Skocz do zawartości

Pedały SPD montaż

luter2018

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pedały są uniwersalne.

Ale czy warto kupować ultegry za 400 plnów to już sobie musisz sobie sam odpowiedzieć

Opublikowano

Każda korba ma taki sam montaż pedałów, możesz sobie dać jakie chcesz.

Opublikowano

Skoro jesteśmy przy podstawach, to nasmaruj gwint pedałów przed montażem - podziękujesz jak będziesz je kiedyś zdejmować ;) Najlepszy jakiś smar montażowy, jak nie to ŁT-43, jak nie to nawet olej do łańcucha będzie lepszy niż nic.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SzpiceR napisał:

Pedały są uniwersalne.

Ale czy warto kupować ultegry za 400 plnów to już sobie musisz sobie sam odpowiedzieć

Zależy mi na odchudzieniu roweru (w tej chwili 8kg)... chociaż w sumię 50-100g cięższe, ale o połowe np. tańsze to już nie przesadzajmy. Tym bardziej, że jeszcze buty muszę ogarnąć. Kurde dałeś mi do myślenia na jakiś czas :o

Edytowane przez luter2018
Opublikowano

to prawda i najwięcej się zyskuje na dobrych kołach ale i najwięcej traci jak o zawartość portfela :D 

Opublikowano
6 godzin temu, luter2018 napisał:

Zależy mi na odchudzieniu roweru (w tej chwili 8kg)... chociaż w sumię 50-100g cięższe, ale o połowe np. tańsze to już nie przesadzajmy. Tym bardziej, że jeszcze buty muszę ogarnąć. Kurde dałeś mi do myślenia na jakiś czas :o

Po prostu się trochę zdziwiłem, że szosa na tiagrze a pedały za "grubą kasę". 

Inna sprawa, że nie widzę sensu pchać się w system shimano. Pedały look czy time będą ważyć tyle samo a kosztować 1/3 tego co ultegra. Wiadomo, że materiały trochę inne ale i tak te kilkadziesiąt tysięcy wytrzymają. Dodatkowo bloki look'a (nie wiem jak time) są również trochę tańsze niż shimano. 

Osobiście przesiadłem się z look na shimano bo kupiłem pedały z blokami za śmieszny pieniądz ale przy najbliższej okazji wrócę do look, wpinanie shimano wydaje mi się "mniej intuicyjne" i trzeba z większą precyzją ustawić stopę. Nie mogę sobie po prostu "kopnąć" jak w look