Skocz do zawartości

piasta 142mm w miejsce piasty 135mm

Troglodyta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Planuję kupić koła mavica z drugiej ręki model ( Crossmax XL LTD).

Sprzedawca napisał że piasta w kołach to przód: 15x100 a tył: 12x142

(Mój rower scott scale 750 z 215 roku gdzie koła są na szybkozamykacz z piastami przód: 9mm x 100mm a tył 9mm x 135mm)

Wiem że potrzebuję adaptery i takie też znalazłem na stronie Mavic, natomiast bardziej mnie niepokoi szerokość tylnej piasty 142mm gdzie u mnie jest 135mm.

Mam sprzeczne informacje z internetu, niektórzy piszą że 142mm podejdzie po moją ramę a na innych stronach piszą że nie podejdzie pod moją ramę. I tu rodzi się pytanie.

Czy piasta w Mavic crossmax XL LTD 650B podejdzie do mojej ramy czy też nie?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Łukasz

Edytowane przez Troglodyta
Opublikowano

Nie. Piasta 142x12 nie da się wmontować w ramę 135x10QR z tyłu. Trzeba albo zmienić oś w piaście albo zmienić piastę. 

Opublikowano

Po to być mając haki pod 142x12 mógł wsadzić piastę na szpilkę. To działa w tą stronę a nie w drugą choć były przypadki gdzie producent przewidywał konwersję pod oś sztywną. Trzeba było wymienić haki na oś przelotową. Adapter był od producenta ramy w takim przypadku a nie piast czy kogoś innego. 

Opublikowano

Znów rady z D...
W dt swiss piasty 142 i 135 mają te same korpusy i oś i różnią się tylko end capami które są wymienne. W starych wersjach 135mm była oś mniejszej średnicy co ograniczało konwersję do 142/12. Inne szersze korpusy mają wersje boost 148. W skrócie, trzeba sprawdzić tabele kompatybilności na stronie producenta, wiele kół systemowych pozwala dzisiaj na konwersję 135/142.

Opublikowano

ComaR poczekaj, poczekaj bo piszesz o konwersji 135/142 , mnie interesuje odwrotnie  142/135.

Ja również na kilku stronach przeczytałem że długości w piaście 142 i 135 są takie same 

ja podałem link wyżej producent produkuje adaptery które wkładasz do piasty 142 i możesz dzięki temu zamocować ja w starszej ramie taka jak moja.

Potrzebuję tylko potwierdzenia że to rzeczywiście działa 

Łukasz

Opublikowano

Jak działa w jedną to i drugą stronę;) Sam przerabiałem piastę DT350 i koło systemowe 1501. Zmieniając tylko końcówki mogę je przekładać pomiędzy ramą 135 a 142.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Troglodyta napisał:

Ja chyba dalej tego nie rozumiem - na stronie producenta jest zestaw który mówi cytuję:

"Conversion kit from 12 x 142 mm thru axle to 9 x 135 mm quick-release" . link poniżej

Jak byś miał ramę już na oś przelotową 12x142 i chciał wsadzić 10x135 to po to są te konwersje. Kłopot nie jest w samej piaście tylko hakach samej ramy gdzie są różnice w osadzeniu między piastą na szpilkę a oś sztywną. Zobacz sobie jak to jest z przodu. Masz otwarte haki w amorze gdzie koło siedzi na osi a w przypadku QR wsadzasz oś przelotową w zamknięty otwór i koło siedzi nie na osi piasty tylko zamykaczu. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

Na allegro są np kółka Mavic Crossmax SL Pro LTD 2016 29" , w opisie info że adaptery są w komplecie: Adaptery do przedniej i tylnej piasty (QR 9/15 oraz 12x142 10x135)

Opublikowano

Ważne abyś znał rok modelowy tych kół które chcesz kupić, te adaptery które podlinkowałeś są do kół od 2018, w starszych może być inaczej.

Opublikowano

ok - temat zamknięty - poczytałem trochę forum w stanach - więc dla wszystkich zainteresowanych  - da się :) 

kupujesz adapter, montujesz w piaście i wszystko pasuje.

Pozdrawiam wszystkich 

Łukasz

Opublikowano
29 minut temu, Troglodyta napisał:

Ares moim zdaniem mówimy o dwóch różnych sprawach. Jak mam ramę na 12x142 i chcę wsadzać 10x135 to wtedy nie używam adaptera który pokazałem

https://www.rosebikes.com/mavic-rear-wheel-conversion-kit-road-mtb-12-x-142-mm-to-quick-release-from-2018-2681194

ten adapter umieszczasz w pieście 12x142 aby pasowała z ramą 10x135 - no przeczytaj opis 

Łukasz 

Zmyliło mnie jedno Twoje zdanie gdzie faktycznie rozmawialiśmy o dwóch innych czynnościach. Cały czas też sądziłem, że chcesz mieć sztywną oś a nie po prostu zamontować to koło. 

Opublikowano

yep. chcę zamontować koło 12x142 w ramie 10x135m 

Opublikowano

Oczywiście, że się da gdyż piasta 142mm i 135mm mają dokładnie ten sam rozstaw haków - 135mm. Inaczej podawany jest wymiar - w przypadku 12x142 podają długość osi (oś chowa sie w hakach po 3,5mm z każdej strony) a w przypadku 135 jest to odległość między hakami (sama os jest kilka mm dłuższa).

Oczywiście piasta musi mieć wymienne end-capy aby operacją była możliwa. Wszystkie współczesne mavici, dt czy fulcrumy mają taką możliwość.

Opublikowano

A co napisałem? Da się jeśli zmienisz oś jak np. w Novatecach. W DT i Mavicach niektórych mooożna przerobić z osi 14x12 na 135x10QR jeśli dokupi się tylko end capy, to nic nowego.

Ogółem nie nie da się. 

Konkretnie zależy to od modelu i marki piasty.

1 godzinę temu, ComaR napisał:

Jak działa w jedną to i drugą stronę;) Sam przerabiałem piastę DT350 i koło systemowe 1501. Zmieniając tylko końcówki mogę je przekładać pomiędzy ramą 135 a 142.

Po drugie tutaj nie pisaliśmy o DT także kompletnie bez sensu wtrącenie.

Ogólnie w Mavicach jest baaaardzo różnie i wszystko zależy od rocznika i modelu piasty.

Godzinę temu, Troglodyta napisał:

ok - temat zamknięty - poczytałem trochę forum w stanach - więc dla wszystkich zainteresowanych  - da się :) 

Także zamykam.

Grunt że wystarczy end capy kupić co w Mavicach jak już Nty raz piszę nie jest tak oczywiste.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...