Skocz do zawartości

Pomoc w rozmiarze ramy

Karolm1990

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od razu się przedstawię Karol z tej strony.Chciałbym się poradzić w pewnej sprawie.Kupiłem rower używany Cube Analog 27.5 w rozmiarze ramy 20 na kolach 27.5 mam 176cm wzrostu i zastanawiam się czy to był dobry wyboru rozmiaru na stronie znalazłem wymiary do porównania  https://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/cube/39958/analog_27_5/10

Pytanie czy rama nie jest dla mnie za duża? Stojąc w rozkroku nad ramą mam 2 palce luzu drugie pytanie czy duża jest różnica istotnych parametrów między ramą 18 a 20 ?jeśli tak to jak mogę to skorygować aby uzyskać wlasciwe proporcje przy rozmiarze 20 może krótszy mostek? Jeśli tak to jaki? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam

Opublikowano

Nie ma tragedii.. bo rzeczywista długość górnej rury poniżej 600mm...ja mam Kellysa niby 20 cali , a mam 650mm rzeczywista górnej rury i 515mm sztycy...Mam 178cm i czuje się na tym rowerze trochę jak na kobyle... teraz szukam 17 max. 18 cali... też zależy czy do relaksu czy do zabawy...do relaxu masz nieźle moim zdaniem

krótszy mostek bardziej nerwowy rower...z drugiej strony podobno da się przerobić mniejszy rower na większy, ale w drugą stronę słabo...i jest w tym trochę prawdy, bo ja zmieniam ramę na mniejszą...

Opublikowano

Aha czyli nic nie kombinować zostawić tak jak jest i jeździć ☺.

Opublikowano

wszystko zależy jak się na nim czujesz...jeżeli dobrze to jeździć mostek zawsze można pożyczyć i podmienić lub kupić...ja mam 100mm a zakładając 80mm nie poczułem szczególnej różnicy więc muszę coś zrobić z tą kobyłką

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję ci za komentarz, może jeszcze ktoś by chciał się wypowiedzieć jak zbliżyć się do rozmiaru 18?

Edytowane przez Karolm1990