Skocz do zawartości

wymiana mostka - ruchome stery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Postanowiłem wymienić mostek z 120mm na 100m - wszystko prawie się udało, jednak po  dokręceniu  grzybka jest luz w pionie widelca -  jak dokręcę go  na maxa to wtedy nie idzie za bardzo  skręcić kierownicą...

Zauważyłem że nowy mostek  jest te kilka mm wyższy, zdemontowałem podkładkę pokombinowałem ale nic nie pomogło.

Podczas demontażu odkręciłem  grzybek tak że dół spadł mi w czeluść widelca wiec musiałęm  wyjać cały widelec, w tym momencie wypadły mi  też 2 podkłądki pomiędzy ramą i widelecem,  nie wiem jakie mają zadanie ale umiesciłem je tak samo ...

Rowerowa Szajba
Opublikowano

Wrzuc zdjęcie jak to teraz wygląda. Te podkładki to raczej musza być jeśli wypadły i widelec nie działa jak należy. 

Opublikowano

Podkładki powinny być między mostkiem a główką ramy. Czasem nad mostkiem pod "grzybkiem". 

Chyba, że chodzi o jakieś dodatkowe. 

Poszukaj na forum to znajdziesz dokładny opis montażu mostka, gwiazdki, widelca... 

Opublikowano

ogólnie udało  się rozwikłać połączenie góry widelca z dołem  ramy - tam jest łożysko, które miałem  odwrotnie,  teraz już działa poprawnie.

Ale dziwny pionowy luz pozostaje, jak  unoszę rower i opuszczam na ziemie to jednak jest jakby amortyzacja, ale wg mnie tam nie powinno być żadnego luzu.

Rower tak czy  owak  w poniedziałek jedzie do  serwisu, wiec dam  znać co  to było.

Opublikowano

Mostek musi być powyżej rury sterowej na tyle żeby dobrze dokręcić kapsel - kapsel nawet po maksymalnym dokręceniu nie powinien dotykać rury bo może pozostać luz na sterach.

Opublikowano

Jednak sobie poradziłem sam. Rozebrałem  raz jeszcze cale stery, przypuszczam,  że wyskoczyło jedno łożysko spoczywające bezpośrednio  na samym widelcu -  skorygowałem  jego położenie. Następnie poskręcałem wszystko i delikatnie dokrecając naprzemiennie mostek  z kapslem luz magicznie zniknął. Po  naciśnieciu  hamulca 0  luzów XY oraz tych po  Z również.

Opublikowano

W takim razie super i zamykam bo temat wyczerpany :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...