Skocz do zawartości

Rama M czy L?

Łukaszz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zdecydowałem się na zakup pierwszego roweru szosowego - kross vento 2.0, mam problem z doborem ramy. 
Moje wymiary to: 178 wzrost i 72,5 noga(mierzone bez obuwia). Było kilka podobnych tematów z których wynika że mój rozmiar to M i ku temu się skłaniałem. Dziś byłem w 2 sklepach stacjonarnych a jedyny rower jaki miałem możliwość przymierzyć to Scott Speedster 30 w rozmiarze L, wydawał mi się ok, a na pewno nie był za duży. Po przedstawieniu sprawy sprzedawcy ten twierdzi że Mka będzie na 100% za mała i żebym brał L. W sklepie internetowym również twierdzą że Lka będzie odpowiednia.
Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Przekrok dobrze zmierzony? Masz tak krótkie nogi przy takim wzroście? 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dobrze zmierzone ale źle wpisane 😁, przekrok mam 82,5 cm.

Jeszcze jedna korekta, tym razem pomiar zrobiony z książką dociśniętą do krocza z siłą mniej więcej taką jakbym siedział na rowerze.
A więc: wzrost 178 cm, noga 86 cm.
Przy takim przekroku wychodzi już że rama L.

Opublikowano (edytowane)

Tylko, że ramy w szosie nie dobiera się do przekroku bo ten temat jest regulowany poprzez wysunięcie sztycy. Długość nogi mówi Ci o tym jak wyglądają proporcje Twojego Ciała a skoro masz 86 czyli stosunkowo dużo przy 178 (ja mam tyle przy 185) to tym bardziej powinieneś wziąć mniejszą ramę bo masz krótki tułów.  Kupuj M i się nie zastanawiaj. "Mierzenie" w sklepie przez osobę, która nie ma doświadczenia w temacie rowerów szosowych jest zupełnie bez sensu. Przez kilka sekund czy podczas kółka wokół sklepu wygodnie będzie Ci na każdym rowerze, zarówno na xs jak i na xl. 

W praktyce - ja przy 185 wzrostu i 86 przekroku jeżdżę na ramie o górnej rurze 560mm a Ty przy 178 wzrostu i takim samym przekroku (czyli automatycznie o 7cm krótszym tułowiu) zastanawiasz się czy nie wziąć górnej rury 577mm. Jeśli chcesz jeździć na leżąco to spoko

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano

Mam 181cm wzrostu i przekrok 85cm. Kross Vento 5.0 w rozmiarze M, a i tak musiałem skracać mostek. Myślę, że nawet na rozmiarze S by mi było dobrze.

Tak więc lepiej nawet nie myśl o L ;)

Opublikowano (edytowane)

Ja przy 178 mam ramę 53 w przełaju co odpowiada M. W MTB mam S i jestem zadowolony. Co rower to trzeba dopasować do własnych preferencji. Wychodzę z założenia że cm można zawsze dodać mostkiem bo jak będzie za długa górna rura to nie skrócisz ...

Edytowane przez Yan
Opublikowano (edytowane)

Dodam od siebie, że należy patrzeć na wymiary ram a nie oznaczenia producenta bo np. u jednego rower z rurą górną o długości 54 cm to będzie M a u drugiego L. Mam prawie identyczne warunki fizyczne jak autor wątku (177 cm, 82 cm przekrok), w zeszłym roku kupiłem Kross Vento 3.0 (rama taka sama jak w 2.0), roweru nie było w żadnym sklepie w pobliżu, więc na podstawie obliczeń z internetowych kalkulatorów wziąłem rozmiar S, co uważam za lekki błąd, gdyż po niedługim czasie zmieniłem mostek na 10 cm (seryjnie było 9), tak więc gdybym miał kupować po raz drugi - wziąłbym M, i taki też rozmiar rekomenduję autorowi wątku :).

Edytowane przez samuraj_84
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rozwianie wątpliwość, zakupiłem rozmiar M.

Nie miałem okazji jeszcze go przetestować(czekam na pogodę oraz pedały, nie zwróciłem uwagi na to że nie są razem z rowerem🤪).
Zastanawia mnie głośna praca napędu(tak jakby terkocze, szczególnie na najwyższej kombinacji przełożeń), chodzi głośniej niż stary rower górski. Biegi zmieniają się bez żadnego problemu, nic nie ociera, czy może to być kwestia ułożenia i dotarcia się?

I jeszcze jedno pytanie, czy wiecie jakie najszersze opony wejdą do tego roweru?

Opublikowano

26 minut temu, Łukaszz napisał:

chodzi głośniej niż stary rower górski. Biegi zmieniają się bez żadnego problemu, nic nie ociera, czy może to być kwestia ułożenia i dotarcia się?

To jest kwestia nasmarowanie łańcucha.W nowych rowerach łańcuchy przeważnie mają zostawiony smar fabryczny.Trzeba go wyczyścić i nasmarować oliwką

Opublikowano

A może kolega jeszcze nie ogarnął trymowania przerzutki?

W szosie na 105 przednia przerzutka ma tzw. półbiegi, by uniknąć ocierania.

Opublikowano

Zależy też od łańcucha. Mam od Shimano w jednej szosie i jest głośny. KMC w drugim i nie słychać napędu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 26.02.2020 o 21:40, Łukaszz napisał:

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rozwianie wątpliwość, zakupiłem rozmiar M.

Nie miałem okazji jeszcze go przetestować(czekam na pogodę oraz pedały, nie zwróciłem uwagi na to że nie są razem z rowerem🤪).

Cześć,
i jak się jeździ tym rowerem? Czy w dalszym ciągu wybrałbyś M?
W obecnej chwili zmagam się z takim samym dylematem , a jako że mamy prawie identyczne wymiary (jestem o centymetr wyższy, czyli 179) jestem bardzo ciekawy Twoich doświadczeń.

Opublikowano
3 godziny temu, Artur610 napisał:

Cześć,
i jak się jeździ tym rowerem? Czy w dalszym ciągu wybrałbyś M?
W obecnej chwili zmagam się z takim samym dylematem , a jako że mamy prawie identyczne wymiary (jestem o centymetr wyższy, czyli 179) jestem bardzo ciekawy Twoich doświadczeń.

Cześć,

jeździ się bardzo wygodnie, nie czuję żadnego dyskomfortu. Gdybym wybrał większą ramę pozycja na rowerze była by bardziej pochylona co mi nie odpowiada.