martinb3 Napisano 12 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 12 Czerwiec 2017 Cześć Rozglądam się za nowymi oponami w rozmiarze 28/1.4 (700x35c), jeśli przesegreguje już opony które odpowiadają mi pod względem bierznika i ceny to pojawia się problem dopuszczalnego obciążenia. Jeśli w opisie opony piszę że max obciążenie 90kg, (nie wiem czy od tego jeszcze trzeba odjąć wage roweru). Czy serio się tym przejmować czy przymknąć na to oko? Bo ja ważę troche ponad 100 Odnośnik do komentarza
mariuszm Napisano 12 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 12 Czerwiec 2017 To jest obciążenie dla jednej opony, a rower ma je, zazwyczaj, dwie Średnio waga rowerzysty rozkłada się około 40% przód - 60% tył, więc spokojnie dasz radę. 1 Odnośnik do komentarza
martinb3 Napisano 12 Czerwiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwiec 2017 Hah no na to nie wpadłem Dzięki Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 12 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 12 Czerwiec 2017 Wg. mnie obciążenie opony dotyczy rower + rowerzysta. Ale zgodzę sie z Mariuszem, że nie masz czym się przejmować, choć z tym 60/40 to jest jak z 70/30 (jak piszą inni) - kwestia dyskusyjna. Wynika to z geometrii ramy i ustawień pozycji. Tak czy inaczej przyjmując nawet te 70% to i tak obciążenie nie przekracza douszczalnego przez producenta Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi