Skocz do zawartości

Problem z łańcuchem

Przełajowy Szymon

Rekomendowane odpowiedzi

Przełajowy Szymon
Opublikowano

Witam

Zacznę od przedstawienia sytuacji

Jakiś czas temu zdałem sobie sprawę, że łańcuch w moim rowerze przełajowym jest już wyciągnięty i przydało by się go wymienić. Mam napęd shimano 105 więc zamówiłem w internecie łańcuch 105 i rower oddałem do serwisu.Gdy maszyna była gotowa od razu wyjechałem w teren ale zorientowałem się, że nowy łańcuch przeskakuje na kasecie przy trochę mocniejszym wciśnięciu w korby. W domu do tego okazało się, że łańcuch przy kręceniu wstecz dotyka ramy. Stary łańcuch nie miał problemów z przeskakiwaniem na kasecie lecz przy puszczaniu korb na wyższych prędkościach zdarzało mu się dotknąć ramy.

To co udało mi się wymyślić

Może uderzanie o ramę jest spowodowane problemem z systemem bębenkowym?

Może skrócenie łańcucha pomoże?

Proszę koledzy o pomoc bo przez ten problem nie jeżdżę 😞

Opublikowano

Jak nie masz dobrego napinacza w tylej przerzutce to normalne że łańcuch bije po ramie. Jeżeli chodzi o przeskakiwanie na kasecie to przespałeś moment wymiany łańcucha. Teraz załóż stary łańcuch i dbaj, smaruj dłużej pożyje.

Opublikowano

Albo powrót do starego łańcucha i zajechanie kasety na amen. Ale skoro wymiana odbyła się w serwisie to wątpię aby taka opcja była możliwa. Na pewno nie ma co kombinować ze skracaniem łańcucha. Za to można spróbować jeszcze trochę pojeździć i możliwe że łańcuch i kaseta się dograją. Czasami to wystarcza. 

Opublikowano

Czasem po kilkudziesięciu km kancuch sie układa.  Z bębenkiem swoją  drogą  tez może być problem.  Jeśli suchy i się haczy może podbijać łańcuch. Zdążyło mi się tak. 

Przełajowy Szymon
Opublikowano

Ok dzięki za wasze odpowiedzi