Skocz do zawartości

Komplet kół do 1000 zł

janullo789

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako że ostatnio udało mi się rozwalić obręcze a same piasty też nie są w najlepszym stanie poszukuje kompletu kół. I teraz pytanie jakie koła wybrać. Czy już zaplecione czy kupować osobno (od razu mówię ze nie jestem najlepszym serwisantem wiec musiał bym zapłacić dodatkowe 80 zł za zaplatanie koła). Wiec nie ukrywam ze opcja pierwsza bardziej by mi sie spodobała. Koła mam na szybkozamykacz (kross level b8 2015), sam ważę 75 kg. Zależy mi żeby były wytrzymałe i  można było je zalać mleczkiem. Zastosowanie: maratony i lasy. Cena max. 1000, ale nie obrażę sie jak bedzie troche mniej :)

Pozdrower

Prosto i szybko: dt swiss x1900

Ale jak wolisz możesz szukać na aukcjach innej lekkiej obręczy, i skompletować całą resztę, choć pewnie z zapleceniem wyjdzie ta sama cena i może 50g urwiesz. Ale to już trochę zabawy.

• Pomógł 1
6 minut temu, Shusty napisał:

Prosto i szybko: dt swiss x1900

Ale jak wolisz możesz szukać na aukcjach innej lekkiej obręczy, i skompletować całą resztę, choć pewnie z zapleceniem wyjdzie ta sama cena i może 50g urwiesz. Ale to już trochę zabawy.

Ciekawa propozycja. Na pewnie nie będę się bawił żeby odciąć te 50 g. Myśle też nad Mavicami crossride Disc 29" masz na ich temat jakąś opinie?

Równie dobry wybór. DTki są szersze o 1mm, a obecnie do XC warto już mieć te 21mm jak nie jeździmy tylko szutrów. Co nie wybierzesz to dobry wybór.

Ja jako że trochę łupię w lesie to nawet wytrzymalsze M1900 bym wziął, bo 22,5mm wewn. szer. już fajnie układa kapcie na obręczy no i już wreszcie sensownie będzie wyglądało 2.3 założone. Ale to zależy jak jeździsz, sam ocenisz.

Jakbyś miał jeszcze 500zł dodatkowe to warto pomyśleć chociaż nad tynym kołem DT X1700 albo M1700 bo wtedy tylna piasta z bębenkiem jest dużo lepsza.

Koła różnią się szczegółami:

1. Szprychy: płaskie/okragłe

2. Rodzajem materiału na bębenek

3. Wagą 

4. Droższe maja komplet adapterów pod oś qr9 ( w tańszych będziesz musiał dokupić)

5. Droższe to bardziej aktualny model kół

osobiście z Mavic celowałbym w Crossmax SL, albo szedłbym w ZTR Crest lub DT Swiss ;)

Zapytaj @ByQ94, który składa koła na zamówienie na obręczach DT Swiss d453  i będą go kosztowały poniżej 900 zł z adaptacją na mleko, i będą lżejsziż mavic :)