wildbike Opublikowano 21 Lutego 2020 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) Witam, to mój pierwszy post na forum, w razie nieścisłości proszę mnie poprawić jak się gdzieś z czymś pomylę. Mam Problem z tylnym hamulcem Sram guide r, mianowicie zmieniałem kasetę i zdjąłem koło. Po postawieniu roweru na koła okazało się, że klamka hamulca jakby zapadła się. Przy wciskaniu klamki nie czuć w ogóle oporu, można ruszać klamką jak się chce. Przewód nie jest nigdzie napuchnięty. Dodam, że hamulec był troszkę zapowietrzony ale nie przeszkadzało mi to w jeździe. Gdy rozwieram maksymalnie tłoczki i potem próbuję wcisnąć klamkę, klamka stawia malutki opór i tłoczki przesuwają się maksymalnie po 2/3mm. Proszę o pomoc. Czy postawienie roweru do góry kołami mogło mieć jakiś wpływ na to, albo wyjęcie koła a w tym tarczy? Z góry dziękuję za pomoc! Edytowane 21 Lutego 2020 przez wildbike
Kruk Opublikowano 21 Lutego 2020 Opublikowano 21 Lutego 2020 Naturalnie że postawienie roweru do góry nogami przy zapowietrzonym heblu spowodowało taki efekt. Powietrze które było w zbiorniczku wyrównawczym przemieściło się w dół przez co hebel nie działa. Po prostu go odpowietrz i będzie po problemie. 1
Gość Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 To nie jest tak poprostu odpowietrzyc te hample bo trzeba niestety taki przewód do zaciskuhttps://www.sbike.pl/adapter-sram-bleeding-edge-tool-do-guide-level-o_12093.html
wildbike Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Opublikowano 22 Lutego 2020 Niestety z odpowietrzaniem jest trochę zabawy, ale według mnie przy mojej wadze 70kg są idealne do wszystkiego. Po niedzieli udam się do znajomego serwisanta on mi je odpowietrzy i oby działały tak świetnie jak wcześniej. Nie spodziewałem się, że to może być zwykłe zapowietrzenie, bo to co się działo z klamką było dziwne i pierwszy raz się z tym spotkałem.
Kruk Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 Niestety Sramy tak mają dlatego wiele osób ma shimano czy magury.
Gość Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 Jeżeli miałeś jak to napisałeś wcześniej lekko zapowietrzony układTo po odwróceniu roweru do gór powietrze przedostalo się do zacisku i stąd ten objawNajlepiej jest zawsze mieć dobrze odpowietrzony hamulec, weź taką sytuację w bike parku gdzie nie możesz już dalej jeździć
Rekomendowane odpowiedzi