Skocz do zawartości

Przerzutka tylna do bieda przełaja

KonZi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Przerobiłem trochę swojego tribana 100 i uzywam go jako roweru miejsko - przełajowego. Zamontowałem klamkomanetki SORA R-3000 i mam teraz napęd 1x9 z kasetą 11-34, teraz mam przerzutkę altusa m370 i jak dobry by nie był tak napinanie i precyzja na wertepach jest tragiczna.

Co innego mogę założyć żeby miało dobre napinanie łańcucha i wspópracowało z moimi klamkomanetkami?

dzięki za wszelkie podpowiedzi! :)

Opublikowano

Z tego co ja kojarzę to @Puncu lub @Zalas robili takie kombinacje i doszli do wniosku że ustawić się tego precyzyjnie nie da. 

Opublikowano
5 godzin temu, KonZi napisał:

Co innego mogę założyć żeby miało dobre napinanie łańcucha i wspópracowało z moimi klamkomanetkami?

Sore R3000, nic innego z MTB nie chce sensownie działać z tymi nowymi klamkomanetkami. 

Opublikowano

czyli lepiej było kupić te starsze manetki? 3500 np?

Opublikowano
3 minuty temu, KonZi napisał:

3500 np?

Zamieniasz się ? :D

Opublikowano

możnaby sie zastanowić ;) tylko mam 3-biegową lewą

No i ciągle zostaje pytanie, jaką tą przerzutkę najlepiej założyć żeby było dobre napinanie i precyzja w błocie i wertepach... no i nie kosztowało milion monet myślę, że do 150pln bym chciał dać

czy np. Deore RD-M591-SGS albo Alivio RD-M4000 da radę czy niestety trzeba się szarpnąć na Deore XT 9rz RD-M771?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem czy już rozwiązałeś problem ale to Alivio odpada na pewno. Miałem takie w podstawowej wersji roweru i strasznie bujało na wertepach jednak wydaje mi się, że sporo zależy od konstrukcji haka i obejściem problemu mogłaby być dłuższa śrubka od napinania lub też modyfikacja sprężyny.