Savitar Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Hej, przejrzałem kilka tematów, które były już tu polecane, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. W skrócie. Po wymianie tarcz na RT81 i klocki półmetaliczne z Jagwiere zaczął się chyba problem. Poniżej filmik. Zacisk i klamka MT501. Problem polega na tym, że przy zablokowaniu tylnego koła rower wpada w wibracje. Dziwne jest to, że sunąc tak go po ziemi, koło mimo zaciśnięcia kloców jest w stanie o milimetry się przesuwać. Tarcza jest praktycznie prosta, klocki są równo zjechane. Filmik koła Edytowane 17 Lutego 2020 przez Savitar
Gość Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Nie jest tak że zwyczajnie klocki maja luz w zacisku?I mimo tego że zacisniesz klamkę, zacisk scisnie tarcze to i tak się klocek ruszyWeź rower do góry kołami scisnij klamkę by zablokować koło i poruszaj nim, zobacz czy nie jest tak jako pisze
Franz Mauer Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Spróbuj tak zrobić podczas jazdy. Teraz i klocki i tarcze są "zimne". Gdy dostaną trochę temperatury to ich skuteczność się zmieni.
Savitar Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Opublikowano 18 Lutego 2020 W dniu 17.02.2020 o 16:42, piter614 napisał: Nie jest tak że zwyczajnie klocki maja luz w zacisku? I mimo tego że zacisniesz klamkę, zacisk scisnie tarcze to i tak się klocek ruszy Weź rower do góry kołami scisnij klamkę by zablokować koło i poruszaj nim, zobacz czy nie jest tak jako pisze Dzięki za wskazówkę, w którą iść stronę. Po obróceniu roweru i zaciśnięciu klamki na maxa, mogłem przy użyciu siły przesuwać koło o milimetry W takim razie zaciski nie trzymają tarczy? Co dalej mogę zrobić, żeby wyeliminować ten problem? Przypomnę, że tarcze i klocki są praktycznie nowe. Mają może ze 100 km przebiegu. Zacisk ma nabite max 600 km.
Gość Opublikowano 18 Lutego 2020 Opublikowano 18 Lutego 2020 A jak normalnie jed, iesz rowerem siedząc na nim i hamujesz to wtedy normalnie, kolo ci staje i nic się nie dzieje? Czy tylko ten objaw masz na stojąco tak jak na filmieDodam że mam hample Shimano ZEE i mam podobna sytuację w przednim kole, klocki minimalnie się ruszaj, jednak nie ma to wpływu na hamowanie ani pracę hamulcaObstawiam że jest to zwyczajnie wina klocków które są minimalnie mniejsze (węższe) i dlatego ruszają się w zacisku
Savitar Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Opublikowano 18 Lutego 2020 21 minut temu, piter614 napisał: A jak normalnie jed, iesz rowerem siedząc na nim i hamujesz to wtedy normalnie, kolo ci staje i nic się nie dzieje? Czy tylko ten objaw masz na stojąco tak jak na filmie Dodam że mam hample Shimano ZEE i mam podobna sytuację w przednim kole, klocki minimalnie się ruszaj, jednak nie ma to wpływu na hamowanie ani pracę hamulca Obstawiam że jest to zwyczajnie wina klocków które są minimalnie mniejsze (węższe) i dlatego ruszają się w zacisku Powiem szczerze, że moc hamowania tego tyłu nie jest jakaś wymarzona. Podczas jazdy również jest podobny efekt. Może to lekko zapowietrzony układ 🤔
Ares Opublikowano 18 Lutego 2020 Opublikowano 18 Lutego 2020 Temat jest żle zatytułowany. Ja tu nie widzę nawet hamowania... Przeciągasz koło a bardziej oponę po płytkach jak się domyślam i się dziwisz, że występują drgania. To raczej nie jest odkrywcze. Po drugie i chyba najważniejsze oraz powiązane z moim pierwszym zdaniem o ile wiem rower zasadniczo poza paroma wyjątkami użytkuje się jak i hamuje na nim siedząc a nie podążając z nim za rękę.
Savitar Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Opublikowano 18 Lutego 2020 2 godziny temu, Ares napisał: Temat jest żle zatytułowany. Ja tu nie widzę nawet hamowania... Przeciągasz koło a bardziej oponę po płytkach jak się domyślam i się dziwisz, że występują drgania. To raczej nie jest odkrywcze. Po drugie i chyba najważniejsze oraz powiązane z moim pierwszym zdaniem o ile wiem rower zasadniczo poza paroma wyjątkami użytkuje się jak i hamuje na nim siedząc a nie podążając z nim za rękę. Nie do końca, bo podczas jazdy też czuć, że to hamowanie nie jest w pełni poprawne.
Rekomendowane odpowiedzi