycznie dosyć daleko , ale jak widzisz kierownica jest wysoko . Mam do wyboru wysoką pozycję przy górnym chwycie ,wyciagnietą przy chwycie na łapach i niską w dolnym . Pewnie po pierwszej wyprawie będą korekty , zobaczymy . Na razie jestem zadowolony z dzieła . 😉 Napiszę jak zrobię nim trochę kilometrów.  

Opublikowano

I ok. Jak mówisz po pierwszych km będziesz wszystko wiedział 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja uważam, że zbyt sztywno u nas ludzie podchodzą do tematu rowerów. Każdy składa rower tak ,żeby było mu wygodnie i o to chodzi  . To dokładnie tak jak z tematem stopek czy błotników. Wszyscy wiedzą,  że to wyglądu nie poprawia ,ale jak bardzo się przydaje. Mi ten projekt bardzo przypada do gustu i nie raz myslalem o takiej przeróbce. Robiac długie  trasy na mtb dodatkowe chwyty bardzo się przydają. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ciekawe podejście do tematu. Czy przewidujesz dodatkowy bagażnik z przodu czy sam namiot wystarcza żeby wyważyć rower?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Najważniejsze, żeby Tobie dobrze się jechało i sprawiało frajdę, ale w mojej opinii projekt bezsensowny. Sama geometria roweru nie do końca sprzyja zastosowaniu baranka i realnym korzyściom z jego możliwości. Amortyzator jak wynika z mojego doświadczenia w tego typu kolarstwie wyprawowym jest całkowicie zbędny, jeżeli już, to jakiś dobry powietrzny a jak wiadomo w rowerzę za tę cenę wrzucają najcięższe, słabo uginające sie kowadła. Powiem więcej, znacznie wygodniej jeździ mi się na sztywnym karbonowym widelcu niż na starym trekkingu z amorem Suntoura... Napęd Sora 3x9 jest znacznie mniej uniwersalny niż dowolna Deorka, czy też najnowszy napęd 2x10/2x11 Shimano GRX w gravelach. Wszystko zależy od doboru kaset. korb i stopniowania. Też już ze swojego doświadczenia mogę rzec, że GRX 2x11 sprawdza się dużo lepiej, niż deorka 3x10, a co dopiero strcite szosowa Sora 3x9. Także według mnie ten zabieg został w tym projekcie mało przemyślany. Ciężkość roweru nie jest równa jego solidności. Na ciężar mogą składać się dużo ważące, a przy tym mało wartościowe i ograniczające podzespoły takie jak sztyca, tudzeż wspomniany już amortyzator.

• Lubię to! 1
Opublikowano
13 minut temu, Atlantis napisał:

Najważniejsze, żeby Tobie dobrze się jechało i sprawiało frajdę, ale w mojej opinii projekt bezsensowny. Sama geometria roweru nie do końca sprzyja zastosowaniu baranka i realnym korzyściom z jego możliwości. Amortyzator jak wynika z mojego doświadczenia w tego typu kolarstwie wyprawowym jest całkowicie zbędny, jeżeli już, to jakiś dobry powietrzny a jak wiadomo w rowerzę za tę cenę wrzucają najcięższe, słabo uginające sie kowadła. Powiem więcej, znacznie wygodniej jeździ mi się na sztywnym karbonowym widelcu niż na starym trekkingu z amorem Suntoura... Napęd Sora 3x9 jest znacznie mniej uniwersalny niż dowolna Deorka, czy też najnowszy napęd 2x10/2x11 Shimano GRX w gravelach. Wszystko zależy od doboru kaset. korb i stopniowania. Też już ze swojego doświadczenia mogę rzec, że GRX 2x11 sprawdza się dużo lepiej, niż deorka 3x10, a co dopiero strcite szosowa Sora 3x9. Także według mnie ten zabieg został w tym projekcie mało przemyślany. Ciężkość roweru nie jest równa jego solidności. Na ciężar mogą składać się dużo ważące, a przy tym mało wartościowe i ograniczające podzespoły takie jak sztyca, tudzeż wspomniany już amortyzator.

Masz rację , ale nie zapominaj , że jak by to nie zabrzmiało jest to projekt budżetowy 😉. Grx to wymiana korby kasety i innych ...  Gotowy rower na grx to inna kasa i brak amorka . Amorek  z wagą 2,4 kg nie przeszkadza  . Nie musi tłumić , wybierać nierówności wielkości ziaren grochu 😀. Będzie potrzebny jak dojadę do 20km drogi brukowej (sprawdzone) . Jak ten "amor" 😉 się zużyje to zastanowię się co dalej :sztywne cromo , alu czy karbon . Koniecznie z otworami pod low ridera . W oryginalnych crossach znaczna część wagi rowerzysty spoczywa na siedzeniu , ja mam wyciągnięta pozycję i amor jest ok.  powietrznego nie przewiduje ze względu na skomplikowaną konstrukcją .Mam 50 lat i wiem czego potrzebuję , takie rowerowe doświadczenie życiowe 😉. Lubię "kombinować" z rowerami . Poprzednim jeździłem ponad 20 lat . Wyścigi MTB elity i mastera . Później służył jako wyprawówka . Gripy , xtr przód , ultegra z długim wózkiem tył (działało) . Byłem świadkiem burzy w prasie rowerowej jak Shimano wprowadziło napęd 3x9 :to się nie da , będzie nieprecyzyjne , piasek i patyki itp . Tom Ritchey zaproponował   napęd 2x i też był krytykowany , no i Gary Fisher wprowadził koło 29 . W starym rowerze pęka główka ramy , gdyby nie to służył by mi dalej . W necie nie znalazłem dużo informacji na temat podobnych rowerów , cieszy mnie , że komentujecie  i macie wątpliwości czy to ma sens . Może dzięki temu ktoś zaoszczędzi pieniądze i pójdzie inną drogą lub przeciwnie , zrobi podobny projekt . 

3 godziny temu, IOO napisał:

Ciekawe podejście do tematu. Czy przewidujesz dodatkowy bagażnik z przodu czy sam namiot wystarcza żeby wyważyć rower?

W dalszej przyszłości planuje założyć bagażnik z  pod sakwy z platformą coś takiego jak  BLACKBURN. Namiot z przodu trochę pomaga w dociążeniu przodu , jak pchasz 5km po piachu to docenisz każdy kg z przodu 🙂. Jeśli chodzi o objętość to 2x 30l crosso wystarczy . 

Opublikowano

Przez kilka miesięcy biłem się z myślami. Czy warto? Czy to ma sens? Twój projekt uświadomił mi ,że tak. Już zrobiłem wstępne rozeznanie. Budżet nie pozwala mi na tą chwilę na  zakup wszystkiego od razu  . Muszę skompletować wszystko powoli i będę składał. Może potem uda się odsprzedać kilka rzeczy z aktualnej konfiguracji.  I wiem ,ze niejeden powie , że gravel to było by rozwiązanie. Tak już jest ,że trzeba siły na zamiary mierzyć,  a nowe gravele mogę jedynie na zdjęciach pooglądać.  Mam nadzieje ,że niedlugo bede mógł swojego barana zaprezentować   .

Opublikowano
Godzinę temu, elmapeto napisał:

Przez kilka miesięcy biłem się z myślami. Czy warto? Czy to ma sens? Twój projekt uświadomił mi ,że tak. Już zrobiłem wstępne rozeznanie. Budżet nie pozwala mi na tą chwilę na  zakup wszystkiego od razu  . Muszę skompletować wszystko powoli i będę składał. Może potem uda się odsprzedać kilka rzeczy z aktualnej konfiguracji.  I wiem ,ze niejeden powie , że gravel to było by rozwiązanie. Tak już jest ,że trzeba siły na zamiary mierzyć,  a nowe gravele mogę jedynie na zdjęciach pooglądać.  Mam nadzieje ,że niedlugo bede mógł swojego barana zaprezentować   .

To powodzenia w realizacji , ale jeśli czekałeś pół roku to poczekaj jeszcze kilka dni i powiem Ci jak się tym jeździ . Najlepiej uczyć się na cudzych błędach 😉

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

No i ponad stówka zrobiona . Jeden wyjazd 50km i 500m przewyższeń , większość po asfalcie , trochę bruku i lekki teren ze stromym podjazdem i zjazdem. okolice Łagiewnik i Niemczy. 

Rower spełnia moje oczekiwania , jest taki jaki miał być , pozycja wygodna , daje wiele chwytów . Zakres przełożeń optymalny , przydały się przełożenia 26x32 , dałbym radę na gravelowych 36x32 , ale pewnie nogi bym zakwasił  . Dodam , że jechałem tylko lekko obciążonym rowerem . Krótki odcinek prowadził po bruku , na próbę zablokowałem widelec i różnica jest bardzo duża , wybór amortyzowanego uważam za właściwy. Manetka do blokady widelca wymagała dorobienia nowej obejmy , blokada jest na kierownicy bliżej mostka i nie dała się jej  zablokować bo opierała się o grubszą w tym miejscu kierownicę . Manetki sory z przerzutką tylną Alivio działa wyśmienicie ( jak na moje potrzeby oczywiście) dodatkowy bonus to funkcja trymowania na dużej i małej tarczy z przodu . Mechaniczne hamulce sora dają radę ,modulacja i siła hamowania ok. Na razie nic nie zmieniam , nawet ciężka amortyzowana sztyca zostaje , zastanowię się co z nią zrobić jak dostanie luzów . Dołożyłem drugą owijkę i będę mógł latem jechać czasem bez rękawiczek (ładnie opalę dłonie : ) . Bliżej lata założę nakładki na pedały SPD lub wymienię na platformy SPD , żebym mógł jeździć czasami w sandałach. W tym roku zmieniłem stare sportowe dobrze wentylowane buty shimano ( miały 20 lat ) na turystyczne SHIMANO SH-MT301 są wygodnie , dobrze się w nich jeździ  i chodzi . Założyłem do nich bloki wielokierunkowe , świetnie nadają się do turystyki ale wg. mnie nie nadają się do sportu . SHIMANO SH-MT301 są czarne i nie wiem jak będzie z wentylacją podczas upałów więc sandały mogą być konieczne lub mile widziane 

Podsumowując jestem zadowolony ze swojego dzieła . 

profil szaj 1.jpg

Edytowane przez Hehenryk
  • Lubię to! 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na liczniku ponad 300km . Pozostaje potwierdzić to co napisałem wyżej .

Jeśli będę miał jakieś nowe informacje lub przemyślenia  to zapewne napiszę . 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ponad 1000km na kołach.  Jazda raczej w weekendy. Ze zmian to doszły blotniki i mostek 80mm. Pokręciłem tym regulowanym i doszedłem do wniosku że 80mm i +6⁰ będzie ok. Reszta działa tak jak w pierwotnych założeniach.  Jeszcze miesiąc i urlop, a wtedy wyprawa 😃

20200516_135138.jpg Edytowane przez Hehenryk
  • Lubię to! 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

...i po urlopie-wyprawie, dziesięć dni i 700km. Piła,  Borne Sulinowo, Szwajcaria Kaszubska, Biały Bór,  Debrzno Piła. Rower sprawdził się znakomicie, wygodny, szybki, komfortowy. Z nowości dołożyłem uchwyty na butelki przy goleniach amortyzatora. Zwiększył zapas wody przy noclegach bez dostępu do niej. 

20200624_175859.jpg 20200622_145125.jpg
  • Lubię to! 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.02.2020 o 05:25, IOO napisał:

Najnowsze przemyślenie to to , ze nie potrzebuję na razie bagażnika na przód. Przy wyjeździe z namiotem na 2 tygodnie tył nie jest mocno obciążony. Jest tam jakieś 17kg. 

Z przodu mam namiot ok 3kg i 3 litry wody na goleniach. jest stabilnie i dobrze pcha się w piachu 😉 

• Lubię to! 2