zeze Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Cześć Postanowiłem wymienić mostek z 120mm na 100m - wszystko prawie się udało, jednak po dokręceniu grzybka jest luz w pionie widelca - jak dokręcę go na maxa to wtedy nie idzie za bardzo skręcić kierownicą... Zauważyłem że nowy mostek jest te kilka mm wyższy, zdemontowałem podkładkę pokombinowałem ale nic nie pomogło. Podczas demontażu odkręciłem grzybek tak że dół spadł mi w czeluść widelca wiec musiałęm wyjać cały widelec, w tym momencie wypadły mi też 2 podkłądki pomiędzy ramą i widelecem, nie wiem jakie mają zadanie ale umiesciłem je tak samo ...
Rowerowa Szajba Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Wrzuc zdjęcie jak to teraz wygląda. Te podkładki to raczej musza być jeśli wypadły i widelec nie działa jak należy.
Franz Mauer Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Podkładki powinny być między mostkiem a główką ramy. Czasem nad mostkiem pod "grzybkiem". Chyba, że chodzi o jakieś dodatkowe. Poszukaj na forum to znajdziesz dokładny opis montażu mostka, gwiazdki, widelca...
zeze Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Opublikowano 14 Lutego 2020 ogólnie udało się rozwikłać połączenie góry widelca z dołem ramy - tam jest łożysko, które miałem odwrotnie, teraz już działa poprawnie. Ale dziwny pionowy luz pozostaje, jak unoszę rower i opuszczam na ziemie to jednak jest jakby amortyzacja, ale wg mnie tam nie powinno być żadnego luzu. Rower tak czy owak w poniedziałek jedzie do serwisu, wiec dam znać co to było.
Yan Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Mostek musi być powyżej rury sterowej na tyle żeby dobrze dokręcić kapsel - kapsel nawet po maksymalnym dokręceniu nie powinien dotykać rury bo może pozostać luz na sterach.
zeze Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Opublikowano 16 Lutego 2020 Jednak sobie poradziłem sam. Rozebrałem raz jeszcze cale stery, przypuszczam, że wyskoczyło jedno łożysko spoczywające bezpośrednio na samym widelcu - skorygowałem jego położenie. Następnie poskręcałem wszystko i delikatnie dokrecając naprzemiennie mostek z kapslem luz magicznie zniknął. Po naciśnieciu hamulca 0 luzów XY oraz tych po Z również.
Kruk Opublikowano 16 Lutego 2020 Opublikowano 16 Lutego 2020 W takim razie super i zamykam bo temat wyczerpany
Rekomendowane odpowiedzi