Biohazard Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 No i hej, no i cześć! A tak na poważnie to witam was wszystkich To mój pierwszy post na forum, więc króciutko o mnie - mam na imię Robert, przeżyłem już 26 wiosen i jestem z Bydgoszczy. Bez bicia przyznam, że temat pisałem już na innym forum, no ale co dwa fora to nie jedno Tutaj jednak chciałbym skupić się (przynajmniej na początku) na konkretnym modelu, chyba że mi go odradzicie. O jaki model chodzi? Ano tak jak w temacie jest to Haibike, a konkretnie model Seet AllTrack 1.0.http://www.haibike.com/pl/PL/bikes/190/2017-seet-all-track-1-0?variant=4170620748 Czy takie komponenty w tej cenie tworzą dobry stosunek ceny do jakości? Przeglądałem przeróżne rowery, jedne miały coś, ale nie miały znowu czegoś, inne na odwrót - przykładowo miały karbonowy widelec i lepsze hamulce, ale już za to nie było Tiagry, a tańsza Sora. Jakiej konfiguracji szukać? Czy dobrze myślę, żeby na start mieć chociaż przyzwoity napęd, kosztem aluminiowego widelca? I ja wiem - najlepiej dobry napęd z dobrym widelcem i dobrymi hamulcami, ale mam budżet do maksymalnie 4000zł i za tyle raczej wszystkiego mieć się nie da. Nawet jeśli nie możecie odnieść się do konkretnego modelu, to opinie o samej marce też są mile widziane. Naprawdę informacji o Haibike jest strasznie mało, przynajmniej na polskich stronach, albo ja nie umiem szukać Swoją drogą ciekawi mnie czy jest to bardziej geometria przełajowa czy gravelowa? Producent niby podpina to pod gravel Jeśli nikt mnie nie odwiedzie od tego pomysłu, to najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu będę jechał do sklepu stacjonarnego i zamawiał powyższy rowerek Pozdrawiam
Kamil B. Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć ! Posiadałem 1,5 roku rower MTB marki Haibike i nie mam żadnego argumentu aby ci go nie polecić, naprawde. Jakość wykonania jest na bardzo dobrym poziomie. Stosunek ceny do wykonania jest ok, ale za tą cenę możesz kupić lepszej klasy rower używany. Chyba że szukasz tylko nowego roweru. Chodzi mi bardziej o osprzęt, carbonowy widelec zrzuci trochę kilo z wagi roweru. Czy warto mieć przyzwoity napęd kosztem widelca - raczej tak jestem posiadaczem roweru szosowego z widelcem z carbonu i co mogę powiedzieć ? Że go to trochę odciąża - ale za to mam grupę osprzętu Sora Więc jeśli waga nie jest priorytetem to warto. Powiem następująco : jeśli masz opcję idź do sklepu i go dotknij, przejedź się, jeśli miałeś styczność z rowerami bez problemu powinieneś stwierdzić czy jest on dla ciebie dobry. Markę mogę ci polecić, bo przetestowałem na własnej skórze i musisz mi uwierzyć że ze mną mało który rower wytrzyma tydzień Wymagałem wiele od sprzętu tej marki i nie było z nim problemów. Pozdrawiam Kamil. Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez Kamil B.
Mateo Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 polecam markę mam budżetowy rower crossowy haibike i jak na razie wszystko z nim ok. Przejechałam na nim ok 600 km bez problemowo (raczej ostra treningowa jazda). Jakość wykonania bardzo dobra, co do komponentów xlc jak na razie nic się nie dzieje zobaczymy po 2000 km. Jedyne co do wymiany to siodełko ale to normalne przy zakupie gotowców.
Biohazard Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 W takim razie nie pozostaje mi chyba nic innego, jak udać się do sklepu i dokonać zakupu. Swoją drogą - czy możliwe jest uzyskanie jakiegoś rabatu na nowy rower z tego roku?
ketow Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) 23 godziny temu, Biohazard napisał: W takim razie nie pozostaje mi chyba nic innego, jak udać się do sklepu i dokonać zakupu. Swoją drogą - czy możliwe jest uzyskanie jakiegoś rabatu na nowy rower z tego roku? Jak pójdziesz do sklepu na przełomie sierpień - wrzesień to kto wie, powinno się udać A tak na poważnie, to jestem zainteresowany http://www.haibike.com/pl/PL/bikes/189/2017-seet-race-2-0?variant=4170220744 Bardzo mi się spodobał, ale niestety nigdzie w Bydgoszczy nie maja fizycznie na stanie. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez ketow
Biohazard Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Dnia 12.04.2017 o 11:25, ketow napisał: Jak pójdziesz do sklepu na przełomie sierpień - wrzesień to kto wie, powinno się udać A tak na poważnie, to jestem zainteresowany http://www.haibike.com/pl/PL/bikes/189/2017-seet-race-2-0?variant=4170220744 Bardzo mi się spodobał, ale niestety nigdzie w Bydgoszczy nie maja fizycznie na stanie. A patrzyłeś na rowertour.com? Mają sklep stacjonarny na Łużyckiej i do tego na stronie widzę, że jest on dostępny. Sam planuję tam kupić właśnie AllTracka + jakieś akcesoria, dlatego mimo wszystko liczę na rabat
ketow Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak, dzwoniłem i tego modelu nie maja na stanie, tylko na zamówienie. Daj znać co wytargujesz, ja na zakupy się wybieram pod koniec wakacji i chwilowo rozważam kilka opcji. Seet Race 2.0 to jedna z nich. Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez ketow
Biohazard Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Szajbajki, ponownie mam pytanie do was Wg sprzedawcy lepiej mimo wszystko mieć grupę osprzętu o oczko niżej, a za to mieć karbonowe widły - wg tego co powiedzieli, karbonowe widły (zwłaszcza w rowerze gravel/przełaj) dają ogromną różnicę w terenie i jako tako, jeśli ich sam nie połamię, się nie zużywają; do tego wymiana widelca z alu na karbon może być kłopotliwa ze względu na różne geometrie, a fabrycznie frameset jest dobrze spasowany. Natomiast osprzęt się zużywa i np. za 2 sezony mógłbym wcisnąć jakiś lepszy napęd. I tu właśnie pytanie do was - ile w tym prawdy? Wolę zasięgnąć kilku opinii niż władować się w maliny. Inna rzecz, że jeśli faktycznie tak jest, to znowu po głowie chodzi mi Giant Anyroad 2 z osprzętem najnowszej Sory, karbonowym widelcem i hamulcami TRP Spyre C. Czy to byłby dobry wybór? Wg niektórych opinii osprzęt Anyroad'a 2 wypada blado w stosunku do ceny (4000zł). Bardzo proszę o pomoc 21 godzin temu, ketow napisał: Tak, dzwoniłem i tego modelu nie maja na stanie, tylko na zamówienie. Daj znać co wytargujesz, ja na zakupy się wybieram pod koniec wakacji i chwilowo rozważam kilka opcji. Seet Race 2.0 to jedna z nich. Byłem dziś właśnie u nich. Tak jak pisałeś - Seet Race 2.0 jest tylko na zamówienie (pytałem o niego z ciekawości), jednak nie ma problemu, żeby przejechać się na kilku innych modelach, aby dobrać rozmiar ramy i ściągnąć go w przeciągu 3-4 dni. Co do upustów, to zaproponowano mi 5% zniżki na modele Merida CX300 oraz CX500. CX500 śliczny i ma wszystko to co trzeba, ale niestety wykracza już poza mój budżet. Ewentualnie poza upustem na sam rower mogą dorzucić bony rabatowe na akcesoria w ich sklepie. Co do AllTracka, to powiedzieli, że skoro miał być dostępny na początku kwietnia, a do teraz go nie ma, to nie wiadomo czy w ogóle będzie dostępny. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Biohazard
ketow Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Dnia 14.04.2017 o 15:03, Biohazard napisał: Byłem dziś właśnie u nich. Tak jak pisałeś - Seet Race 2.0 jest tylko na zamówienie (pytałem o niego z ciekawości), jednak nie ma problemu, żeby przejechać się na kilku innych modelach, aby dobrać rozmiar ramy i ściągnąć go w przeciągu 3-4 dni. Co do upustów, to zaproponowano mi 5% zniżki na modele Merida CX300 oraz CX500. CX500 śliczny i ma wszystko to co trzeba, ale niestety wykracza już poza mój budżet. Ewentualnie poza upustem na sam rower mogą dorzucić bony rabatowe na akcesoria w ich sklepie. Co do AllTracka, to powiedzieli, że skoro miał być dostępny na początku kwietnia, a do teraz go nie ma, to nie wiadomo czy w ogóle będzie dostępny. Pod koniec tygodnia wybieram się do nich, zobaczymy co ciekawego mają na sklepie
Rekomendowane odpowiedzi