Skocz do zawartości

Stożki ALU do szosy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!
Chciałem w tym roku wymienić koła na stożki ALU (ze względu na ograniczony budżet) i zastanawiam się nad:
- Fulcrum Racing 4 (2019) - stożek 35mm
- DT Swiss R511 + piasty DT 350 - koła na zamówienie, stożek 30mm
- brałem pod uwagę Vision Team 35, ale ze względu na ścierającą się powierzchnię hamowania i podobno słabe uszczelnienie odrzuciłem ten wybór

Zależy mi na bezproblemowym użytkowaniu (wytrzymałość), dostępności części i łatwości serwisowania. Może macie inne propozycje?

Edytowane przez SoR
Opublikowano

Dzięki. Zatem wybór padł na DT Swiss :) Przekonały mnie lepiej uszczelnione piasty i łatwość serwisowania Rachet :)

Opublikowano
16 godzin temu, SoR napisał:

Przekonały mnie lepiej uszczelnione piasty

Z tym uszczelnieniem jest tak, że woda tak czy siak i tak się dostanie z tym , że z nieuszczelnionych wyleci, rudej nie będzie i trzeba będzie co najwyżej łożyska maszynowe przesmarować, natomiast w uszczelnionych zostanie i łożyska praktycznie będą nadawać się do wymiany.

Miałem Fulcrum 5 - praktycznie gołe łożyska maszynowe, było sucho zalałem finishem i ok, Mavic Cosmic Elite podobnie zalewka i święty spokój do następnej mocnej ulewy, Mam DT R1900 na 370-kach  po deszczu jak ich nie otworzysz - ruda i  często po niedługim czasie łożysko z bębenka i od strony napędowej = kibel. To co zabija wysoko obrotowe łożyska maszynowe to praca na sucho z dużym obciążeniem. Rozwiązanie konusowe to przeżyje, będą co  najwyżej strzelać kulki, maszynowe niestety nie.

Opublikowano
Godzinę temu, kaido2 napisał:

Z tym uszczelnieniem jest tak, że woda tak czy siak i tak się dostanie z tym , że z nieuszczelnionych wyleci, rudej nie będzie i trzeba będzie co najwyżej łożyska maszynowe przesmarować, natomiast w uszczelnionych zostanie i łożyska praktycznie będą nadawać się do wymiany.

Miałem Fulcrum 5 - praktycznie gołe łożyska maszynowe, było sucho zalałem finishem i ok, Mavic Cosmic Elite podobnie zalewka i święty spokój do następnej mocnej ulewy, Mam DT R1900 na 370-kach  po deszczu jak ich nie otworzysz - ruda i  często po niedługim czasie łożysko z bębenka i od strony napędowej = kibel. To co zabija wysoko obrotowe łożyska maszynowe to praca na sucho z dużym obciążeniem. Rozwiązanie konusowe to przeżyje, będą co  najwyżej strzelać kulki, maszynowe niestety nie.

Czyli co trzeba zrobić po takim deszczu?

Opublikowano (edytowane)

Jak słychać że sucho sprawdzić stan łożysk. Kolor wewnątrz piasty wiele podpowie.

Piasty nie uszczelniane można potraktować finiszem w strzykawce ( nie trzeba ściągać koła) jeżeli mamy do czynienia z maszynami, albo polać na szczelinę osłony w przypadku konusowych ( nie dotyczy b' twin sport i niektórych kół z deca). Po tym zakręcić piastą w pozycji pionowej aby przenikło do środka. Lepszym rozwiązaniem jest zdjęcie uszczelki i nasmarowanie Łt43.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
Jak słychać że sucho sprawdzić stan łożysk. Kolor wewnątrz piasty wiele podpowie.
Piasty nie uszczelniane można potraktować finiszem w strzykawce ( nie trzeba ściągać koła) jeżeli mamy do czynienia z maszynami, albo polać na szczelinę osłony w przypadku konusowych ( nie dotyczy b' twin sport i niektórych kół z deca). Po tym zakręcić piastą w pozycji pionowej aby przenikło do środka. Lepszym rozwiązaniem jest zdjęcie uszczelki i nasmarowanie Łt43.
Powiedzmy że rozmawiamy o piastach Mavika. Czyli maszyny, chyba uszczelniane. Jak i gdzie ten FL?
Opublikowano

Obecnie mam w szosie od nowości fabryczne Mavic Cosmic Elite i też zastanawiam się nad: DT Swiss R511 + piasty DT 350. W jakiej kasie wyszły te koła? U daveo?

Opublikowano

To napisz do Daveo to się dowiesz, dziwne pytanie zadałeś :)

Opublikowano
To napisz do Daveo to się dowiesz, dziwne pytanie zadałeś
Nie wiem gdzie składał. Napiszę do daveo :)
Taka 350 z ratchet 36 fajnie cyka ;)
Opublikowano

Przyzwoicie cyka, tak powiem, mam piasty 240s z 36 ratchetem i jest oki ale znam lepiej cykające piasty :)

Opublikowano
10 godzin temu, ketrab napisał:

Obecnie mam w szosie od nowości fabryczne Mavic Cosmic Elite i też zastanawiam się nad: DT Swiss R511 + piasty DT 350. W jakiej kasie wyszły te koła? U daveo?

Koła ostatecznie zamówione w lemonbike, jest konfigurator na stronie. Ze zmian to zamówiłem koła na Sapim CX-Ray.

Opublikowano

Zaciski dtswiss rws za 160 zł widziałem w promocji mają jak się w tym konfigu składa.

Opublikowano

Tak, ale tylko przy zamówieniu z kołami. Cena dobra, dużo dobrego o nich czytałem, zobaczymy jak się sprawują.

Opublikowano

Do końca tygodnia mają być gotowe i wysłane, pogoda póki co średnia ale jak tylko założę i pojeżdżę to dam znać. Zwłaszcza w porównaniu ze starymi Shimano RS10 :)

Opublikowano
21 godzin temu, zibi_j1 napisał:
W dniu 19.02.2020 o 18:40, kaido2 napisał:

Pokaż więcej  

Powiedzmy że rozmawiamy o piastach Mavika. Czyli maszyny, chyba uszczelniane. Jak i gdzie ten FL?

Mają osłonki nic więcej. Ściągasz osłonki i masz gołe maszyny 2RS z elastycznymi osłonkami. Odsuwasz osłonkę, ściągasz całą i smarujesz. Bębenek odkrecasz imbusem i podobnie, wszędzie dostęp.

21 godzin temu, ketrab napisał:

Masz bardzo dobre koła, nie widzę potrzeby zmiany.