Skocz do zawartości

[Pęknięcie ramy] Dartmoor Primal 27,5

Pawel20044

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio kupiłem rower a mianowicie dartmoora primala, jeździłem nim wczoraj i dzisiaj a tu nagle zobaczyłem to. Nie co się stało nie wiem czy to ja zrobiłem ale nie skakałem czy to będzie przeszkadzało i czy jest możliwość że pęknie mi rama całkowicie. Oddawać go do sprzedawcy? Czy jeździć tym bo się nic nie stanie? 

87861942_229373988232648_4382198661602344960_n.jpg 87455260_129503645101809_8080505033507995648_n.jpg
Opublikowano

Tak. Można jeździć na takiej ramie? Pęknie w tym miejscu całkowicie?

Opublikowano

Jeśli kupiłeś od osoby prywatnej prawdopodobieństwo, że odzyskasz pieniądze jest bardzo małe.

Przyjrzałeś dokładnie czy to pęknięcie rury czy może tylko sam lakier? Z zdjęcia nie jestem w stanie stwierdzić co dokładnie się stało.

Opublikowano

Tak jest to pęknięcie ramy bo można tam włożyć ostrze nożyka do tapet

Opublikowano

Jeśli pękła rura to rama jest już w zasadzie trupem. Ile wytrzyma nie wiem. Dzień, dwa a może miesiąc. Tego nikt nie jest w stanie określić.

Szczęście w nieszczęściu, że ramy Primala nie są horrendalnie drogie. Zbieraj kasę na nową.

Opublikowano (edytowane)

A dało by coś gdybym oddał ramę do zaspawania?

Edytowane przez Pawel20044
Opublikowano

Rama może pęknąć od skakania.

Rama albo do zespawania albo do zwrotu.

Opublikowano

Uczciwy spawacz Cię z tym pogoni. Cieniowane alu w takim miejscu (środek rury) spawać nie warto. Będzie bardzo trudno i pęknie od naprężenia zaraz obok spawu przy pierwszej okazji.

Walcz ze sprzedawcą lub zbieraj na nową ramę.

Opublikowano

Można też zrobić tak że w tym miejscu to rozwiercić na okrągło by pęknięcie nie szło dalej.

Opublikowano

pytanie - po co? Ta rama to szrot a próby jej ratowania to tylko kuszenie losy i zaklinanie rzeczywistości. Na razie jest pęknięta rama, jeździć, obserwować, zobaczymy co pęknie dalej - obojczyk, podstawa czaszki, może coś innego - zależy jak się wydzwoni

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 23.02.2020 o 19:02, Pawel20044 napisał:

Tak jest to pęknięcie ramy bo można tam włożyć ostrze nożyka do tapet

Jak długą masz sztycę i jak głęboko wchodzi w ramę?

Opublikowano
14 godzin temu, Motke napisał:

Jak długą masz sztycę i jak głęboko wchodzi w ramę?

Haaaa no to jest dobre xD 

Jak masz zamiar jeździć na tym szrocie,to fakt kup sobie jakąś sztyce pod tą ramę utnij mocowanie i wsadź w środek pękniętej rurki.W razie czego może nie zginiesz,a tylko skończysz na wózku 

A tak na poważnie to nie kombinuj tylko kup inną ramę

Opublikowano

Dobra Panowie zamykam wiadomo co jest i jak. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...