Zabro Opublikowano 23 Lutego 2020 Opublikowano 23 Lutego 2020 Dzień dobry, Przeszukałem forum ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Mianowicie mam dziwne uczucie, jakby drętwienie w małym palcu u prawej stopy podczas pedałowania. Czy to w butach treningowych na siłownie na rowerze stacjonarnym, czy w butach spd na rowerze. Dodam, że wcześniejsze sezony jeździłem na rowerze w normalnych butach i nie odczuwałem dyskomfortu. Co to może być? Pozdrawiam, Arek
Gość Opublikowano 23 Lutego 2020 Opublikowano 23 Lutego 2020 Wysokość siodełka pozostała ta sama? Porównaj grubość podeszwy w jednych i drugich butach, a potem dostosuj wysokość siodełka. Pewnie tutaj jest problem.
Chrismel Opublikowano 23 Lutego 2020 Opublikowano 23 Lutego 2020 3 godziny temu, Zabro napisał: Co to może być? Stawiam na za wąskie buty. Miałem podobny problem i rozwiązałem go kupując szerokie buty. Tyle że jeżdżę na platformach więc miałem odrobinę ułatwione zadanie. Napisałem odrobinę bo jedyne szerokie buty trekkingowe jakie udało mi się znaleźć robi firma Keen. Buty pozostałych firm bardzo niewiele różnią szerokością i oscylują w granicach 10-10,5 cm. Natomiast Keen ma ponad 11. Nie sądzę żeby tak szerokie buty można było kupić pod SPD ale możesz spróbować poszukać jak najszerszych. Nawet 0,5 cm zrobi dużą różnicę.
Yan Opublikowano 23 Lutego 2020 Opublikowano 23 Lutego 2020 Miałem problem z drętwiejącymi stopami ale przy butach snowboardowych. Problem było że od góry za mocno naciskały mi na żyły i prędzej czy później drętwiały. Jak masz spd na rzepy to po protu poszczególne sekcje mniej ściągaj, testuj. Jak masz wiązane to jedynie możesz słabiej związać.
Zabro Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Ciężko powiedzieć czy to buty. Bo w zwykłych treningówkach na siłownie (które są luźne) tez odczuwam ten dyskomfort na rowerze stacjonarnym na platformach - wtedy pomaga mi to ze stopę przesuwam delikatnie do tyłu i jest ok. na spd (sidi eagle 7) wygląda na to, że nie mogę przesunąć bloku do przodu - przynajmniej ja nie widzę takiej możliwości. Pojechałem się teraz jeszcze karnąć w ramach testów z luźniej zapiętymi rzepami, kombinowałem z wysokością siodełka i to samo - po 10 minutach dyskomfort. Uważam, że buty leżą mi na stopie idealnie, mam szczupłą stopę z niskim podbiciem. No i problem dotyczy tylko jednego palca. Do jakiego lekarza z tym iść? Chyba, że ktoś mi powie jaką mam tu możliwość regulacji? (to moje pierwsze buty) na środku jest taka kostka, gdzie wpada blok. Koniecznie w tej kostce ma być blok? PS: dobra, w opakowaniu od pedałów znalazłem dystans do bloku, zamontowałem wysunięty do przodu, niestety testy dopiero w przyszły weekend, bo w tygodniu brakuje dnia :|. @Sziva w zeszłym tygodniu w niedziele jeździłem na tym samym ustawieniu siodła, tylko na platformach i zwykłych butach, nie było problemów. Ogólnie wg pomiarów powinienem mieć siodło 77cm od środka osi korby, jeżdżę na 75 bo tak mi wygodnie. Powalczę jeszcze z tym całym setupem butów i tego siodła. Oby rezultaty były dobre.. Edytowane 23 Lutego 2020 przez Zabro
Rekomendowane odpowiedzi